USL numara zilele lui Basescu. Si atat (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 21:47
3045 citiri
USL numara zilele lui Basescu. Si atat (Opinii)
Foto: napocanews.ro

Marea impacare dintre Crin Antonescu si Victor Ponta a facut din strategia principala a PSD pe 2014 tinta de guvernare si a majoritati USL - numararea zilelor lui Traian Basescu in fotoliul de la Cotroceni.

Pe oricine ati intreba din alianta despre noul vechi proiect al Uniunii v-ar raspunde fara sa rasufle ca acesta este interesul national. Este nevoie de o majoritate parlamentara de 70% ca sa numere zi dupa zi timpul pe care presedintele il mai are de petrecut in functie? Se pare ca da, este un proiect grandios la care nu ar fi putut sa se inhame o majoritate simpla.

Ce i-a determinat insa pe liderii USL sa se aseze din nou la aceeasi masa, sa se afiseze din nou impreuna, lucru pe care Crin Antonescu promisese sa nu il mai faca, pentru ca ar fi un lucru indecent?

Evident, tot interesul national, adica dorinta de a lupta impotriva celui mai mare rau care s-a abatut asupra Romaniei in ultimii 10 ani - Traian Basescu. Cu greu poate fi exprimat intr-o forma decenta penibilul care rasare din noua strategie a Uniunii Social Liberale. Daca ar fi sa-i ascultam pe liderii USL acesta e singurul lucru care-i mai tine strans uniti.

Numararea zilelor presedintelui, oricat de halucinant ar putea sa para un astfel de proiect de tara, este doar pretextul pentru a tine in viata un mort viu. In realitate, adevarul e ca PNL nu isi permitea sa se decupleze de banii pe care-i absoarbe de la guvernare, iar PSD nu a vrut sa riste un an intreg singur la putere, asumandu-si de unul singur intreaga responsabilitate a guvernarii in timpuri nu tocmai linistite.

Asumandu-si realitatea si despartindu-se, intrucat s-a dovedit ca impreuna nu pot construi nimic, in ciuda celor 70 de procente, ambele partide ar fi riscat sa piarda tot. Asa, camufland circul neintelegerilor sub sloganul "Jos Basescu", PNL si PSD au ales sa sacrifice inca un an de dragul supravietuirii flamanzilor de la butoane si a clientelei din spatele celor doua partide.

Intrucat nici macar revizuirea Constitutiei nu are nicio sansa de a deveni realitate, in ciuda referendumului fixat odata cu alegerile eurparlamentare pe durata a doua zile, pentru ca asta ar insemna ca vor veni la vot peste 8,4 milioane de cetateni, ramane de rezvolvat doar problema pacalirii electoratului in forma inducerii iluziei ca USL are inca o ratiune de a exista.

Acesta a fost enuntata de Ponta ca prioritatea zero a USL: comisia parlamentara Calarasi care va ancheta achizitionarea terenului de la Nana de catre fiica presedintelui, Ioana Basescu.

Justitie si dreptate. Acesta va fi sloganul sub care va se va desfasura tot anul 2014. In lipsa fortei de a impune teme politice reale si din dorinta de a acoperi subiecte sociale care ating probleme serioase, precum exploatarile gazelor de sist, Rosia Montana, creditele bancare, costul tot mai ridicat al vietii de zi cu zi si saracirea galopanta a unei paturi tot mai largi din populatie, USL isi propune ca obiectiv principal in an electoral sa numere trecerea timpului. De ca si cum, fara numaratorii uselisti, zilele ar refuza sa se mai termine, iar Traian Basescu ar ramane inghetat la Cotroceni.

E o strategie care, poate, anticipeaza si incearca o contralovitura campaniei pe care o va propune presedintele - in care statul de drept va fi consolidat prin finalizarea unor mari dosare de coruptie, in majoritate din randul membrilor sau apropiatilor USL. E si simptomul disparitiei politicii si inlocuirii ei cu teme fara nicio miza concreta pentru cetateni.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#impacare Crin Antonescu Victor Ponta, #USL Traian Basescu , #USL