Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

The Economist: Ponta, in razboi

Autor: Ana Ilie
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 09:52
4251 citiri
The Economist: Ponta, in razboi

Romania este zguduita de inca o runda de probleme politice, desi este ultimul lucru de care are nevoie acum. Tara a schimbat doua guverne anul acesta si mii de persoane au iesit pe strazi in ianuarie pentru a protesta fata de masurile de austeritate si standardele de viata scazute.

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta se ataca reciproc fara mila, scrie publicatia Economist. Totul a inceput in urma cu o luna, cand ambii si-au exprimat interesul de a participa la Consiliul European de la Bruxelles, continua publicatia.

Parlamentul a votat ca Ponta sa participe, in vreme ce Basescu a cerut Curtii Constitutionale sa se pronunte cine are dreptul constitutional de a merge la Bruxelles sa reprezinte Romania. Curtea s-a pronuntat pe 27 iunie ca Basescu are acest drept. Ponta a replicat, la scurt timp, spunand ca se astepta ca judecatorii Curtii sa ia aceasta decizie deoarece sunt controlati de Basescu. Premierul a adaugat ca Basescu nu controleaza numai aceasta institutie, ci si altele, fara a le numi insa.

Ponta a marit miza jocului, a sugerat ca alianta sa politica, aflata la guvernare, ar putea incepe procedurile de suspendare a lui Basescu, aminteste publicatia. A ignorat decizia Curtii si s-a deplasat la Bruxelles pe 28 iunie. Basescu ii trimisese o scrisoare, cu cateva zile inainte, in care il avertiza ca daca decide sa mearga fara acordul sau, aceasta actiune va reprezenta o "incalcare a unui drept constitutional apartinand presedintelui". Cu toate acestea, Ponta a spus ca nu este vorba despre un conflict intre guvern si presedinte, ci intre presedinte si Parlament, iar parlamentarii au votat ca el sa reprezinte Romania la Bruxelles.

Publicatia citata remarca faptul ca lupta dintre principalii politicieni ai tarii a monopolizat dezbaterea publica din tara. Chestiunile discutate la Consiliul European si care sunt importante pentru Romania, precum accesul la fondurile structurale si aderarea la Schengen, au disparut din dezbaterea publica. Pana si ministrul de Externe, Andrei Marga, a fost incapabil sa prezinte agenda oficiala a tarii. Intrebat de jurnalisti care este pozitia Romaniei la Bruxelles, purtatorul de cuvant al lui Marga a spus ca nu a avut suficient timp pentru a "procesa informatia".

De ce este atat de important cine reprezinta Romania la Consiliul European? Din punctul de vedere al Bruxellesului, nu conteaza prea mult daca e presedintele sau premierul, intrucat tara nu are o influenta prea mare asupra deciziilor consiliului. Cu toate acestea, participarea lui Ponta ar putea fi vazuta drept un semn ca o alta putere politica preia controlul in Romania. Basescu are o relatie stransa cu PDL, de centru-dreapta, care a trecut recent in Opozitie, in vreme ce Ponta a devenit premier in aprilie, cu o alianta de social-democrati si liberali.

Razboiul pe reprezentarea la Bruxelles este simptomatica pentru lupta interna dintre democrat-liberali si social-democrati. Ponta a fost recent acuzat de revista Nature ca si-a plagiat lucrarea de doctorat, ceea ce el neaga. L-a acuzat pe Basescu ca se afla in spatele acuzatiilor si a cerut unei comisii de etica sa analizeze aceste acuzatii. Indiferent care vor fi concluziile comisiei, spune publicatia, acesta nu este dispus sa demisioneze.

Intr-un interviu cu corespondentul publicatiei citate, Ponta a recunoscut ca Romania se confrunta cu o problema de credibilitate pe plan international. Cearta de la varful esichierului politic nu ajuta cu nimic. Ponta nu crede ca lupta se va termina insa inainte de parlamentarele din toamna, cand guvernul se va schimba din nou, cel mai probabil.

Cum afecteaza aceasta criza Romania? Leul a ajuns foarte aproape de un minim isotric fata de euro, iar lupta politica ar putea influenta sansele Romaniei de a deveni membru Schengen anul acesta. Politicienii care conduc Romania par a fi uitat deja de ce mii de oameni au protestat in frig la inceputul anului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Victor Ponta lupta Traian Basescu, #Ponta cearta Basescu , #Traian Basescu