Victoras cel mic, care nu stie nimic (Opinii)

Miercuri, 15 August 2012, ora 22:37
11020 citiri
Victoras cel mic, care nu stie nimic (Opinii)
Foto: Reuters

In fata dezastrului suferit de imaginea externa a Romaniei, Victor Ponta aplica politica strutului, cu capul adanc ingropat sub biroul sau din Palatul Victoria. Premierul, care este si presedinte al PSD, incearca o disociere totala de orice excede limitele actiunilor sale de sef al Executivului.

Intrebat care este decizia sa in privinta cererii Parchetului de ridicare a imunitatii parlamentare a lui Victor Paul Dobre, Victor Ponta a raspuns inoxidabil apasat: Parlamentul va decide, eu sunt premier, nu dau ordine Parlamentului. Cat spirit democratic!

Dar daca tot este atat de "scrofulos" in relatia cu Parlamentul, ma intreb cum de s-a simtit Victor Ponta indreptatit sa dea ordine Parchetului si sa le explice fostilor sai colegi cum devine treaba cu anchetele din Romania, pe cine au si pe cine nu au voie sa interogheze.

Raspunsul acesta l-ar fi putut da Mihai Razvan Ungureanu, premier independent din punct de vedere politic, care, intr-adevar, nu avea nicio parghie asupra deciziilor politice din Parlament, handicap de la care, de altfel, i s-a si tras demiterea.

Dar dl. Ponta nu este un premier independent. Dl. Ponta este insusi presedintele unui partid de guvernamant, este unul dintre co-presedintii aliantei care guverneaza Romania.

Deciziile din Parlament sunt decizii politice, inclusiv aceea referitoare la Victor Paul Dobre. Sunt decizii de partid. Parlamentul nu este alcatuit din independenti, din profesionisti care actioneaza fiecare dupa propriile criterii. Parlamentul este alcatuit din politicieni, care fac parte din partide politice, care partide politice sunt conduse de presedinti. Iar Victor Ponta este un astfel de presedinte.

Nu le poate spune parlamentarilor Opozitiei si nici macar celor liberali ce sa faca, nu poate determina decizia acestora si nu raspunde pentru ea. Dar este legat de decizia parlamentarilor PSD si raspunde pentru ea, asa cum Emil Boc a dat socoteala politica pentru voturile date aiurea sau ticalos de parlamentarii democrat liberali.

Victor Ponta se comporta in aceasta chestiune conform unei ziceri pe care o stiu din copilarie: "eu sunt mic, nu stiu nimic, tata-n pod jupoaie oaia!". Nu, domnul Ponta nu e mic, el insusi impreuna cu dl. Antonescu jupoaie cu spor oaia numita imaginea Romaniei si nu se poate dezice de aceasta actiune.

In politica, mai ales in politica mare, asa ceva nu exista. Iar o astfel de atitudine ar fi de-a dreptul ridicola, daca n-ar fi toxica. Ingrozitor de toxica. Fuga de raspundere, pasarea responsabilitatii, miscarile pe sub masa, smecheria, dublul discurs, pe care Victor Ponta le practica cu mare usurinta, inclusiv in acest caz, sunt printre cauzele care au adus Romania in situatia in care a ajuns, au adus clasa politica in starea de degradare in care balteste acum.

Daca domnul Ponta e doar Victoras, cel care nu stie nimic, ar face bine sa lase locul altuia, dispus sa raspunda politic pentru deciziile sale si ale partidului pe care il conduce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Ponta reactie ministru Dobre, #Ponta vot Parlament Dobre , #presedinte PSD