Sănătatea ar putea fi principalul motor pentru schimbarea tratatelor UE

Vineri, 10 Iunie 2022, ora 23:52
2687 citiri
Sănătatea ar putea fi principalul motor pentru schimbarea tratatelor UE
Exista un sprijin din ce in ce mai mare al publicului pentru un rol mai robust al UE in politicile de sanatate FOTO Pixabay

Politica de sănătate se află în centrul cererilor de reformă a tratatelor UE, după ce europarlamentarii au votat joi, 9 iunie, ca liderii UE să stabilească o convenție constituțională pentru redeschiderea tratatelor UE.

Deputații au cerut, de asemenea, eliminarea votului unanimității în domenii precum sancțiunile și urgențele, alături de crearea unei UE mai unite în domeniul sănătății, energiei, apărării, politicilor sociale și economice.

Schimbarea tratatului a fost una dintre principalele propuneri care au apărut în urma Conferinței privind Viitorul Europei (CoFoE), experimentul de democrație deliberativă al UE, care s-a desfășurat în ultimul an.

„Le datorăm cetățenilor cu care ne-am adunat și cu care am lucrat luni de zile, le-am promis un lucru – că le vom lua în serios propunerea”, a declarat europarlamentarul Gabriele Bischoff în dezbaterea Parlamentului UE, în numele grupului S&D.

„De aceea este important să enumerăm în mod clar domeniile care sunt importante pentru noi și pentru cetățeni. Cu alte cuvinte, o Uniune a Sănătății și a Energiei”, a adăugat ea.

Sănătatea ar putea fi principalul motor

Tema sănătăţii ar putea ajuta la convingerea tuturor statelor membre să susțină schimbarea tratatului, a declarat preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru EURACTIV, într-un interviu.

Uniunea ar trebui să ofere un răspuns ferm pe această temă după ceea ce cetățenii au trăit în timpul pandemiei de COVID-19, a explicat Metsola.

„Acesta este un lucru pe care îl vor accepta toate statele membre, inclusiv cele care au spus că nu doresc schimbarea tratatelor”, a spus președintele.

Metsola s-a referit la grupul de 13 țări care, într-o scrisoare de la începutul lunii mai, s-au opus schimbării tratatului, pe care o considerau „prematură” și un proces riscant atunci când UE se confruntă cu crize multiple. În ciuda comentariilor lui Metsola, statele membre ale UE au fost anterior foarte precaute în ceea ce privește acordarea unei competențe mai mari UE în domeniul politicii de sănătate.

Val de sprijin pentru mai multe competențe în domeniul sănătății

Lipsa de pregătire a UE la începutul pandemiei de COVID a determinat o serie de inițiative care urmează să fie lansate ca parte a Uniunii Europene a Sănătății, un model al Comisiei Europene menit să facă sistemele de sănătate europene mai robuste și pregătite pentru crize viitoare.

Asta include înființarea Autorității Europene de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență în Sănătate (HERA), lansarea Spațiului european de date privind sănătatea, viitoarea revizuire a strategiei farmaceutice a UE și consolidarea mandatelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

Sondajele de opinie recente indică un sprijin din ce în ce mai mare din partea publicului pentru un rol mai mare al UE în politica de sănătate.

„Pentru a realiza acest lucru, cetățenii simt că ar putea fi nevoie ca sănătatea să fie o competență partajată între statele membre și UE, chiar dacă aceasta ar presupune o modificare a tratatului”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene și președinte al grupului de lucru CoFoE pentru sănătate, în martie.

În timp ce Šefčovič a explicat complexitățile schimbării tratatului în atenția participanților CoFoE, ambasadorul cetățenilor în grupul de lucru pentru sănătate, Nicolas Moravek, a spus că „măcar trebuie să încercăm” dacă asta își doresc cetățenii.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#viitorul Europei, #conferinta privind viitorul europei, #sanatate, #Tratat UE , #Viitorul Europei