Victor Ponta, neputincios sau ipocrit? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 13:01
10141 citiri
Victor Ponta, neputincios sau ipocrit? (Opinii)

Nu e un inceput bun, spunea ambasadorul Marii Britanii dupa ce Camera Deputatilor a respins in primul sau plen din noua legislatura cererea de ridicare a imunitatii lui Ion Stan, acuzat de Parchet de tot felul de potlogarii comise pentru a aduna fonduri de campanie.

Decizia aceasta nu inseamna ca Ion Stan nu poate fi anchetat in continuare, ca nu poate fi judecat si eventual condamnat, ci nu mai poate fi arestat, ceea ce procurorii socoteau ca ar fi necesar, ca in cazul Trasculescu.

Il contrazic pe ambasadorul Marii Britanii. Nu e vorba despre niciun inceput. E vorba doar despre continuitate. Ar fi fost un inceput o acceptare a cererii. Dar, asa, noul Parlament nu face decat sa continue traditia politicii romanesti si mai ales traditia pesedista care nu-si abandoneaza penalii nici in celula, dupa cum vedem in cazul Nastase.

Votul deputatilor nici macar nu se poate prevala de o decizie similara a Comisiei Juridice, pentru ca aceasta, dupa ce a studiat dosarul, a decis ca Ion Stan poate fi arestat. Este asadar o sfidare pe fata a Justitiei si un semnal de lupta pentru restul legislaturii: Parlamentul impotriva Justitiei.

Si nici nu putea fi altfel, avand in vedere numarul record de penali, unii chiar condamnati, care si-au facut rost de un adapost sigur pentru urmatorii patru ani.

Victor Ponta pretinde ca ar fi votat pentru ridicarea imunitatii colegului sau de partid, e drept nu chiar un apropiat al sau, dimpotriva. Ar trebui sa-l credem pe cuvant, caci votul a fost secret. Argumentul invocat este credibil: acest vot este o noua pata pe imaginea Romaniei si inevitabil se va regasi intr-un raport MCV despre care se stie deja ca va fi demolator. Am mai adaugat un cap de acuzare, ne-am mai indepartat un pas de spatiul Schengren.

Victor Ponta a vrut sa arate ca se dezice de aceasta decizie catastrofala a colegilor sai si a cerut excluderea din partid a lui Ion Stan. N-a fost nevoie. Ion Stan a demisionat din PSD, dar nu si din Parlament. Va ramane un independent satelit al grupului PSD alaturi de care va vota si caruia i se va alatura de drept dupa ce furtuna va fi trecut.

Penalul ramane cu imunitate, cu indemnizatie, diurna, putere de decizie si toate celelalte. Demisia aceasta din partid practic nu conteaza si nu pacaleste pe nimeni.

Si cine nu vrea sa se lase pacalit se intreaba probabil care din urmatoarele doua sunt valabile: Victor Ponta chiar dorea ridicarea imunitatii lui Ion Stan si nu are suficienta putere in partid, ori totul s-a intamplat cu stiinta si chiar binecuvantarea lui, iar regretele lui, cererea de excludere si demisia lui Ion Stan au fost un teatru ieftin? Niciuna nu-l avantajeaza.

Neputinta unui lider politic de prim rang nu e neaparat preferabila ipocriziei.

Eu insa inclin catre varianta ipocriziei. I-as acorda lui Victor Ponta beneficiul bunei credinte daca Guvernul lui n-ar contine cel putin doi penali grei si cu acte in regula: Liviu Dragnea si Relu Fenechiu. Prezenta lor in Guvernul Romaniei, si inca in fruntea a doua ministere cu un acces enorm la fondurile europene, nu este cu nimic mai favorabila Romaniei decat votul in cazul Stan.

Sigur ca, si in aceasta privinta, putem spune ca premierul nu a avut puterea sa le reziste baronilor din ambele partide. Dar daca domnul Ponta ar fi cu adevarat atasat valorilor europene, dupa cum pretinde in acordul pe care l-a semnat la Cotroceni, daca intr-adevar ar crede in independenta Justitiei si in imperativul integritatii, in momentul in care a realizat ca nu le poate respecta ar fi trebuit sa se retraga facand publica aceasta neputinta si cauzele ei.

Fapt este ca gireaza o echipa impanata cu penali grei, fapt este ca partidul pe care-l conduce a facut zid impotriva unui penal. Iar faptele acestea ma impiedica sa cred in onestitatea lui Victor Ponta si sa nu-l socotesc partas la o mascarda impotriva intereselor Romaniei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Victor Ponta Ion Stan, #ambasador Marea Britanie Ponta, #decizie Ion Stan , #premier