Somnul ratiunii naste doctori

Sambata, 02 Iulie 2016, ora 09:27
5304 citiri
Somnul ratiunii naste doctori

Dupa lupte indelungate, care au durat vreo patru ani incheiati, in sfarsit, secretul lui Polichinelle a iesit oficial la lumina: Victor Ponta a plagiat. Majoritate zdrobitoare, 34 pentru, o abtinere. Transat.

Mai exista o cale de atac, cred ca Ponta va face uz de ea, dar nu-mi inchipui ca va gasi amatori gata sa-l salveze acum, cand nu mai este nici prim-ministru, nici sef de partid si nici altceva decat un simplu smecheras aflat la mana lui Dragnea.

Pe mine insa toata tevatura asta de patru ani, cat au crezut unii ca Ponta e cu adevarat doctor, m-a facut sa trag cateva concluzii.

Prima concluzie: Ponta a guvernat dupa bunul plac, socotind ca n-are de dat socoteala nimanui. Numai asa si-a putut permite sa desfiinteze comisii si sa infiinteze altele, anume ca sa iasa el, Ponta, basma curata.

Partidul i-a dat in mana painea si cutitul, cu care a facut ce a vrut. Acesta este marele dezavantaj al presedintelui de partid numit in fruntea guvenului. N-are cine sa-l controleze.

Nu-l controleaza nimeni, dar in schimb incep sa misune in jurul lui lingaii. Cum a fost posibil, ca un oarecare Liviu Pop (promovat ministru cu acest prilej), sau chiar doamna Ecaterina Andronescu, o persoana distinsa din mediul universitar, sa ii satisfaca toate poftele lui Ponta, scotandu-l basma curata prin infiintarea unei comisii anume in acest scop?

Si cum a fost posibil ca Ponta, chiar si neprins cu mata-n sac dar numai banuit cu musca pe caciula, este lasat in post, sa faca si sa desfaca legi, doar-doar iese din mocirla?

In opinia mea - si nu numai a mea - intr-un asemenea moment, un astfel de demnitar trebuia sa faca un pas inapoi, ca sa dea semnalul ca nu se fereste de judecata nimanui.

A doua concluzie, iar aici imi permit sa extrapolez: in mod evident, plagiatul este un furt. Furt intelectual. Fie ca ai sterpelit doua gaini din curtea vecinului, fie ca ti-ai insusit o suta de pagini din creatia altuia, tot furt se numeste. Gainarie.

Numai ca in primul caz politia te inhata pe loc, justitia te judeca repede, dai gainile inapoi si ispasesti dupa gratii.

In cel de al doilea caz, nu ispasesti nimic, daca pun umarul colegii de partid, daca despica in patru firul de par si daca iti iau apararea, eventual simtindu-se la randul lor cu musca pe caciula.

Intre plagiat si gainarie apare brusc o deosebire enorma. Ponta sustine numaidecat ca o suta de pagini copiate aidoma sunt citate, iar colegii fac semn ca e OK. Nici nu trebuie mai mult, decat ca numele autorului sa fie amintit in lunga lista bibliografica de la sfarsitul lucrarii.

Mutatis mutandis un zefliu ar putea scrie o tragedie clasica deja cunoscuta, mentionand la bibliografie numele Shakespeare.

Cand si-a dat seama ca problema e groasa, domnul Ponta si-a sters din CV titlul de doctor, dar si pe cel de master, la care n-avea niciun drept. In felul acesta, si-o fi zis ca devine chit cu restul lumii.

El, ca jurist, ar putea sa se intrebe macar retoric: daca restitui vecinului gainile furate noaptea din cotet, nu mai dai socoteala in fata legii?

A treia concluzie: proverbul romanesc spune ca pofta vine mancand, iar domnul Ponta nu este primul plagiator din Romania. Au mai fost destui. Daca nu s-a observat, inteleg ca Ponta si-a pus o intrebare fireasca: de ce sa nu-mi mearga si mie?

Refuz sa cred ca furtul intelectual nu se observa. Dimpotriva, s-a observat si s-a trecut sub tacere, confirmandu-se inca o data constatarea atat de inspirat exprimata de pictorul Goya: somnul ratiunii naste monstri.

De randul acesta, somnul ratiunii, nepasarea celorlalti, a inceput sa nasca doctorate in serie. Nu intamplator, ele sunt ale politicienilor, oameni care conteaza ca, la o adica, ii apara partidul si care au nevoie de titluri stiintifice ca sa-si umple CV-urile cu ele.

Asa se face ca esichierul politic s-a umplut cu doctori, care mai de care, indeosebi demnitari: Oprea, Ontanu, Toba (vezi pseudonimul Apud), Pandele de la Voluntari, Negoita de la sectorul 3 si altii, destui si din ce in ce mai multi, pentru ca pofta vine mancand.

A patra concluzie: nu pot sa separ fenomenul furtului intelectual de cel politic. Nu incape indoiala ca Ponta mai conteaza pe sprijin politic. Probabil ca are chiar promisiuni in acest sens. Asta se observa din declaratia recenta a dlui Dragnea: "M-au sunat cativa fermieri, care mi-au spus ca acum, dupa ce s-a dovedit acest 'plagiat', ei nici nu mai au nevoie de subventii, nici nu mai trebuie sa iasa sa recolteze, cativa transportatori care au spus ca nu mai au nevoie nici de autostrazi, nici de drumuri".

Ce vrea sa spuna? Ca-l suna fermierii din tara, ca se plang de guvernul actual care nu le da subventii, sau ca nu face autostrazi si drumuri. Este un a propos cu bataie lunga, ca un fel de promisiune electorala PSD: votati-ne pe noi ia toamna si va dam de toate.

Mi se pare nerusinare pentru un presedinte de partid sa judece un guvern de tehnocrati, instalat dupa ce guvernul anterior se compromisese, pentru organizarea elegerilor si gestionarea treburilor curente.

Nu guvernul Ciolos a facut promisiunile respective, ci acel partid care fusese la putere promisese autostrazi, infiintase in acest scop un minister anume, condus de "specialisul" Sova si n-a reusit decat sa inceapa cateva tronsoane din care numai unul a fost declarat ca terminat si a fost inaugurat prin taierea panglicii de insusi prim-ministrul de atunci, doctorul (tot de atunci) Ponta.

Respectivul tronson este in prezent prabusit. In mod ciudat, niciun fermier nu l-a sunat pe Dragnea sa se planga de respectiva prabusire care afecteaza transportul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Ponta plagiat, #Ponta doctorat, #Dragnea subventii fermieri , #plagiat