Ponta, martor in dosarul lui Ghita: Nu-mi mai aduc aminte ce am declarat la urmarirea penala, ca aveam o relatie tensionata cu procurorii

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 26 Februarie 2018, ora 11:40
5595 citiri
Ponta, martor in dosarul lui Ghita: Nu-mi mai aduc aminte ce am declarat la urmarirea penala, ca aveam o relatie tensionata cu procurorii
Foto: Arhiva Facebook/Victor Ponta

Fostul premier Victor Ponta a fost audiat, luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in calitate de martor, in dosarul in care fostul deputat Sebastian Ghita este acuzat de coruptie si santaj, alaturi de fosti sefi din politie si parchete din Prahova.

In sala de judecata, Ponta a negat ca Sebastian Ghita i-ar fi solicitat sa-l numeasca pe Liviu Tudose in vreo functie. Potrivit DNA, fostului sef al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, Liviu Tudose, i s-ar fi oferit postul de sef al Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF) sau membru in cadrul Oficiului de Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), iar acesta ar fi acceptat.

Pretul platit de Tudose a fost insa scump: i-ar fi furnizat deputatului Sebastian Ghita date confidentiale dintr-un dosar in care ancheta ajungea la presedintele Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma (PSD).

Ce a declarat astazi Ponta

"Nu imi mai aduc aminte ce am declarat la urmarirea penala, pentru ca in acea perioada aveam o relatie mai tensionata cu procurorii de la DNA Ploiesti. L-am intalnit pe procurorul Tudose de doua ori. Prima data, am fost invitat la Sinaia la casatoria unui prieten de-al meu si Tudose era nasul de cununie. In acea calitate, Tudose m-a intampinat, m-a salutat si am schimbat cateva cuvinte. Anterior, la biroul meu din Bucuresti, am fost instiintat de seful de Cabinet ca Tudose ma cauta sa imi dea o invitatie.

Fiica mea face pian, iar fiica mea avea un concert de pian la Ploiesti. Intalnirea a durat 30 de secunde. Mi-a dat invitatia si i-am promis ca, daca programul imi va permite, o sa onorez invitatia. Nu am reusit sa ma duc. In acea perioada, eram prieten cu Sebastian Ghita. Ghita nu mi-a solicitat niciodata sa-l numesc sau sa-i ofer procurorului Tudose vreo functie.

Singurele persoane cu care am vorbit despre Tudose, dupa acea nunta, au fost Robert Cazanciuc si Tiberiu Nitu. Amandoi erau din Prahova si m-am gandit ca il cunosteau mai bine ca mine. I-am intrebat daca il cunosc si daca este o problema ca am fost la o nunta unde el fusese nas. Cand am acceptat sa merg la nunta, nu stiam cine este nasul. Imi amintesc ca la acea nunta Sebastian Ghita nu a fost prezent", a declarat Ponta in fata judecatorilor.

Urmatorul termen din acest dosar a fost stabilit pe 26 martie, data la care ar urma sa fie audiati ca martori fostul deputat PSD Vlad Cosma si afaceristul Razvan Alexe.

Ce a declarat Tudose la DNA

Atunci cand a fost propus la arestare preventiva, Tudose a povestit ca s-ar fi intalnit cu Ponta in Palatul Victoria, la insistentele lui Sebastian Ghita.

"In cursul discutiei, premierul m-a intrebat cum ar fi daca mi-ar propune un post la DLAF sau Oficiul de Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB). I-am spus ca in principiu as fi de acord, dar conditionat de cunoasterea unor minime date, respectiv ce post, cerintele postului, sa nu existe impedimente legale legat de oamenii cu care as lucra.

Practic, a fost o modalitate de a evita un raspuns ferm, pentru ca mi-a fost rusine sa-l refuz in mod distinct.

Mie, personal, aceasta deplasare la fostul prim-ministru mi s-a parut fortata si, de aceea, am incercat sa am aceasta atitudine de refuz elegant fata de aceasta oferta", a precizat Tudose.

Procurorul a spus ca verificase situatia de la ONPCSB si ca observase ca toate posturile erau ocupate, dar nu a verificat si la DLAF.

Acuzatiile procurorilor

In 29 iunie 2016, procurorii DNA Ploiesti i-au trimis in judecata pe fostul deputat Sebastian Ghita, pe procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, care au avut functii de conducere in Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, pe fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si pe fostul sef al DGA Prahova Constantin Ispas.

Ghita este acuzat, in acest dosar, de dare de mita, cumparare de influenta, santaj, spalare de bani, folosirea de informatii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, precum si pentru conducerea unui vehicul fara permis.

Procurorii spun ca, folosindu-se de influenta pe care o avea, Sebastian Ghita i-a determinat pe Tudose si Dosaru sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

"Faptele respective au fost comise in contextul in care, pe de o parte, deputatul Ghita Sebastian Aurelian avea interesul sa protejeze doua persoane implicate in activitatea infractionala ce facea obiectul anchetei, iar pe de alta parte, avea personal interese de natura financiara la mai multi agenti economici supusi anchetei", potrivit DNA.

In schimbul informatiilor pe care le-ar fi obtinut, Sebastian Ghita i-ar fi promis lui Viorel Dosaru ca il va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere, si i-ar fi acordat sprijin procurorului Liviu Tudose sa obtina functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale, sustin anchetatorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#ponta audiat ghita, #Victor Ponta Sebastian Ghita, #victor ponta martor inalta curte , #DNA