TVA redusa la produsele bio. Daciana Sarbu: Stiti cine "a facut lobby" pe langa premier?

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 07:43
8810 citiri
TVA redusa la produsele bio. Daciana Sarbu: Stiti cine "a facut lobby" pe langa premier?
Foto: Facebook/Daciana Sarbu

Dupa ce ministrul Bugetului a anuntat ca premierul Victor Ponta tine foarte mult sa reduca TVA la produsele bio incepand din 2015, au existat multe voci care au criticat masura si au acuzat ca este urmare a unui lobby facut de europarlamentarul Daciana Sarbu pe langa sotul sau.

In replica, Daciana Sarbu explica de ce promoveaza de ani de zile aceasta idee.

"Stiti cine "a facut lobby" pe langa premier pentru reducerea TVA pentru produsele bio? Toti oaspetii straini si toti ambasadorii care au mancat bunatati bio romanesti si ne-au intrebat de ce nu le promovam mai mult, de ce nu le producem in cantitati mai mari, de ce nu ne facem un brand de tara din ele.

Toti micii fermieri bio care produc alimente de o calitate exceptionala, mult peste cele de import. Toti copiii care ar manca mere bio romanesti, daca parintii lor nu le-ar gasi prea scumpe", scrie pe Facebook Daciana Sarbu.

Sotia premierului sustine ca ii pare rau sa vada ca "o masura absolut necesara pentru incurajarea agriculturii nationale de calitate este folosita ca arma in razboiul politic".

Cu toate acestea, Daciana Sarbu este bucuroasa ca Guvernul condus de sotul sau a luat aceasta "decizie importanta pentru viitorul nostru, al tuturor".

"Romania are potentialul de a deveni un nume pe piata produselor bio din Europa si din lume si cred ca, peste cativa ani, toate aceste contestari ale unei masuri absolut benefice pentru noi si pentru copiii nostri ni se vor parea ridicole", a mai sustinut europarlamentarul PSD.

Daciana Sarbu sustine produsele bio romanesti, alaturi de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - Bio Romania.

Scandalul TVA redus pentru produsele bio

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat marti ca exista posibilitatea ca bugetul pentru anul 2015 sa includa scaderea TVA la produsele bio, de la 24% la 9%.

Buget 2015: Darius Valcov anunta scaderea TVA la produse bio

"Tinem foarte mult, domnul prim-ministru tine foarte mult, ca macar la produsele bio sa aiba loc aceasta scadere, macar de la 1 ianuarie, a TVA de la 24% la 9% si vor fi si multe alte masuri pe care le putem adopta, dar le discutam cu FMI", a explicat Valcov.

Imediat au aparut si reactii negative, mai ales din partea producatorilor de produse din carne, carora li s-a promis demult o scadere a TVA, dar acum s-au trezit ca prioritare ar fi alimentele bio.

Reprezentantii industriei carnii considera ca aceasta masura ar fi inutila pentru ca romanii in mare majoritate nu isi permit sa manance alimente bio, care sunt oricum foarte scumpe.

Statistica ne arata ca romanii cumpara produse ecologice in valoare de 150 de milioane de euro pe an. Comparativ, valoarea pietei carnii si a preparatelor din carne este de 4 miliarde de euro.

"Consumatorul roman care cumpara un pachet de paste fainoase cu 3 lei pe pachet nu va sesiza acea diferenta de la 23 de lei platita de un consumator de produse bio", a spus Alex Jurconi, presedintele ProAgro, pentru Digi 24.

Pe de alta parte, retailerii din Romania nu comercializeaza fructe si legume autohtone provenite din agricultura ecologica, cu toate ca gradul de comercializare a acestui tip de produse fara certificare ecologica a crescut la 55%, conform studiului "Retailer Scorecard 2014".

Niciun mare retailer nu vinde fructe si legume ecologice romanesti

Din totalul de lapte dulce comercializat, 56,5% provine din Romania. Cu toate acestea, doar 7,8% sunt produse cu certificare ecologica si, in continuare, un singur brand este prezent in categoria lapte romanesc certificat ecologic pe rafturile magazinelor incluse in studiu.

Ouale provin in proportie de 99,5% din Romania, dintre acestea doar 9,8% avand certificare ecologica.

Anul trecut, premierul Ponta sustinea ca impactul asupra bugetului al scaderii TVA la produsele bio era estimat la aproximativ 25 de milioane de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#TVA redus produse bio, #produse bio TVA Daciana Sarbu, #Daciana Sarbu produse bio , #Daciana Sarbu