Washington Times despre Romania: Daca nu poti infrange coruptia, legalizeaz-o!

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 14:42
4561 citiri
Washington Times despre Romania: Daca nu poti infrange coruptia, legalizeaz-o!
Foto: Guvernul Romaniei

Liderii romani vor sa legalizeze mita pentru a tine in tara medicii dispusi sa plece in strainatate pentru a scapa de coruptia si salariile mici.

Premierul Victor Ponta a propus, printre alte reforme in domeniul sanatatii, legalizarea mitei, in asa fel incat medicii sa nu-si conditioneze serviciile de o anumita suma de bani, ci sa poata primi "cadouri" de la pacienti, pe care apoi sa le poata declara Fiscului, scrie, intr-un amplu articol, Washington Times.

Propunerea este cea mai recenta incercare de a elimina coruptia ce a inflorit in Romania dupa caderea comunismului si atitudinea care o caracterizeaza este: daca nu poti infrange coruptia, legalizeaz-o, scrie sursa citata.

Ponta insusi este acuzat de fals, spalare de bani si evaziune fiscala, in vreme ce primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, a fost suspendat din functie dupa ce a fost arestat sub suspiciunea de luare de mita. Fostul premier Adrian Nastase a ispasit 500 de zile de inchisoare pentru luare de mita si santaj.

Mita, deseori numita "plicul", este raspandita in sistemul romanesc de sanatate, unde un medic obisnuit primeste un salariu lunar echivalent a 369 de dolari pe luna, ceva mai putin decat media nationala, de 398 de dolari.

Cazanciuc: Sub nicio forma nu se va legaliza spaga pentru medici - care este alternativa

Aproximativ 28% dintre romani admit ca au dat mita doctorilor, comparativ cu o medie de 5% in celelalte 27 de state membre UE.

"Ar fi o exagerare sa spunem ca plicul nu exista in vietile noastre. Sa nu fim ipocriti", a spus Florin Chirculescu, sef de chirurugie toracica la Spitalul Universitar din Bucursti, care a admis ca a luat mita pana in august, cand CCR a decis ca doctorii sunt functionari publici si nu pot accepta atentii de acest gen. Luarea de mita este pedepsita cu doi pana la sapte ani de inchisoare, insa putini doctori ajung sa fie judecati pentru asta, scrie sursa citata.

Cu toate acestea, multi doctori sunt ingroziti de perspectiva mitelor legalizate.

Elena Copaciu, anestezist la Spitalul Universitar, a lansat un grup pe Facebook de opozitie la ideea lui Ponta. Cei 33.000 de membri cred ca Guvernul trebuie sa reformeze sanatatea, nu sa institutionalizeze piata neagra a sanatatii.

Cum vrea ministrul Sanatatii sa opreasca exodul medicilor: Studentii cu burse ar putea fi obligati sa munceasca in tara

Ponta a marit si salariile medicilor cu 25% in cadrul acelorasi masuri, in vreme ce ministrul de resort, Nicolae Banicioiu, a propus ca medicii sa poata activa si in paralel in sectorul privat pentru a castiga suplimentar. Chirculescu se indoieste insa ca aceste masuri sunt suficiente pentru a "compensa absenta plicului".

Situatia din sanatate ii goneste cu miile pe doctori din Romania. In 2011 si 2012, peste 7.000 de medici, o treime din total, au plecat din tara. Pentru ca Romania e membru UE, le e usor sa isi gaseasca slujbe in tari bogate precum Marea Britanie, Franta si Germania, unde e nevoie de medici pentru populatiile imbatranite.

Pentru Laura Stefan, analist al grupului Expert Forum, propunerea lui Ponta este o dovada ca Guvernul a capitulat in fata coruptiei, in loc sa faca reforme reale si legalizarea mitei in sanatate poate sa contagieze si alte domenii ale economiei.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Ponta legalizare mita, #Ponta mita medici legalizata , #premier