Ziua Z pentru statul de drept. Inca o mineriada? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 09 Iunie 2015, ora 07:22
10974 citiri
Ziua Z pentru statul de drept. Inca o mineriada? (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Putin probabil ca votul de azi din Camera Deputatilor asupra cererii de incuviintare a urmaririi penale a dlui Ponta sa aduca surprize, avand in vedere votul din Comisia Juridica, demonstratia de unitate a PSD si a coalitiei de guvernare.

Desi nu e cu totul exclus ca jocul generalului Oprea sa fie cu mult mai ascuns decat pare si ar putea fi interesat sa il elimine totusi pe Victor Ponta pentru altcineva care sa para o usurare dupa tensiunea paroxistica a acestor zile, cineva cu care sa imparta apoi prada numita PSD.

Tensiunea paroxistica a fost indusa de felul in care dl Ponta a inteles sa se apere. Mi se pare inacceptabil ca aceasta aparare sa fie marcata de daca nu chiar fundamentata pe neadevaruri si manipulatoare si, mai grav, pe amenintari de maxima gravitate.

Sa le luam pe rand. La capitolul neadevaruri doar cateva, care mi se par cu adevarat grosolane.

1. Dl Ponta spune ca falsurile de care e acuzat ar fi prescrise si invoca facturile fiscale emise in 2008. Gresit! Falsurile invocate de procurori sunt rapoartele de activitate "copy-paste" dupa cele ale altor avocati din firma lui Dan Sova, realizate in 2011.

2. Dl Ponta spune ca nu a fost asociat al casei de avocatura Sova. Daca este asa, inseamna ca dl Ponta si-a falsificat declaratia de interese depusa in 2008 in care scrie negru pe alb "senior partener Casa Sova & asociatii".

3. Dl Ponta si apropiatii sai sustin ca in momentul in care a incasat bani de la Dan Sova niciunul dintre ei nu avea de unde sa stie ca va ajunge premier si va alege ministri. Asa este, nu aveau de unde sa stie. Dar procurorii nu acuza luare de mita pentru numirea unui ministru.

Potrivit procurorilor ar fi vorba de conflict de interese, deoarece l-a desemnat ministru "in conditiile in care Ponta Victor-Viorel a beneficiat in trecut de foloase din partea lui Sova Dan-Coman, constand in sume de bani (in total aprox. 250.000 lei) si dreptul de folosinta gratuita a unui autoturism". Spune dl Ponta ca l-a propus pe Dan Sova ministru pentru ca asa a decis partidul, iar un procuror nu poate cenzura o decizie politica. O decizie de partid, o decizie politica poate, chiar trebuie sa fie cenzurata daca este sub incidenta legii penale. Politica de partid, politica de guvern nu asigura imunitate.

4. Calin Popescu Tariceanu ii pune sub semnul intrebarii competenta procurorului Nicolae Uncheselu pornind de la faptul ca ar avea doar 27 de ani, deci putina experienta profesionala. Fals! Dl Uncheselu are 37 de ani de ani, a absolvit doua facultati, drept si stiinte economice, iar in DNA este cunoscut ca unul dintre cei mai meticulosi, chiar tipicari, dintre procurori.

Mai grave chiar decat neadevarurile, care imi arata ca pentru acuzatiile reale nu prea sunt contraargumente, mi se par insa amenintarile explicite.

1. Dl Ponta spune asa: "Am auzit ca ei vor sa aduca 1.000 de oameni in strada, noi putem aduce 10 mii. Daca aduc 10 mii, noi aducem 100 de mii. Domnul Blaga si doamna Gorghiu vor sa dea foc tarii".

Adica dl Ponta aduce "minerii", daca nu se potolesc contestatarii Opozitiei? Iese cu "foc"? A fost abolit dreptul la protest? Trebuie sa ne temem sa ne exprimam opinia asa cum si-o exprimau, de exemplu, protestatarii din iarna lui 2012 in aplauzele USL? Ma rog, deja am vazut ca protestatarii din Piata Victoriei si de la Universitate au fost tratati cu totul altfel decat "plimbaretii" din jurul Cotrocenilor din august anul trecut, dupa condamnarea lui Dan Voiculescu.

2. Dl Ponta ameninta liderii Opozitiei cu dosare penale: "Vom face plangere penala in baza art. 397 alin (2) din Codul Penal si procurorul general va cerceta, vor fi suspecti... Sa ii mai vad atunci daca le place sa faca politica din Justitie".

Sesizare poate face dl Ponta, dar cum de e atat de sigur ca ea se va solda cu punerea sub urmarire penala a liderilor Opozitiei? Ne sugereaza cumva ca dl Nitu, colegul de facultate, e la ordinele sale? Ca mie asa imi suna. Mai ales ca, ne spune dl Ponta, sesizarea va fi cercetata nu de un procuror de caz, ci de insusi procurorul general.

3. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ameninta si domnia sa la fel de explicit tot cu anchete: "Atrag (...) atentia liderilor PNL ca organizarea de manifestari politice ilegale in scopul impiedicarii exercitarii puterii de catre Parlament sau Guvern poate atrage raspunderea penala".

Care manifestari politice ilegale? Protestele de strada? Nu cumva asa zicea si Ceausescu, atunci cand punea gloantele pe manifestantii ilegali?

4. La randul sau, Calin Popescu Tariceanu, dupa ce a acuzat DNA de lovitura de stat, anunta initierea unei comisii speciale de evaluare a democratiei si a statului de drept pentru ca "independenta si suveranitatea Parlamentului sunt puse in discutie, legislatia actuala permite ca suveranitatea Parlamentului sa fie impartita cu Curtea Constitutionala. Puterea judecatoreasca ataca permanent independenta Parlamentului si deciziile pe care le ia. (...) Daca nu vom reusi sa redam increderea cetatenilor in actul de justitie atunci, sigur, ca nu putem sa vorbim de statul de drept si drumul este pavat pentru derapaje de la democratie si instalarea unui regim autoritar".

Interesant este ca si Victor Ponta declara la iesirea de la CEx-ul PSD ca: "Toti colegii din coalitia de guvernare au spus ca trebuie sa mergem mai departe, pe de o parte pentru o justitie puternica, pe de alta parte, ca abuzuri si erori uriase cum au fost in cazul Rarinca sa nu se mai poata intampla".

Deci, ne spun cei doi, nu-i asa?, ca Justitia va fi adusa pe calea cea buna. Cum? Prin reorganizarea DNA, eventual prin OUG, cumva? Prin masacrarea legislatiei penale? Prin transformarea procurorilor din magistrati in functionari publici complet subordonati ministrului Justitiei? Si asta, cumva, foarte repede, adica inainte de o eventuala trimitere in judecata a dlui Ponta, cand, potrivit Constitutiei (art 109 al 2) va putea fi suspendat fara niciun aviz?

Si cum vrea dl Tariceanu sa ia mainile CCR de pe suveranitatea nationala? Prin aceleasi mijloace ca in 2012 cumva?

Daca se vor tine de cuvant e posibil ca vara lui 2012 sa ni se para opereta.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Victor Ponta suspect, #vot Ponta imunitate, #Calin Popescu Tariceanu justitie , #premier