Semnificatiile altercatiei dintre Ioan Rus si Ion Iliescu (Opinii)

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 07:19
14469 citiri
Semnificatiile altercatiei dintre Ioan Rus si Ion Iliescu (Opinii)

Informatii ajunse pe surse in presa scrisa si vizuala aratau chiar in cursul zilei de joi ca, la Comitetul Executiv National al PSD tinut cu usile inchise si cu mobilele bruiate, s-a produs o ciudata altercatie intre doi lideri ai partidului: Ioan Rus si Ion Iliescu.

Cel dintai, luand probabil o pozitie in apararea lui Victor Ponta, ii reprosa celui de al doilea ca a lipit de persoana lui Ponta eticheta de "comunist". Poate ca faptul nu merita comentat, daca nu ricosa imediat din partea presedintelui de onoare un raspuns in stilul sau caracteristic: "Eu sunt comunist? Daca nu eram eu sa fac Revolutia, nici acum nu va puteati exprima liber!"

Asadar, chiar si acum, dupa un sfert de veac, domnul Iliescu mai crede ca ne poate buimaci mintea astfel incat sa ne inchipuim ca Revolutia a facut-o el si numai el: "Daca nu eram eu sa fac revolutia....".

Auzi colo: el ne-a facut-o! N-au facut-o miile de oameni care ieseau in strada ca sa conteste dictatura, n-au facut-o aceia din ei care au murit impuscati nu se stie de cine, nici ranitii, nici mai tarziu in 1990 cei din Piata Universitatii, nici cei haituiti si chiar batuti de mineri, pe care nu vrea nimeni sa admita ca i-a chemat la Bucuresti, dar carora acelasi Ion Iliescu le multumea "pentru tot ce ati facut".

Toata Revolutia a facut-o numai el, Iliescu, intr-un moment cand vedeam cu totii ca dictaturile cad una cate una in intregul bloc comunist est-european, unde noi am fost de altfel ultimii, cu Iliescu al nostru.

Sa fim seriosi: Iliescu nu ajungea niciodata sa faca Revolutie, daca nu se prabusea toata sandramaua din exterior si, mai ales, daca nu venea - tot din exterior - neasteptatul ordin de la Gorbaciov: Liber!

Cand vorbeste de comunism, Ioan Rus stie exact ce spune. Decenii in sir Ion Iliescu a fost lider de frunte in acel partid, a fost omul care taia si spanzura in organizatia de tineret si in doua din cele mai importante judete ale tarii.

Totul pana in ziua cand a avut presimtirea ca regimul nu mai are mult de trait si a hotarat brusc sa muste chiar mana din care mancase pana atunci, facandu-se "revolutionar" la televizor.

Vorbind in termeni brutali, Iliescu l-a sacrificat pe Ceausescu pentru ca sa-i ia locul, nu ca sa faca Revolutie in tara.

Acum se intreaba: "Eu, comunist?". Nu se intreba la fel in decembrie 1989, cand, la intrebarile presei despre economia de piata, dadea cu dezgust un raspuns negativ: scopul "revolutionarului" nu era economia de piata. Atunci era sa nu intineze idealurile comunismului.

Nu era comunist nici mai tarziu cand se declara liber cugetator, dar a devenit anti-comunist dintr-o data cand, in apropierea diverselor alegeri, politicienii au prins obiceiul sa pupe moaste pe la bisericile din tara. Volens, nolens, le-a pupat si Iliescu.

Nu era comunist nici cand a provocat scena lamentabila cu refuzul brutal de a-l primi pe rege in tara, pentru ca dupa zece ani, intr-un cadru oficial si fiind el presedinte, sa i se adreseze solemn cu "Majestatea Voastra".

Astazi il deranjeaza cand un coleg considera ca prezenta lui echivaleaza cu o eticheta de comunist aplicata celor din jur.

Dar Ioan Rus n-a facut decat sa dea tonul. La scurt timp, a aparut declaratia lui Sebastian Ghita, indreptata tot in directia Iliescu si exprimata mai transant: "Cred ca e momentul ca Ion Iliescu sa se retraga. Nu mai poate fi un simbol al PSD".

Domnul Ghita a intuit corect. Iliescu e mai mult decat o eticheta, el e un simbol, cum am zice astazi un brand. Mai exact, o piatra de moara legata de gat. El nu eticheteaza partidul, el il trage spre fund si nu-l lasa pana nu-l vede facut epava.

Dar epava, cu eticheta de pe ea si cu simbolul pe care il reprezinta, in opinia mea, da o imagine execrabila in lume si nu face bine in fata noii generatii intr-o tara care se vrea europeana si civilizata.

Fireste, cand spun civilizata, nu ma refer la Coreea de Nord, acolo unde Victor Ponta castigase majoritatea la alegerile prezidentiale in primul tur.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#Ion Iliescu scandal Iona Rus, #Ioan Rus Iliescu comunist, #Sebastian Ghita PSD Iliescu, #Iliescu comunist revolutie , #Ion Iliescu