Victor Ponta bate castravetele lui Mircea Crisan

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 18:02
7757 citiri
Victor Ponta bate castravetele lui Mircea Crisan

De trei ani incheiati, domnul Ponta nu pierde nicio ocazie sa ne reaminteasca faptul ca guvernul anterior taiase salariile bugetarilor, pensiile (pe care de fapt Guvernul Boc nu le taiase, ci doar a intentionat sa le taie), sporurile, indemnizatiile de tot felul, iar el, Ponta, ne-a dat banii inapoi. Ba a venit si cu cresteri.

O asemenea declaratie o face ori de cate ori are ocazia: cand e vorba de buget, de seceta, de inundatii, de invatamant, de sanatate, de vizite oficiale sau momente solemne.

Chiar si in discursul festiv rostit la Ambasada Frantei, cu ocazia zilei nationale a acestei tari, 14 iulie, cand se obisnuieste un toast elogios indeosebi la adresa gazdei sarbatorite, Ponta al nostru n-a pierdut prilejul sa-si aduca elogii siesi, cu arhicunoscutul sau refren:

"Am reusit pentru prima oara ca Romania sa fie pe primul loc la un capitol pozitiv al UE, suntem pe primul loc la crestere economica in Europa".

Frumos: intr-o singura fraza atrage atentia de doua ori ca suntem pe primul loc. Stilul acesta, de a tinti intr-o singura directie si in repetate randuri, aminteste de sceneta cu castravetele, jucata cu mare succes de actorul Mircea Crisan, acum vreo jumatate de secol.

Este vorba de un elev care, examinat la ora de botanica, trebuie sa vorbeasca despre castravete. Intamplator, aceasta era singura lectie invatata, asa ca a raspuns corect: castravetele este o leguma dicotiledonata, creste in gradina, ii prieste clima temperata, apartine familiei cucurbitaceelor, si tot asa pana ajunge la final: contine 90% apa.

Intrebat despre conifere, elevul nu stie lectia, dar improvizeaza rapid: coniferele sunt pomi, spre deosebire de castravete, care este leguma, creste in gradina, ii prieste clima temperata, apartine familiei cucurbitaceelor, si tot asa pana ajunge la final: si care contine 90% apa.

Raspunde asemanator si cu privire la alte plante, ceea ce-l determina pe examinator sa-i mai puna o intrebare si din geografie: ce stie despre canalul de Suez. Raspuns scurt: are 90% apa.

Domnul Ponta nu este primul lider care invata lectia castravetelui. In trecut, a folosit-o si domnul Ceausescu. Castravetele lui Ceausescu nu era cresterea economica, ci productia de cererale la hectar - mi se pare ca 4.000 de tone.

Rafturile magazinelor erau goale, populatia infometata dardaia in case, iar liderul de atunci nu pierdea nicio ocazie sa vorbeasca despre productia de cereale unde suntem cei mai buni din Europa, cu cele 4.000 de tone ale noastre.

N-am de unde sti daca cifrele domnului Ponta sunt corecte sau ajustate din condei, ca in acele vremuri. Fara sa dispun de cifre exacte, inclin sa cred in aceasta din urma alternativa. Altfel, n-ar fi fost nevoie sa ne atraga atentia premierul de trei ori pe saptamana. Am fi observat-o si singuri.

Mi-e teama ca aritmetica lui Ponta seamana leit cu aritmetica lui Pristanda, care, oricum si-ar numara steagurile, obtinea totalul necesar de 44 in cap, niciunul mai putin.

De unde atata crestere economica, in acesti ani grei, cand nici pentru transportatul marfurilor nu avem drumuri ca lumea? Autostrazi practic ioc, cai ferate modernizate cam deloc.

Asadar, in timp ce sistemul de sanatate sta pe butuci, invatamantul este in permanenta reorganizare, tinerii absolventi tintesc strainatatea, noi, cei care ramanem aici, avem cea mai mare crestere economica din Europa.

Iata ce scria la inceputul saptamanii portalul jurnalistii.ro, referindu-se la cel mai recent studiu elaborat de World Economic Forum (WEF) pe 140 economii din intreaga lume:

"Infrastructura tarii noastre ne plaseaza in pozitia 86, adica in urma vecinilor bulgari, cu care, de exemplu, impartim Podul Prieteniei. Nu este o legenda faptul ca pe segmentul de drum care leaga Romania de Bulgaria, prin Giurgiu-Ruse, asfaltul e mai bun exact din dreptul indicatorului de unde incepe teritoriul bulgar. Chiar si infrastrucutra Republicii Moldova (pozitia 83) e mai buna, potrivit WEF, ca si a Indiei (81) sau Guatemalei (77).

La acelasi capitol, cand vine vorba de calitatea drumurilor, Romania se situeaza pe locul 120, dupa Liban (119) si Mongolia (118), iar la infrastructura de transport, tara noastra poate lua lectii de la Uruguay sau Armenia".

Una din doua: ori prestigioasa institutie americana WEF, de la care portalul a preluat datele, nu stie ce spune ori premierul nostru minte de ingheata apele.

Sunt prea mic ca sa cantaresc unde se afla adevarul curat, dar imi dau seama ca nu putem intrepta raul decat la anul, cand stampila cu insemnul "votat" va fi din nou in mana noastra.

Nu stiu altii cum sunt, dar eu, daca vad aceleasi liste cu aceleasi figuri, ma gandesc foarte serios sa scriu pe buletin: Niciunul din ei. Altii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta crestere economica, #Romania crestere economica , #premier