Derapajul lui Viktor Orban privind ”amestecul raselor”, criticat și de SUA: ”O retorică de această natură este de neiertat”

Joi, 28 Iulie 2022, ora 23:58 3312 citiri
Premierul Ungariei a declarat că nu vrea că poporul său să devină o ”rasă mixtă” FOTO Facebook / Viktor Orban

Diplomația americană a transmis joi, 28 iulie, că discursul premierului Ungariei, Viktor Orban, despre ”amestecul de rase” este ”de neiertat”, relatează AFP.

„O retorică de această natură este de neiertat” la peste „75 de ani după Holocaust”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citând un comunicat al lui Deborah Lipstadt, reprezentantă specială a Washingtonului pentru probleme de antisemitism.

Liderul naţionalist ungar în vârstă de 59 de ani, un obişnuit al declaraţiilor controversate împotriva migranţilor, a respins sâmbătă, în cadrul unui discurs susţinut la Băile Tuşnad, în România, viziunea unei societăţi ”multietnice.”

”Nu vrem să fim o rasă mixtă”, care să se amestece cu ”non-europeni”, a spus Viktor Orban, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist.

În comunicatul său, Deborah Lipstadt a mai declarat că este ”profund alarmată” de un discurs care a folosit ”o retorică evocând în mod clar ideologia rasială nazistă”.

”Afirmaţiile pe care le-am auzit de la premierul Viktor Orban nu reflectă valorile comune care leagă Statele Unite de Ungaria, care constituie bazele relaţiei dintre cele două popoare ale noastre”, a estimat Ned Price în faţa presei.

În țara noastră, mesajul lui Orban riscă să creeze probleme în coaliție. În timp ce Kelemen Hunor i-a luat apărarea premierului ungar, un lider local din PNL a cerut ieșirea UDMR de la guvernare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News