Provocările Conferinței privind Viitorul Europei. Ecosistemul democratic, în centrul interesului cetățenilor europeni

Luni, 20 Iunie 2022, ora 20:29
1178 citiri
Provocările Conferinței privind Viitorul Europei. Ecosistemul democratic, în centrul interesului cetățenilor europeni
Conferinta privind viitorul Europei este un proiect unic în istoria UE FOTO Pixabay

În sesiunea plenară din iunie a Comitetului Economic și Social European, președintele CESE, Christa Schweng, și vicepreședintele Comisiei Europene, Dubravka Šuica, au convenit că, după un an de dezbateri asupra viitorului UE, acum este vital să se ofere cetățenilor Europei informații specifice privind măsurile ulterioare.

Eforturile colective ale organizațiilor societății civile în ultimul an au dat roade, iar Conferința privind viitorul Europei a reușit să ofere rezultate semnificative în problemele de interes pentru europeni. Prin acest mesaj, președintele Comitetului Economic și Social European (CESE) Christa Schweng a salutat-o ​​pe Dubravka Šuica, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Democrație și Demografie, în sesiunea plenară a CESE din 15 iunie 2022.

Au fost adoptate 49 de propuneri, pe baza recomandărilor cetățenilor și după contribuțiile tuturor părților interesate. Acestea includ multe obiective de perspectivă, cum ar fi împuternicirea explicită a CESE ca facilitator și garant al activităților de democrație participativă, a spus Schweng.

Ea a adăugat că provocarea este acum dublă. În primul rând, să se ridice la nivelul acestui apel și să găsească cea mai bună modalitate posibilă de a sprijini dialogul structurat cu organizațiile societății civile. În al doilea rând, să urmărească Conferința și să se asigure că acest exercițiu nu se va întoarce înapoi și nu va alimenta resentimente față de UE și instituțiile sale. În acest sens, CESE a prezentat idei specifice: feedback-ul ar trebui să fie amănunțit, simplu, transparent și sub forma unui tablou de bord online și a unei examinări publice.

Dna Šuica a subliniat că Comitetul este o parte esențială a ecosistemului democratic, care este potrivit pentru viitor. Munca cetățenilor întărește încrederea și reduce decalajul dintre cetățeni și instituții. "Ceea ce este acum vital este să oferim europenilor feedback din acest exercițiu democratic unic. Comisia va fi întotdeauna de partea celor care doresc să reformeze Uniunea Europeană pentru ca aceasta să funcționeze mai bine. Cu toate acestea, schimbarea tratatului nu ar trebui să fie un scop în sine; sunt multe care pot și vor trebui făcute în temeiul tratatelor existente".

Anunțând conferința ulterioară care va avea loc în toamna anului 2022, ea a spus că evenimentul va pune un sigiliu de legitimitate întregului proces, pentru că democrația este prețioasă și nu o putem lua niciodată de la sine înțeles, așa cum tragicele evenimente din Ucraina ne amintește. Accentul nostru trebuie să fie continuarea dezvoltării democrației și acum ne pregătim democrația pentru viitor.

În dezbaterea care a urmat, președintele Grupului Angajatorilor al CESE, Stefano Mallia, a subliniat că Conferința privind Viitorul Europei a arătat modul în care democrația participativă și reprezentativă ar putea funcționa bine împreună.

Oliver Röpke, președintele Grupului lucrătorilor CESE, a fost încântat să constate că, în ciuda opiniilor politice diferite, Conferința a dat dovadă de unitate în ideea de a consolida Europa și de a se asigura că aceasta poate face față crizelor cu care s-a confruntat.

În numele Grupului organizațiilor societății civile din CESE, președintele acestuia, Séamus Boland, a subliniat că recomandările finale ale Conferinței au nevoie de o monitorizare reală, care să producă rezultate concrete în materie de politici și că Comisia ar trebui să integreze rezultatele în programul său de lucru pentru 2023.

Pe parcursul Conferinței, între 9 mai 2021 și 9 mai 2022, CESE a lucrat din greu în toate organele conferinței, în calitate de gardian și vehicul al vocii societății civile organizate europene. Comitetul a sprijinit desfășurarea a 75 de evenimente, 33 la nivel național și 42 la nivel central, iar 60% dintre acestea au realizat rapoarte pe platforma Conferinței, adunând peste 7600 de participanți și făcând posibilă codificarea a 60 de idei noi despre Conferință. platformă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
Premierul ungar Vikor Orban a afirmat vineri, 19 aprilie, că oficialii care conduc instituţiile UE trebuie înlocuiţi după alegerile europarlamentare, întrucât nu merită încă o şansă,...
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
#viitorul Europei, #conferinta privind viitorul europei, #Uniunea Europeana , #Viitorul Europei