Va fi sanctionat Ponta pentru plagiat?

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 11:04
3173 citiri
Va fi sanctionat Ponta pentru plagiat?
Foto: stiri.com.ro

Sansele ca Victor Ponta sa fie sanctionat pentru plagiatul dovedit de Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti sunt minime, sustin surse universitare, si asta pentru ca decizia se afla in mana ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, membru al partidului condus de Ponta - PSD.

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a pronuntat decizia de plagiat pe 20 iulie. Saptamana viitoare, pe 12 septembrie, referatul intocmit de comisie se va citi in plenul Senatului Universitatii, iar cei 120 de senatori vor putea, apoi, sa isi exprime un punct de vedere. Este posibil ca unii dintre ei sa fie impotriva verdictului de plagiat, dar ceea ce este esential, nu il vor putea schimba, scrie Romania Libera.

Cu toate acestea, sanctiunea pe care o va primi Victor Ponta va fi decisa de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu de Universitatea Bucuresti cea care i-a conferit titlul de doctor, si asta pentru ca in Romania nu este valabila regula existenta in tari precum Germania sau SUA potrivit careia institutia care a conferit titlul de doctor este si cea abilitata sa il retraga.

Surse universitare au explicat pentru Romania Libera de ce ministrul Andronescu s-a antepronuntat in urma cu mai multe saptamani declarand ca pentru ea "cazul este inchis", iar premierul nu a plagiat.

"Ecaterina Andronescu este cea abilitata ca pe baza dovezilor sa propuna retragerea titlului de doctor sau sa propuna alta sanctiune pentru Ponta. Sansele sa se intample acest lucru sunt nule deoarece ea va invoca faptul ca trebuie sa tina seama de un alt verdict. Este vorba de cel al Consiliului National de etica, ai carui membri au fost numiti chiar de catre ea, si care, impotriva evidentelor, a dat verdict de neplagiat", au declarat surse universitare pentru Romania Libera.

Rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru spune, insa, ca si in acest caz, Universitatea Bucuresti este decisa sa mearga mai departe si sa supuna lucrarea premierului unei comisii compuse din juristi.

De altfel, Consiliul National de Etica, aflat in directa subordonare a Ministerului Educatiei, a decis, in mod surprinzator, zilele acestea, ca fostul ministru al Educatiei Ioan Mang se face vinovat de plagiat.

Mang, si el membru PSD, s-a aratat uimit de aceasta decizie, spunand ca a prezentat toate dovezile necesare pentru un verdict contrar. Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a comentat situatia la B1TV dand de inteles ca Ioan Mang a fost "jertfit" pentru ca CNE sa recastige credibilitate astfel incat decizia data in cazul Ponta, ca premierul nu a plagiat, sa poata avea greutatea necesara pentru fi folosita ca argument de Ecaterina Andronescu.

Scandalul plagiatului premierului Victor Ponta a fost declansat la mijlocul lunii iunie de revista stiintifica Nature. Atunci premierul a precizat ca este gata sa renunte la titlul de doctor daca acuzatiile se vor deveni reale. Ulterior, trei comisii s-au pronuntat in legatura cu teza sa de doctorat: doua verdicte i-au fost defavorabile, iar unul favorabil - cel al Consiliului National de Etica, care functioneaza sub tutela Ministerului Educatiei.

Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, format si oameni de stiinta si academicieni romani, a pronuntat, in unanimitate, un verdict de plagiat, dar in aceesi zi, a fost "reorganizat", mai exact desfiintat, de catre fostul ministru al Educatiei Liviu Pop.

La 20 iulie, Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a decis, tot in unanimitate, ca Ponta a plagiat. "Este un plagiat fara cuvinte, fara idei, prin traducerea si preluarea judecatilor de valoare", a constatat Comisia. De asemenea, profesorii din Comisie au mai stabilit ca Victor Ponta cunostea bunele practici de redactare a unei teze de doctorat in 2003, insa le-a incalcat. Victor Ponta a copiat 115 pagini din cele 297 (fara cuprins) ale lucrarii sale de doctorat.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ponta plagiat retragere diploma, #Andronescu sanctiune Ponta plagiat , #plagiat
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Normal că trebuie să plătească cu demisia si puscărie!
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5
Cata vreme retragerea titlului de doctor o poate face doar ministrul