Saltul in gol al lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 24 Februarie 2014, ora 21:43
8350 citiri
Saltul in gol al lui Victor Ponta (Opinii)

In ciuda aparentelor de obscuritate si paradox care domina imaginea neintelegerilor de la varful USL, pentru mine ceea ce se intampla intre Victor Ponta si Crin Antonescu este cat se poate de simplu si poate fi inghesuit intr-o propozitie: nu stiu cum sa se rupa in asa fel incat fiecare sa castige un capital de imagine cat mai mare si mai bun.

Din declaratiile si miscarile de trupe ale celor doi lideri, deduc ca amandoi isi doresc la fel de mult despartirea, singurul punct asupra caruia nu s-au inteles fiind modul in care o vor face si, mai ales, cum va anunta fiecare divortul.

Daca se lucreaza la ceva in aceste zile in interiorul USL, acesta cred ca este topicul care reuneste toate energiile celor doua mari partide si ale liderilor lor.

De ce a devenit aceasta problema cruciala pentru toti strategii din PSD si PNL? Raspunsul pe care il vad este la fel de simplu: toti stiu la fel de bine cat de mult va cantari eticheta de principal "vinovat" pentru destramarea aliantei care a castigat cel mai mare procent de incredere si voturi de dupa 1989 si cat de mult va apasa, in viitor, acest stigmat asupra celui care nu va reusi sa iasa "nevinovat" din ruptura.

E greu sa tii pasul cu toate parantezele si notele de subsol cu care Victor Ponta si Crin Antonescu isi umplu neintelegerea de fond din jurul remanierii Guvernului si numirii lui Klaus Iohannis in functia de ministru de Interne si vicepremier, dar privita cu detasare si de la distanta problema devine de un comic nebun tocmai din cauza simplitatii cu care ar putea fi rezolvata, daca si numai daca cei doi lideri si-ar dori sa continue impreuna.

Si, totusi, atat timp cat painea si cutitul sunt ambele in mainile lui Victor Ponta, in calitatea sa de sef al Executivului, nu are cum sa fie exonerat de faptul ca doar el poate pune capat oricand crizei.

Cum liderul pesedistilor imi pare, insa, interesat mai degraba sa dea frisoane in plus liberalilor, vezi destituirile celor trei demnitari din sau sustinuti de PNL, si sa puna conditii tot mai greu a fi acceptate de parteneri odata cu inflamarea constanta a conflictului, e limpede ca Victor Ponta si PSD fac pasi tot mai hotarati spre pastrarea intregii puteri.

Dar odata cu aceasta miscare, Victor Ponta isi amplifica responsabilitatile exponential. Nu doar ca va purta de unul singur povara intregii guvernari, dar va fi si principalul vinovat in cazul in care PSD nu va castiga alegerile prezidentiale.

E momentul in care Victor Ponta si-a asumat, ori a fost impins sa o faca, mai multa responsabilitate decat a avut chiar si Adrian Nastase in 2004. Poate ca a fost ispitit de forta pe care i-o va da o putere si mai mare, poate ca nu a avut incotro pentru a-si tine scaunul securizat, insa saltul pe care premierul il face dupa ruperea USL nu are inca echivalent in politica romaneasca.

El poate castiga totul, odata cu prezidentialele, sau poate pierde si ceea ce are in prezent. Dincolo de acest joc cu electoratul, justitia, pe de o parte, si economia, de cealalta, sunt alti doi factori carora PSD si Victor Ponta trebuie sa le faca fata, cu care trebuie sa coabiteze si/sau sa-i tina sub control.

Intr-un fel sau altul, dupa disparitia USL, Victor Ponta va ramane sa lupte singur nu doar impotriva lui Crin Antonescu si Traian Basescu si Opozitiei atat cata va fi, dar si cu problemele tot mai mari pe care guvernarea de pana acum a reusit sa le mascheze perfect prin scandalurile, certurile si neintelegerile de la varful USL.

Ceea ce e mai mult decat un salt in gol...

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ponta rupere USL, #Ponta USD alegeri, #Ponta scandal Antonescu , #Crin Antonescu