Victor Ponta pregateste un puci in loc de siesta (Opinii)

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 12:41
7336 citiri
Victor Ponta pregateste un puci in loc de siesta (Opinii)
Foto: tsdtg-jiu.ro

Victor Ponta a castigat o batalie politica la 22 noiembrie, dar nu pare sa inteleaga costurile victoriei. Chiar daca nu a fost o victorie "a la Pirus", cu siguranta va fi una pe care o va plati scump. Iar motivele nu tin, toate, de bizantinismele politicii noastre interne.

Pentru a pune, cat de cat, semnul egal intre "valoarea" intrinseca a lui Mircea Geoana si pozitia lui in haita pradatorilor politici care haladuiesc prin Romania dupa 1989, Victor Ponta si-a "tras" cam toata "munitia" din dotare. Asta si pentru ca el insusi are probleme, nu putine, la capitolul "valoare intrinseca".

Victor Ponta nu va mai putea, pentru ceva vreme, impinge in mijlocul mesei PSD potul cel mare - demisia sa urmata de congresul extraordinar - cel putin nu cat la masa respectiva se vor afla Ion Iliescu si Adrian Nastase. Acum i-a mers, pentru ca riscurile bulversarii intregului partid pentru a alege un nou presedinte, cu un an inainte de alegeri, ar fi fost mult mai mari decat cele antrenate de excluderea lui Geoana.

Ion Iliescu si Adrian Nastase au inteles bine riscurile fiecarei optiuni, dar la fel de bine au inteles si faptul ca Victor Ponta le-a fortat mana. Prin urmare, in logica unui partid a carui iesire din "negura bolsevismului" este neclara (cum si-a dat seama si Mircea Geoana, dar numai dupa ce a fost incoltit ca "deviationist"), este randul lui Victor Ponta sa "presteze" pentru cei care l-au ajutat sa castige. De exemplu, cu o tentativa de suspendare a Presedintelui Romaniei.

Cum spune o vorba de duh din Dabuleni, Mircea Geoana este un "empty shell". Similar, dar asimetric, smecherii din zona Garii de Nord a Bucurestiului l-ar putea alinta pe Victor Ponta ca fiind un "middle man": acesta preia de la patronii sai o oferta politica si, fara sa ia sau sa adauge nimic (Che Guevara nu se pune), incearca sa o vanda electoratului in ambalajul USL.

Victor Ponta risca sa nu inteleaga cateva lucruri. Primul: la 22 noiembrie a obtinut doar spatiu suplimentar de manevra, nicidecum pozitia de "comandant" al PSD. Al doilea: costurile victoriei impotriva lui Mircea Geoana ii vor fi trecute in cont. Al treilea: in plan extern, excluderea lui Geoana cu greu ar putea fi interpretata ca o "victorie" (asta, ca sa ne exprimam elegant).

Lansarea de catre PSD a procedurilor de suspendare a Presedintelui Romaniei chiar inainte de adoptarea deciziei de excludere a lui Mircea Geoana poate sugera si faptul ca lui Victor Ponta i s-a prezentat nota de plata, pentru siguranta, in timpul consumatiei.

Constitutia actuala a Romaniei, scrisa in 1990-1991 de Antonie Iorgovan la dictarea lui Ion Iliescu, prevede procedura suspendarii Presedintelui in cazul "incalcarilor grave" ale legii supreme. Abuzul de aceasta prevedere, impotriva unui mandat popular acordat democratic pentru 5 ani, echivaleaza insa cu o tentativa de lovitura de stat.

In cazul lui Traian Basescu, lipsa periodica de tact si gentilete, precum si logoreea riscanta pe subiecte sensibile induse de anaconde media din (sub)specia Ion Cristoiu, oricat de suparatoare ar fi, nu se incadreaza la categoria "incalcari grave ale Constitutiei". Magistratii care amana procesele de mare coruptie ani in sir pana la prescriere sau pun in libertate infractori periculosi, batandu-si joc de societate si lege, incalca grav Constitutia. Parlamentarii care iau in derandere mandatul popular transformandu-se in protectori ai retelelor locale de coruptie sau, in cel mai bun caz, absentand cu anii de la lucrarile Legislativului, incalca grav Constitutia. Primarii si presedintii Consiliilor Judetene care si-au transformat functiile in mecenat al infractiunii pure, incalca grav Constitutia.

