Social-democratul inchipuit Victor Ponta

Autor: Antonio Momoc - trainer comunicare
Vineri, 14 August 2015, ora 07:07
6184 citiri

Aflat intr-o scurta vizita in tara intre vacanta din Caraibe si meciul de Supercupa Europei de la Tbilisi, Victor Ponta a acordat aproape de pe scara avionului un interviu postului de televiziune al (fostului?) sau amic, Sebastian Ghita.

Premierul a marturisit ca a iubit mai mult postul de presedinte al PSD decat pe cel de prim-ministru al Romaniei, dar la Guvern este dorit mai mult de colegii sai.

Si pare a transmite printre randuri ca la Congresul din toamna pastreaza sperante sa revina in fruntea PSD, mai ales daca scapa de problemele din Justitie.

"Victor Ciutacu: Dar pareti a tine mai mult la functia de prim-ministru decat la aia de presedinte PSD.

Victor Ponta: Nu, nu vreau sa le compar la care tin mai mult. Nu, am tinut mai mult la cea de presedinte PSD.

Victor Ciutacu: Nu va e teama ca strict ca imagine va dauneaza faptul ca pareti a va agata de functie?

Victor Ponta: Pai, bun, la cine parca ma agat, ca deocamdata eu am oferit coalitiei, am spus ca in prima zi in care imi spun, plec din functie...[... ] pentru mine strict si pentru familia mea, ar fi un lucru bun sa... si in vacanta asta sa nu mai fiu prim-ministru."

Victor Ponta pare resemnat in legatura cu soarta sa in fruntea Guvernului: nu mai depinde de el. De aici relaxarea pe care o afiseaza in croaziera, la meci sau la degustari de vin.

Stie foarte bine ca PSD nu-i poate retrage sustinerea de la sefia Guvernului din cauza imprevizibilului de dupa pierderea functiei de prim-ministru: este posibila o noua majoritate in numele "interesului national" PNL-UNPR-UDMR, va trada UNPR alianta actuala si PSD-ul pentru "a salva tara" de la o criza politica, ce nominalizare de premier va face presedintele Iohannis?

Prea multe necunoscute pentru PSD care ii asigura confortul lui Victor Ponta ca baronii care l-au dat jos din pozitia de sef la partid au nevoie de el la Guvern. Nu din motive de performanta economica, cum ar vrea sa ne faca sa credem Victor Ponta. Ci din ingrijorari care tin de ramanerea la putere la data organizarii alegerilor locale.

Daca Victor Ponta ar iubi mai mult social-democratia decat Partidul cu eticheta Social-Democrat, ar fi mult mai usor de exprimat aceasta adeziune la principiile social-democratiei din fruntea Guvernului decat de oriunde din alta parte.

Un guvern social-democrat ar face din educatia publica si din sanatate prioritati nationale. Un guvern social-democrat ar pune pe agenda sa investitiile publice si crearea de locuri de munca.

Un social-democrat in fruntea Executivului s-ar zbate pentru crearea de oportunitati pentru tinerii amenintati de somaj, pentru justitie sociala, pentru protejarea mediului inconjurator, pentru conditiile si drepturile de munca ale angajatilor. Un social-democrat ar face din investitiile in infrastructura si din incurajarea agriculturii resurse de relansare economica.

Numai ca Victor Ponta nu a spus niciodata ca ar fi social-democrat. Ci mai degraba liberal sau social-liberal. O arata stilul sau de viata, vacantele luxoase, prieteniile exotice.

A marturisit-o si el atunci cand a recunoscut ca l-a preferat pe Ion Ratiu in locul lui Ion Iliescu. Il tradeaza distanta sa de clasa muncitoare, de problemele angajatilor sau de categoriile largi nevoiase cu care nu are nimic in comun.

Si o arata mai ales guvernarea sa de centru-dreapta, masurile prin care a sustinut mai mult piata si marile afaceri (la fel ca mentorul sau, Adrian Nastase) si inversunarea pentru Codul Fiscal si pentru relaxarea fiscala.

Antonio Momoc este conferentiar universitar doctor, trainer specializat in comunicare si managementul reputatiei. - Mai multe detalii pe antoniomomoc.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ponta guvernare UNPR, #Victor Ponta sefie PSD , #premier