Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Victor Ponta, la doar sapte centi distanta de victoria totala

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 07:326524 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Victor Ponta, la doar sapte centi distanta de victoria totala

In aceste zile, sub ochii nostri se desfasoara cea mai puternica lupta politica de la suspendarea din 2012. E o confruntare directa intre Victor Ponta si Traian Basescu. Pactul de coabitare a ramas doar o amintire. Batalia se duce pe buget, mai exact pe oportunitatea de a se introduce taxa de sapte centi pe litrul de carburant auto.

Victor Ponta isi doreste cu ardoare sa treaca legea bugetului cu noua acciza, taxa de sapte eurocenti i-ar putea aduce 500 de milioane de euro, bani destinati liderilor PSD din teritoriu, alintati de presa cu titlul de baroni.

Confruntarea ascunde in fapt desenarea viitorului politic al Romaniei pe termen mediu. Daca Victor Ponta reuseste sa scoata de la contribuabili aceasta suma poate finanta operatiunile electorale de anul viitor si are sanse sa ajunga la Cotroceni, el sau un reprezentant al PSD. Cu acesti bani reuseste sa cumpere credinta baronilor si ii asigura lui Victor Ponta un ascendent puternic asupra lui Crin Antonescu. Actualul premier ar avea forta sa-l tina in sah pe seful liberalilor, amenintandu-l ca-i rupe partidul. Deja exista in PNL aripa ministrilor care a cazut in mrejele premierului.

Opozitia lui Traian Basescu are noima doar in acest context. Presedintele Romaniei incearca sa tina situatia politica in echilibru si sa scape tara de dominatia totala a PSD.

In aceste zile se va trage cu toate armele din dotare. Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, un vanator incercat, l-a atacat dur pe Traian Basescu, facandu-l dement pentru ca nu a semnat acordul negociat de guvern cu FMI. A amenintat cu punerea sub acuzare a presedintelui, o strategie scoasa din laboratoarele lui Voiculescu.

Taxa lui Ponta e profund imorala. Se observa de la o posta ca e un impozit politic, dar opozitia parlamentara e atat de firava si atat de imprastiata incat nu o poate elimina din buget. Strategia lui Traian Basescu e una extrema, fiind singura persoana care mai poate limita extinderea dominatiei PSD. Rezultatul confruntarii e greu de anticipat in acest moment.

De fapt, acesta ar fi momentul in care Crin Antonescu ar putea face un pas important spre Cotroceni. Aceasta taxa ii face si lui rau. Nu e bagat in ecuatia politica a PSD si a primit semnale clare ca va fi pacalit intr-un fel sau altul de catre aliatii din USL. Daca lasa ca acesti bani sa fie stransi si sa ajunga la baronii social-democrati, va avea sanse foarte putine sa ajunga presedinte si doar in cazul in care accepta rolul de pudel al lui Victor Ponta. PNL poate face opozitie PSD si sa blocheze legea bugetului. Opozitia a functionat la Senat cand liberalii s-au asociat PDL si UDMR si au trantit legea minelor care facea partie pentru exploatarea de la Rosia Montana.

Acuzatiile de dementa ale lui Ilie Sarbu si declaratiile halucinante ale lui Victor Ponta nu-l vizeaza numai pe presedintele Basescu, ele incearca sa blocheze orice incercare al lui Crin Antonescu de a se opune taxei baronilor, iar seful PNL pastreaza tacerea.