Salariul presedintelui Iohannis si blestemul populismului (Opinii)

Vineri, 10 Iulie 2015, ora 18:15
10676 citiri
Salariul presedintelui Iohannis si blestemul populismului (Opinii)
Foto: Ziare.com

In ultima zi de interimat, Gabriel Oprea a marit salariile demnitarilor, inclusiv pe al lui. Aceasta decizie a starnit multe controverse, iar opinia publica s-a polarizat - unii sunt de acord ca presedintele tarii sa castige lunar 3.300 de euro net (15.000 de lei), altii nu.

Ba mai mult, Victor Ponta a intrat si el in dezbatere si a blocat ordinul de ministru dat de Oprea, acesta fiind primul atac frontal la vicepremierul care i-a tinut locul cat a fost internat in Turcia.

Fiecare se raporteaza diferit la salariul presedintelui. Dar ar trebui sa evitam populismul. E firesc ca seful statului sa fie cel mai bine platit bugetar, iar de acolo, salariile sa coboare conform unei ierarhii stabilite de lege. Se intampla asa ceva in Romania? Nu!

Nici macar aceasta marire facuta de un premier interimar nu are niciun fel de logica. Gabriel Oprea a decis ca presedintele tarii e pe aceeasi treapta de salarizare cu presedintele Senatului, al Camerei Deputatilor si seful Guvernului.

Asa ca sa nu se supere nimeni. Astfel de temeri politice, nu care cumva sa deranjam pe cineva, de cele mai multe ori genereaza situatii ciudate.

Dar nu aceste modificari de salarii ar trebui sa ne ingrijoreze, ci panta populismului pe care au pornit cei aflati la guvernare.

Cred ca Victor Ponta, in disperarea lui de a ramane la putere, face tot felul de promisiuni fara acoperire. Scade TVA, a crescut salariul minim, a dublat alocatiile, a scazut pretul medicamentelor, nu s-a opus pensiilor speciale pentru parlamentari, acum a venit randul profesorilor si medicilor.

In Romania, salariile sunt mici si trebuie sa creasca, dar ce socheaza in aceasta goana de mariri fara acoperire e lipsa de responsabilitate a celor chemati sa se ocupe de banii publici.

Veniturile medicilor si ale asistentelor sunt mici, dar nu ar trebui modificate in lipsa unei reforme a sistemului de sanatate.

Trebuie create parghiile pentru modernizarea spitalelor, ierarhizarea si finantarea lor in functie de performanta, trebuie fundamentat sistemul de coplata pentru a crea resurse suplimentare care sa fie distribuite dupa rezultate.

Aceasta marire a salariilor la gramada, fara a-i responsabiliza pe manageri, fara a crea o finantare pe baza de criterii de eficienta, nu inseamna decat bani aruncati pe apa Sambetei.

Medicii care l-au salvat pe Cotabita vor avea salariul la fel de mic sau la fel de mare cu cel al medicilor din Curtea de Arges care, din neglijenta, au irosit viata unui copil de sapte ani.

Acelasi lucru se va intampla si in domeniul educatiei, profesorii de la liceele in care niciun elev nu a luat Bac-ul vor avea salarii egale cu cei de la liceele cu promovabilitate suta la suta, diferentele fiind unele de natura birocratica - grade didactice, studii si vechime. Niciunele neavand o legatura directa cu performanta si cu incurajarea ei.

Atata vreme cat vom avea un sistem public nereformat, inert, corupt si supra-aglomerat cu rudele politicienilor, orice marire de salariu nu inseamna decat bani irositi.

Cu cat un guvern sau altul arunca aiurea cu banii, cu atat pune in pericol viitorul copiilor nostri, ridicand gradul de indatorare.

Ba chiar mai mult, salariile crescute in lipsa reformei din domeniul public inseamna si sacrificarea investitiilor facute de stat in proiecte de infrastructura, adica imposibilitatea creearii de noi locuri de munca.

Victor Ponta s-a batut cu pumnii in piept ca va realiza un milion de locuri de munca, politica guvernului sau a facut sa dispara in trei ani si jumatate aproape doua sute de mii de slujbe din economia reala.

De prea multe ori, sacrificiul facut de un regim politic a fost irosit de cei care au venit dupa. Sa ne amintim ca politica FSN, dupa 1990, a generat o coruptie galopanta care a dus Romania in pragul falimentului. Dupa reformele facute de CDR a venit randul Guvernului Nastase sa profite si sa praduiasca tot, apoi, in perioada de boom economic din anii 2004-2008 s-a ocupat Guvernul condus de liberalul Calin Popescu-Tariceanu sustinut de PSD sa-si bata joc de banii publici, marind haotic pensiile si salariile bugetarilor.

Criza l-a determinat pe Emil Boc sa ia decizii dureroase, dar, acum, dupa redresarea macro-economica realizata cu atat de multe sacrificii, a venit Guvernul Ponta care da cu bani in stanga si-n dreapta fara nicio logica.

Daca se intreaba cineva cum a ajuns Grecia intr-o situatie economica atat de disperata, raspunsul e chiar sub privirile noastre si e dat de populismul politicienilor care cumpara voturi cu bani care nu le apartin si pe care ar trebui sa-i cheltuie inteligent astfel incat generatiile care vin sa profite de pe urma investitiilor facute astazi.

E foarte simplu ca atunci cand ajungi la ananghie sa dai vina pe altcineva, pe nemti, pe FMI, pe Banca Mondiala, pe Uniunea Europeana si sa spui ca e o conspiratie, exact discursul premierului grec din aceste zile, dar e foarte greu sa-ti asumi realitatea si sa faci eforturi ca astfel de tragedii sa nu se mai intample.

Eroismul nu aduce voturi. Populismul, da!

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#salarii majorate Ponta Iohannis Oprea, #salarii majorate bugetari Ponta , #Klaus Iohannis