Conferința privind Viitorul Europei

Conferința privind viitorul Europei: „Nu putem avea o presă liberă dacă aceasta este gestionată de stat sau deținută de politicieni“

Sambata, 22 Ianuarie 2022, ora 17:42 2244 citiri
Participant dezbateri Conferința privind viitorul Europei

Participanții la dezbaterile panelului 2 din cadrul Conferinței privind viitorul Europei care au discutat, vineri 21 ianuarie, despre statul de drept au abordat și liberatea presei, fake news și dezinformare. Ei au spus că nu putem avea o presă liberă dacă aceasta este gestionată de stat sau deținută de politicieni, că trebuie împiedicați legiuitorii și politicienii să mai dețină media și să influențeze foarte mult.

Ei au recomandat ca UE să oblige statele să aplicea normele concurenței și în sectorul Media. În ceea ce privește combaterea dezinformării, participanții au propus ca Uniunea Europeană să investească în companii care să combată dezinformarea. Acele companii ar trebui să verifice faptele, să prezinte statistici detaliate și să impună sancțiuni, să existe un cadru european deoarece dezinformarea aduce prejudicii inclusiv economiei. „Nu putem avea o presă liberă dacă aceasta este deținută sau gestionată de stat sau de politicieni, Și recomandăm ca Uniunea să oblige la aplicarea normelor privind concurența și în sectorul presei. De asemenea, trebuie împiedicați politicienii să dețină trusturi media“ a spus Tommy din Danemarca.

„În legătură cu combaterea dezinformării recomandăm ca Uniunea să investească în companii care să combată dezinformarea. Acele companii ar trebui să aibă activități cuprinzătoare, detaliate, de verificare a faptelor, să prezinte statistici detaliate și de asemenea să impună sancțiuni celor care răspândesc dezinformarea. Ar trebui să existe un cadru european pentru că dezinformarea aduce prejudicii inclusiv economiei“, a spus reprezentantul din Danemarca.

În 2015 în urma Concluziilor Consiliului European din 19-20 martie 2015 a fost creat Grupul Operativ East StratCom, cu scopul de a comunica politicile UE și de a contracara propaganda și dezinformarea împotriva UE, în special a Federaţiei Ruse. Totodată acest grup este axat pe comunicarea proactivă a politicilor UE în vecinătatea estică (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina) dar şi Federaţia Rusă.

Un alt mecanism de combatere a ştirilor false este campania "UE versus dezinformare" EUvsDisinformation. Campania face parte dintr-un mecanism menit pentru o mai bună prognoză, abordare și reacție la dezinformarea pro-Kremlin. Campania "UE versus dezinformare" este condusă de Serviciul european de acțiune externă East Stratcom Task Force. Echipa a fost înființată după ce șefii de stat și de Guverne din UE au subliniat necesitatea de a contesta campaniile de dezinformare în desfășurare din Rusia în martie 2015.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Korbul
rank 1
dar de Masonerie prin corporații trans-naționale
Maramu1976
rank 1
Ziare.com sau Digi....