Victor Ponta reimparte prada (Opinii)

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 18:3610215 citiri
Victor Ponta reimparte prada (Opinii)
Foto: Guvernul Romaniei

Mircea Geoana a platit scump infrangerea, cu mult mai putin umilitoare decat a lui Victor Ponta, la prezidentialele din 2009 pentru ca nu mai avea cu ce sa-si tina partidul in sah. Victor Ponta are. Daca el pica, pica si guvernarea PSD, adica ultima baricada pe care PSD o mai detine si la care nu cred ca va renunta usor.

Constient de acest avantaj major, Victor Ponta pare sa incerce, poate chiar sa reuseasca, sa mute clocotul izbucnit in partid dupa pierderea alegerilor in alta directie. De la scaunul lui, la scaunele pe care el le imparte.

Marea restructurare a Guvernului pe care a anuntat-o si care ar urma sa vina in jur de 10 decembrie este mai mult decat un exercitiu de imagine, pentru a da poporului sentimentul unei schimbari, a intelegerii unor mesaje. Este si o modalitate de a transa jocul intern din PSD si de a arata cine este in continuare jupanul, si infrant si din Dubai daca e nevoie.

In ecuatia puterii, o functie de ministru este cu mult mai mult decat ceea ce scrie in fisa postului. Este o pozitie de putere. Liderii locali se bat sa-si impinga oamenii catre un portofoliu cu acces la banii publici. Cu cat mai mare puterea, cu atat mai mare prada.

Ei bine, Victor Ponta reasaza prada pe masa pentru a tine ocupati oamenii care altfel erau prea ocupati cu el. Cine pleaca si pierde? Omul cui va fi evacuat? Omul cui vine? Deocamdata au fost vehiculate nume fara mare importanta in ecuatia interna a PSD, mai mult figuri care au atras blamul public cum este domnisoara Petrescu de la Finante sau dl Pricopie de la Educatie, cel cu manualele digitale.

Dar asta nu inseamna ca lista se termina aici. Se vorbeste despre comasari de ministere. Asta inseamna ca unele vor disparea, altele vor deveni mai puternice decat acum. Si in fruntea jocului sta Victor Ponta. Pana sa-l rastoarne, sa-i ia gatul politic, el este cel care reimparte cartile. Si prin felul in care o va face va reaseza si jocurile interne din partid.

Cam asta e politica romaneasca. Cat timp ai ce sa dai, ramai in picioare indiferent cat esti de ciuruit. Te prabusesti abia cand nu mai ai ce da.

Faptul ca Victor Ponta deschide sesiunea impartelii este, cred, un semn cat se poate de clar ca nici prin cap nu-i trece sa abandoneze guvernarea. Asa cum nici partidului, in pofida catorva voci, nu-i trece asa ceva prin cap.

PSD este un maestru al renasterii. De cel putin de doua ori pana acum, in 1996 si in 2004, i se canta prohodul. Parea pus la pamant. De fiecare data s-a ridicat. Cei care cunosc acest partid stiu ca important este ca el sa depaseasca criza momentului si luptele interne sa nu-l sfasie. Dar daca acum va fi ocupat cu reimpartirea prazii apoi cu securizarea ei, este foarte probabil ca dupa un timp sa-l vedem din nou in transee, stabil si solid.

Spre deosebire de 1996 si 2009 are ceva de aparat, ceva mai important decat capul unui lider. Si PSD chiar stie sa apere puterea cand o are.

Si tot prin aceasta remaniere - restructurare, iata ca Victor Ponta se pregateste ca incet-incet sa ocupe din nou agenda publica din care si presedintele ales si Opozitia par cu totul absente sau, in el mai bun caz, exclusiv reactive.

Cine uita lectiile trecutului le repeta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News