Simtul tradarii. O poveste cu Ponta si Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 19 Octombrie 2014, ora 23:03
14474 citiri
Simtul tradarii. O poveste cu Ponta si Antonescu (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Nu stiu in ce masura conteaza profilul moral al candidatilor pentru votul la alegerile care urmeaza sa aiba loc peste fix doua saptamani.

Este un punct important, dar printre alte lucruri atipice la prezidentialele din acest an se numara si faptul ca profilul moral al candidatilor este depasit de cateva teme mai importante.

Printre ele: masinaria de vot a partidului (partidelor) din spatele fiecarui candidat, controlul media si forta de diseminare a propagandei, resentimentul social fata de politica ultimilor trei-patru sau chiar ultimilor 10 ani, dezamagirea cvasi-generalizata fata de intreaga clasa politica, frica pentru siguranta zilei de maine si, probabil, altele.

O parte din campanie se duce in aceste zile, ce-i drept, fix pe taramul moral, unde principalii candidati isi arunca tot mai mult noroi unul altuia in atacuri care merg de la numarul de copii pe care ii au pana la petele din trecut de colaboratori acoperiti ai diverselor servicii de informatii secrete.

Programele politice si economice ale celor 14 candidati sunt abia trecute in revista, in primul rand pentru ca toti stiu ca ele nu au cum mai sa prinda la gradul enorm de blazare, dezamagire si dezgust din societate.

Aflam lucruri interesante din dezvaluirile sau informatiile despre averile, casele si modul in care unii si-au dinamitat CV-ul, dar un aspect la fel de important ce tine de profilul moral al candidatilor trece prea usor neobservat si e pe nedrept lasat in uitare.

E vorba despre capacitatea de a fi loial versus simtul tradarii, abilitate in functie de care fiecare si-a construit cariera politica.

Iesirea din cursa prezidentiala a lui Crin Antonescu a devenit acum un fapt care nu mai suscita interes, in primul rand pentru ca aparent nu ajuta niciun candidat in lupta electorala. Dar disparitia subita si misterioasa a celui care pana in urma cu un an era, potrivit tuturor sondajelor de opinie, candidatul cu cele mai mari sanse sa ajunga presedintele Romaniei, daca ar fi ramas propunerea unica a USL, capata astazi, in lumina evenimentelor recente, ceva mai mult inteles si logica.

S-a dovedit cel putin ca nu Crin Antonescu a fost cel care a tradat la varful USL, ca temerile exprimate de fostul lider liberal in legatura cu tentatia PSD si a lui Victor Ponta de a-l insela au fost corecte. Mie imi pare ca pentru a balansa aceasta interpretare a fost inventat candidatul Calin Popescu Tariceanu, caruia apoi i s-au gasit si alte avantaje in calitatea lui de candidat-iepure, dar al carui prim rol a fost acela de a-l inlocui in mentalul colectiv pe fostul partener al Uniunii Social Liberale.

La limita, chiar daca Crin Antonescu s-a retras din cauza cine stie carei pete negre din trecutul sau, de frica sa nu fie facuta publica, comportamentul oportunist al lui Victor Ponta a fost constant inca de pe vremea cand semna pactul de coabitare cu presedintele sau cand isi abandona electoratul din 2012 si o numea pe Laura Codruta Kovesi in fruntea DNA, in urma unei intelegeri dubioase cu acelasi Basescu.

Dar antecedentele lui Victor Ponta coboara si mai mult in timp, de exemplu, pe vremea cand era seful de campanie al lui Mircea Geoana, in 2009, si cand din aceasta calitate nu si-a votat propriul candidat la presedintie, dupa propria marturisire facuta de curand. Este acelasi premier care in 2012 accepta umil lista de things to-do de la Barroso si care, mai apoi, in calitate de parlamentar spunea ca va vota impotriva proiectului de la Rosia Montana promovat de Guvernul pe care il conducea.

Lasam deoparte barfele lansate in spatiul public de Traian Basescu despre un Victor Ponta care s-ar fi dus pe ascuns la Cotroceni pentru a-i cere sfatul si sprijinul politic pentru a candida la Primaria Bucurestiului, desi povestea se incadreaza numai bine in tiparul moral al lui Ponta.

Dar putem adauga alte povesti, de prin interiorul PSD, cum ca premierul si-ar fi abandonat rand pe rand baronii si apropiatii din partid in fata actiunilor venite dinspre procurorii DNA.

Ce este deosebit in cinismul cu care si-a tradat partenerii si oportunismul de care se foloseste pentru a bate palma pe ascuns cu cei pe care ii numeste adversarii sai traditionali? Pana la un punct, aceste "virtuti" sunt comune tuturor politicienilor.

La Victor Ponta sperie, insa, usurinta cu care a dus tradarea pe culmi pana la el nemaivazute. Si te intrebi ce soarta poate avea o tara cu un astfel de om presedinte. Poate ca fostul sau partener din fruntea USL, Crin Antonescu, ar putea aduce mai multe amanunte, daca se va hotari sa iasa si sa vorbeasca pe ultima suta de metri.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Ponta numire Kovesi, #Ponta pact coabitare Basescu , #Crin Antonescu