Seful INS il contrazice pe Ponta: Nu a anuntat cifra corecta

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 10:07
Seful INS il contrazice pe Ponta: Nu a anuntat cifra corectaFoto: Arhiva (Ziarul Financiar)

Presedintele INS Tudorel Andrei l-a contrazis, joi, pe premierul Victor Ponta, cu privire la datele pe care le va comunica vineri institutul, la o zi dupa ce seful Executivului a spus ca INS va anunta crestere economica in trimestrul trei peste 1%.

"Cifra anuntata de premier nu este cea care va fi comunicata", a declarat Tudorel Andrei, pentru Hotnews, precizand totodata ca "nimeni de la Guvern nu a sunat la Statistica pentru a afla cu prioritate datele".

Ponta anunta crestere economica pentru Romania cu 2 zile inaintea INS. De unde stie?

"Vineri, INS anunta ca avem crestere economica in trimestrul trei peste 1% si ca in primul trimestru din acest an s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune tehnica", a sustinut premierul la B1 TV, in timpul confruntarii cu Klaus Iohannis, contracandidatul sau la alegerile prezidentiale de duminica.

Declaratia de miercuri a liderului PSD denota faptul ca Victor Ponta ar avea informatii din interiorul INS, inainte ca datele sa fie anuntate oficial, ceea ce ar pune sub semnul intrebarii neutralitatea institutiei.

Legea de functionare a INS interzice difuzarea datelor statistice oficiale inainte de termenul de diseminare stabilit.

Romania a intrat din nou in recesiune

"Tratamentul preferential acordat utilizatorilor de catre orice persoana din sistemul statisticii oficiale constituie incalcari ale sarcinilor de serviciu si atrag raspunderea disciplinara a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte", prevede legislatia in vigoare.

In luna octombrie, INS a publicat date privind evolutia PIB in primele doua trimestre din 2014. Desi a urcat usor estimarile atat pentru primul trimestru (de la -0,2% la -0,1%), cat si pentru al doilea trimestru (de la -1% la -0,9%), Statistica a statuat intrarea in recesiune tehnica a economiei Romaniei.

Romania a reintrat in recesiune tehnica la finele primului semestru din acest an, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%.

 Articol citit de 21496 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  petrache
  13.11.2014, 19:48
  Profil proponta
  Era cat pe aci sa-mi scape un fost șef, care in momentul in care trebuia sa lase locul călduț in favoarea unui elefănțelul cazul pe moment in disgrațiile, a inceput sa se lamenteze ca el di frageda tinerețe a slujit cauza, dormind pe arie sa păzească graul ca sa nu-l fure țăranii care rămaneau fără nimic din cauza cotelor mari. Evident pentru el era o mare nedreptate in condițiile in care a fost mai tot timpul șef si nu știa decat drumul de acasă pana lla partid si apoi la instituția pe care cu onoare o conducea. Este foarte convins ca, cel pe care il Votează este cel mai bun.
  petrache
  13.11.2014, 19:27
  Profil proponta
  A terminat facultatea in același an cu mine cu toate ca o incepuse 8 ani mai devreme. Cand ne-am intalnit la 10 ani de la absolvire, era cel mai bine plasat dintre toți colegii. Lucra la centrul de calcul al MAI. In naivitatea mea, am incercat sa leg o discuție pe teme de informatica si am avut senzația ca ceva este in neregula. Ulterior am aflat ca securitatea racola astfel de indivizi si ii păstra mai mult timp din anumite motive. Știu cu cine voteaza si n-am sa votez ca el.
  petrache
  13.11.2014, 19:08
  Profil proponta
  Era șofer la securitate, nevasta lui lucra la bufetul care asigura hrana pentru bieții salariați care se speteau muncind. Cand i-am spus ce pensie am eu impreuna cu soția, a zis ca ii e Rușine sa spună cat are numai el.
  Cu cine o vota?
  petrache
  13.11.2014, 18:57
  Profil proponta
  A fost medic militar, ieșit la pensie cu grad de colonel cu o pensie de trei ori mai mare decat pensia unui chirurg renumit. Lui Boc i s-a părut ca ceva nu este in regula. Cu cine credeți ca voteaza el?
  petrache
  13.11.2014, 16:59
  Revendica origine albaneza!
  Albanezul pe care i-l cunosc eu, la 17ani a plecat voluntar sa lupte impotriva rușilor si cand vorbește de Romania il ineacă plansul.
  E posibil sa existe si rebuturi.
  Ina18
  13.11.2014, 15:10
  O usa se deschide
  si cineva spune"Cifra data de premier nu este cea care va fi comunicata miine."Usa se inchide.Sec.Sau cum ar spune Pastorel:"N-am venit sa-ti tulbur somnul.../am venit sa-mi iau paltonul,palaria si bastonul."
  sevastian
  13.11.2014, 13:38
  Piorel pictor Vonta primul mitoman cleptoman al Romániei.
  Piorel pictor Vonta primul mitoman cleptoman al Romániei.
  Acest plagiator mincinos este cel mai jenant personaj politic care se afla íntr-o functie de conducere a Romániei. Acest hotz, mincinos si suspect de crima care este Piorel pictor Vonta primul ministru al Romániei este o rusine pentru Románia si románi, este o mizerie morala care arunca o pata de mizerie pe imaginea Romániei si románilor.
  santiagobernabeu
  13.11.2014, 11:38
  lovituri de maestru
  "Tratamentul preferential acordat utilizatorilor de catre orice persoana din sistemul statisticii oficiale constituie incalcari ale sarcinilor de serviciu si atrag raspunderea disciplinara a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte", prevede legislatia in vigoare
  foarte bine, inseamna ca seful INS trebuie sa raspunda sau ponta a reusit performanta sa-i bage si pe astia in WC (buda) cum a creat si disensiunile dintre bec si mae
  pisica
  13.11.2014, 12:45
  Pai nu e vorba de o persoana - favorizata....
  ci de un partid intreg (sau grup de partide).Asa ca legea asta nu se aplica...
  dorelu
  13.11.2014, 11:32
  Ponta nu cunoaste nimic !
  se da mare ca cunoaste cifrele , vorbeste smechereste pana si cu contracandidatul lui dar el nu cunoaste nimic ! El are fituici si citeste ! sunt multi jurnalisti care spun ca ponta stia tot ! adica cum ? unul care citeste stie ? mai jurnalisti dragi , scoateti cerebelu la contributie si fiti impartiali ! ponta este un fariseu , prim ministru care nu are cifre in cap ! cu ce se ocupa oare ? cica a venit pregatit si celalalt nu ! prefer un om care vb fara sa copieze , fara fituici si surse de informatii !
  pisica
  13.11.2014, 11:15
  De cand INS e neutra?
  N-a fost si nu va fi niciodata aceasta institutie neutra.Imi vine sa si rad - e ca orice institutie de stat care are presedinte numit.Pai daca e numit - cine-l numeste?Si vicepresedintii din INS tot numiti sunt.Asa a fost mereu si nu inteleg de ce atata ipocrizie?