Victor Ponta nu e singurul vinovat

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 28 Iulie 2016, ora 18:37
10520 citiri
Victor Ponta nu e singurul vinovat

A cazut cortina peste, probabil, cel mai mediatizat caz de plagiat din Romania. Victor Ponta este hot cu acte in regula. Romania a avut ca premier un hot, ceea ce mi se pare foarte grav.

Ei na!, vor spune, poate, unii. La cat se fura in Romania, furtul catorva paragrafe ce mai conteaza? Cu atat mai mult cu cat cel de la care s-a furat nu a depus niciodata plangere, deci nu s-a simtit prejudiciat.

Conteaza in primul rand mentalitatea. Daca esti apt sa furi un paragraf, o idee, esti apt sa furi orice, pentru ca furtul in sine nu te derajeaza, insusirea frauduloasa a ceva ce nu-ti apartine nu ti se pare inacceptabila. Si cand premierul are aceasta mentalitate, cum poate arata tara?

Dar eu cred ca exista si alte invataminte ale acestui caz, dincolo de persoana lui Victor Ponta, prietenul lui Erdogan, o persoana din ce in ce mai nesemnificativa pe masura ce trece timpul.

Si prima tine se abuzurile grosiere la care institutii esentiale ale statului si demnitari sunt dispusi sa se preteze la ordin. Va aduceti aminte de ce a fost in stare ministerul Educatiei in frunte cu ministrul Pop pentru a-l salva pe Victor Ponta.

"Grajdanul" Pop a fost in stare sa schimbe peste noapte componenta a doua comisii nationale, CNATCDU si Consiliul de Etica, si a amputat tot peste noapte atributiile Consiliului de Atestare pentru a eluda un verdict de plagiat pe care nu l-a putut impiedica, desi a intrat aproape cu forta in sedinta CNATCDU.

Iar sirul de ministri ai Educatiei care a urmat, dna Andronescu, dl Pricopie, dl Campeanu, dl Curaj - cu totii au refuzat sa dea curs cererii Universitatii Bucuresti de retragere a titlului dlui Ponta.

Ma intreb cum mai pot membrii Consiliului National de Etica numit de ministrul Pop sa mai faca parte din lumea academica respectabila dupa ce au refuzat sa recunoasca un plagiat vizibil si din avion?

Eu zic ca oamenii care au acceptat sa fie partasi la aceasta mizerie nu trebuie uitati: Teodor Petrescu - Universitatea Politehnica din Bucuresti, Virgil Muraru - Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare, Romita Iucu - Universitatea din Bucuresti, Doru Vladimir Puscasu - CEPROCIM, Nicolae Burnete - Universitatea Tehnica Cluj, Nicolae Burnete - Universitatea Tehnica Cluj, Petru Andea - Universitatea Politehnica din Timisoara.

Si ajungem aici la, poate, cel mai nevralgic punct. Eu nu cred ca plagiatorul, indiferent cum se numeste el, este singurul vinovat. Pentru ca un hot sa devina doctor cu acte in regula e nevoie de multe complicitati. In primul rand a conducatorului e doctorat, a scolii doctorale, a universitatii, care tolereaza asemenea practici.

De aceea nu cred ca pedepsirea plagiatorilor, desi absolut necesara, e suficienta. Ar fi necesar ca tot sistemul care a facut posibila siluirea integritatii academice sa plateasca in rand cu hotii. De aceea astept cu mare interes evaluarea scolilor doctorale, promisa de ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, inclusiv intr-un interviu pentru Ziare.com.

Nu e nevoie decat sa fie aplicat articolul 170 din Legea educatiei care prevede ca "in cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calitatii de conducator de doctorat; b) retragerea titlului de doctor; c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti-doctoranzi."

"As renunta la un sfert din scolile doctorale si din conducatorii de doctorat. Va asigur ca reducerea cu 25% a programelor doctorale si a numarului de conducatori de doctorat nu ar periclita deloc productivitatea stiintifica a Romaniei", spune prof. univ. dr. Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, intr-un interviu pentru Ziare.com.

Dupa cum nu mi se pare ca simpla retragere a titlului este suficienta. Indiferent cat de dificil ar putea fi de pus practica, aceasta retragere ar trebui sa presupuna si o pierdere a beneficiilor titlului fraudulos obtinut. De exemplu, avocatul intrat in barou pe baza de doctorat fraudulos ar trebui dat afara, sporurile obtinute in baza doctoratului fraudulos ar trebui restituite etc. Daca hotul ramane cu prada, dreptatea e doar pe jumatate facuta.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Victor Ponta plagiat doctorat , #plagiat