Traian Basescu a atacat deseori, verbal, viciile profunde ale sistemului politic dar, pe fond, nu le-a clintit din loc, tocmai pentru ca legea suprema nu ii da puterea sa o faca.

Coruptii incurabili ai Romaniei nu se multumesc cu faptul ca prin Constitutia actuala "drepturile" si privilegiile le sunt garantate in totala impunitate. Ei nici macar nu suporta ca Traian Basescu, chiar lipsit de putere executiva reala, sa le spuna periodic ca sunt corupti. Nu vor sa fie deranjati de auzul unor cuvinte neplacute, ci doar sa se bucure, in spatele zidurilor care le inconjoara vilele, de tihna agoniselii lor de dupa 1989.

In 2007, ametiti de succesul admiterii Romaniei in UE in proprii lor termeni, "baietii" au decis ca este timpul sa termine cu balaceala la apa mica pentru consum extern, sa dezumfle colacul Presedintelui, si - fiindca nimic nu li se mai putea intampla in NATO si UE - sa iasa in larg si sa manevreze "de voie".

Curtea Constitutionala, chiar si in componenta de atunci, nu a avut curajul sa dea o decizie de genul "2+2=5" si a avizat negativ suspendarea Presedintelui. PSD si PNL (USL de astazi) au mers insa inainte, l-au instalat pe Nicolae Vacaroiu "interimar" la Cotroceni si au inceput, febril, sa pregateasca schimbarea regulilor jocului politic de la Bucuresti.

Problema cu apele adanci si cu navigatia in larg este ca marimea vaporului este intotdeauna decisiva. Fiindca Tariceanu, Vacaroiu, Voiculescu & Co. nu intelegeau acest lucru, de peste ocean a sosit atunci la Bucuresti un emisar "destul de simplu dupa vorba, dupa port". Cu un aer bonom si jovial, intr-un costum deloc scump, purtand o geanta retro de piele elegant uzata, parea un profesor de provincie care rezolva in minte sisteme de ecuatii inainte de a intra la clasa. Parea doar.

In cateva ore de discutii, si-a lamurit interlocutorii, in termeni diplomatici, cu privire la doua adevaruri fundamentale. Primul - jocul cu focul poate afecta grav sanatatea "jucatorilor". Doi - orice vapor este construit din fier, prin urmare se poate scufunda. Rezultatul: referendumul din 19 mai 2007 s-a "jucat" la urne, nu in culise, Traian Basescu fiind reinstalat in functie.

Pe atunci, Victor Ponta era in etapa politica "stai la nenea pe genunchi, sa vezi cum se face". Si desi a vazut un esec lamentabil al PSD si PNL, n-a inteles nimic. Astazi, ajuns presedinte PSD si co-presedinte USL, pare dispus sa o ia de la capat. In loc sa-si faca siesta dupa prada inghitita, vrea sa atace din nou, un cu totul alt gen de adversar. "Baiat destept", liderul PSD.

Victor Ponta are antecedente: a criticat virulent acordul Romaniei cu FMI, adica insasi baza stabilitatii macro-economice si garantia ultima a platii pensiilor si salariilor; a luat la misto incheierea partenerietului strategic Romania-SUA pentru secolul 21, afirmand ca Traian Basescu a acceptat plasarea scutului anti-racheta american in Romania pentru "o cafea" oferita de Barak Obama; s-a adresat sefului Misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks cu apelativul "domnule Prim Ministru al Romaniei", trivialitate care, cu siguranta, a "impresionat" la Washington.

In aceste conditii, pe Victor Ponta l-au iritat degeaba "intrarile" lui Mircea Geoana la Washington. Chiar daca a fost pozitionat corect in plan extern, Mircea Geoana se pricepe la politica la fel de mult cum se pricepe Elena Udrea la pictoriale sexy. Asta nu-i scuza insa lui Victor Ponta mitocaniile strategice la adresa primului aliat al Romaniei.

Traian Basescu este nu doar foarte bine pozitionat strategic alaturi de SUA, dar se pricepe si la politica, dupa cum a demonstrat-o deseori. Chiar isi doreste Victor Ponta sa conduca o a doua tentativa de puci impotriva lui?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Victor Ponta Geoana, #Victor Ponta Iliescu, #Victor Ponta Congres, #Victor Ponta puci , #Mircea Geoana