Un nou tandem pentru linistea lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 11 Martie 2014, ora 13:16
4892 citiri
Un nou tandem pentru linistea lui Victor Ponta (Opinii)

"E slab de minte" si "a fost miluit cu functii de PSD", spune Crin Antonescu despre noul presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Probabil ca dl Antonescu il cunoaste mai bine de pe vremea cand ii facea opozitie interna in PNL fostului premier si presedinte PNL.

Dar cel care a gandit asezarea d-lui Tariceanu in a doua pozitie in stat, pe o functie care ar fi putut reveni fara niciun efort unui social democrat, cred ca nu e prea slab de minte. Pentru ca masura are tinte clare si catre electoratul liberal, si catre PNL.

Pentru electoratul liberal, pana acum electorat USL, cel mai probabil debusolat de ruperea aliantei si de acuzatiile de "basism" si tradare la adresa lui Crin Antonescu, instalarea in fruntea Senatului a lui Calin Popescu Tariceanu mentine iluzia USL.

Uniunea exista inca in "cuget si simtiri", PSD o vrea, Victor Ponta lupta pentru ea, dar Crin Antonescu vrea sa o omoare. Cam asta ar trebui sa inteleaga electoratul USL caruia Victor Ponta a tinut sa ii precizeze apasat ca actuala majoritate sustine pentru sefia Senatului pe cineva care a candidat pe listele USL.

Iar acel cineva este exact un premier de care se leaga amintirea unei perioade de prosperitate, decontata crunt ulterior, dar asta e alta poveste, si exact un dusman consacrat al lui Traian Basescu.

Este destul de evident ca miscarea vizeaza extragerea din electoratul liberal a acelei parti mai putin sensibila ideologic, dar care a ramas cu nostalgia antibasismului si a marii aliante invingatoare in 2012.

Pentru PNL, este inca o invitatie explicita la putere. Cine revine in USL, asemeni lui Calin Popescu Tariceanu, va fi recompensat. Miluit spune dl. Antonescu. Onoarea ar trebui sa respinga asemenea "miluiri", dar cand esti pe functie si ai de ales intre a o pastra si plecarea in somaj, nu stiu ce va prevala. Sau ce va prevala in cazul primarilor ramasi fara bani in an electoral.

Cat despre dl. Tariceanu, domnia sa incepe sa-si atinga scopul, adica revansa. Deocamdata i-a luat lui Crin Antonescu functia din Senat. E o inlocuire cu valoare simbolica. Urmeaza sa ii ia si partidul cu ajutorul unui grup de opozitie ramas in PNL, care s-a manifestat deja la votul de incredere pentru Guvernul Ponta 3? Ramane de vazut si depinde destul de mult de numarul liberalilor care vor avea de ales intre onoare si putere.

Dar in cazul lui Victor Ponta cred ca mai exista o miza, poate cea mai importanta. Nu stiu cat isi doreste presedintele Senatului sa ajunga candidatul PSD-PC-UNPR la presedintie, dar cred ca Victor Ponta isi doreste intens aceasta varianta, pentru care pledeaza explicit si implicit.

Dl. Ponta proiecteaza si catre electorat, si catre propriul partid imaginea unui nou tandem presedinte-premier, de aceasta data insa cu un potential prezidentiabil domesticit si total dependent de PSD.

Ba chiar vorbeste apasat despre necesitatea unui echilibru intre centru stanga si centru dreapta in acest tandem, sugerand PSD ca are de ales intre a pastra functia de premier sau a ataca pozitia prezidentiala. "Atentie! Daca ajung presedinte, premierul nu va mai fi de la PSD", a spus-o pe sleau Victor Ponta luni seara la Antena 3, cand tandemul a iesit pe sticla.

Adevarul e ca va fi nevoie de multa, foarte multa de convingere pentru ca PSD, de la baron la furnicuta, sa renunte la functia suprema in stat si sa traga la alegeri pentru un candidat care nu e al sau cu acte in regula.

Dl. Dragnea spre exemplu este intre ironic si refractar la fiecare declaratie despre Calin Popescu Tariceanu. Poate pentru ca dl. Dragnea de-abia asteapta sa-l vada pe Victor Ponta angajat pe culoarul prezidential care, si daca invinge, si daca pierde, nu are iesire spre functia de presedinte PSD.

Deocamdata este clar ca PSD il preseaza pe Victor Ponta sa candideze, iar Victor Ponta nu pare deloc incantat de idee, nu numai pentru ca ii place sa fie premier, ci si pentru ca riscul e foarte mare dupa ruperea USL, iar in caz de esec deznodamantul e previzibil.

Stie, probabil, ca spectrul monopolizarii puterii de catre PSD, care sa aiba si presedintele si premierul, poate genera o reactie adversa si interna si externa periculoasa in perspectiva prezidentialelor. De ce sa nu-i transfere riscurile infrangerii lui Calin Popescu Tariceanu, pastrand beneficiile cele mai mari in caz de victorie?

Sa-i iasa acest joc de convingere cu greii PSD ar putea fi insa una dintre cele mai grele misiuni ale lui Victor Ponta. Daca nu cumva una de-a dreptul imposibila.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Tariceanu presedinte Senat, #Tariceanu Ponta prezidentiale , #PSD