Revista presei: Marul discordiei din Coalitie si ce va face Ponta la guvernare

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 08:51
2017 citiri
Revista presei: Marul discordiei din Coalitie si ce va face Ponta la guvernare
Foto: Arhiva

Subiectul reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei continua, si sambata, sa fie titrat pe prima pagina a cotidienelor centrale.

Premierul Emil Boc a declarat ca democrat-liberalii nu au renuntat la ideea regionalizarii in timp ce UDMR, partenerul din Coalitie, sustine, prin vocea lui Laszlo Borbely, ca subiectul regionalizarii este deocamdata inchis.

Nici presedintele PSD, Victor Ponta, nu scapa de lupa presei, dupa ce le-a spus jurnalistilor, intr-o conferinta de presa la Cluj, care ar fi primele trei masuri economice pe care le-ar lua USL daca ar ajunge la guvernare.

"PDL nu a renuntat la planul de reorganizare administrativ-teritoriala a tarii", titreaza Romania libera in editia de sambata, prezentand argumentele premierului Emil Boc pentru a sustine necesitatea regionalizarii.

Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, declarase, anterior, ca "UDMR nu vrea regiunile PDL", iar subiectul reorganizarii teritoriale e inchis pana dupa alegerile din 2012. Subiectul este dezbatut, pe larg, de Adevarul.

Pe de alta parte, Evenimentul Zilei prezinta "Cele trei masuri pe care le-ar lua Ponta daca ar ajunge maine la guvernare", precizand ca prima masura ar viza reducerea taxelor.

In alta ordine de idei, Andrea Paul-Vass a elogiat-o pe fiica presedintelui, in cadrul discursului pe care l-a avut la prezentarea motiunii cu care Sulfina Barbu candideaza la un nou mandat la sefia Organizatiei de Femei-PDL. "Cine a dus povara tineretii si pe frunte si pe spate mai mult decat Elena Basescu?!", s-a intrebat, mai mult retoric, Vass, titreaza Jurnalul National.

Romania Libera: PDL nu a renuntat la planul de reorganizare administrativ-teritoriala a tarii

Subiectul regionalizarii este de actualitate, a atras atentia premierul Emil Boc, subliniind ca PDL nu a renuntat la planul de reorganizare administrativ-teritoriala a tarii, dar pentru indeplinirea acestuia este nevoie de sprijinul Coalitiei.

"Colegiul Director al PDL a decis sa mandateze conducerea partidului pentru a continua discutiile pe marginea reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii. PDL nu a renuntat la acest plan de reorganizare administrativ-teritoriala a tarii. Evident, nu-l putem face singuri. Avem nevoie de suportul Coalitiei si sunt convins ca prin discutii, in continuare, in cadrul Coalitiei, vom reusi sa miscam lucrurile in aceasta directie", a spus Emil Boc, citat de Romania Libera.

Seful Executivului a argumentat ca reorganizarea teritoriala a tarii este importanta in contextul in care, in noua formula, fondurile europene ar putea fi accesate mult mai usor, chiar de catre autoritatile locale.

Adevarul: UDMR nu vrea regiunile PDL

Declaratiile lui Emil Boc au venit ca raspuns la afirmatiile facute de vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, potrivit caruia din punctul de vedere al UDMR, subiectul reorganizarii teritoriale e inchis pana dupa alegerile din 2012.

Borbely a explicat ca UDMR prefera sa inchida acest subiect pentru ca "in fiecare saptamana vin nu stiu cate variante", relateaza Adevarul.

"Am inteles cu 12 regiuni, cu 10 regiuni (...). Noi nu putem intra in alegeri cu aceste semne de intrebare", a mai spus viceliderul UDMR.

Evenimentul Zilei: Cele trei masuri pe care le-ar lua Ponta daca ar ajunge maine la guvernare

De cealalta parte, in Opozitie, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat ca primele masuri din domeniul economic pe care le-ar lua, daca USL ar ajunge maine la guvernare, ar viza reducerea taxelor.

"Trebuie introdus sistemul de fiscalitate in trei trepte pe care l-am lansat - 16, 12, 8. Trebuie reduse cotele de contributii la asigurarile sociale. Si trebuie reduse la jumatate, din prima zi a Guvernului, cheltuielile cu bunuri si servicii ale institutiilor publice centrale si locale. Va trebui sa avem o anumita strategie pe care sa o punem in practica", a spus co-presedintele USL, citat de Evenimentul Zilei.

Liderul PSD a adaugat ca "la fel de utila este si reducerea TVA la produse agricole".

Ponta s-a declarat ingrijorat de ce va trebui sa faca dupa castigarea alegerilor. "Romania nu a fost niciodata dupa 1989 atat de distrusa din punct de vedere social, economic si politic. Or ca sa reconstruiesti Romania e vorba de un efort national, asa cum a fost necesar in decembrie 1989 ca sa scapi de ceea ce este astazi un stat mafiot", a spus el.

Jurnalul National: Cine a dus povara tineretii si pe frunte si pe spate mai mult decat Elena Basescu?!

In timp ce Opozitia arunca sageti spre Putere, femeile din PDL nu mai contenesc in a se lauda intre ele. Consilierul premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass, a apreciat ca Elena Basescu duce povara tineretii si ca atunci cand emotia si oboseala se contopesc pot aparea feste ale limbii romane.

"Cine a dus povara tineretii si pe frunte, si pe spate mai mult decat Elena Basescu? Uitam ca atunci cand emotia se impleteste cu oboseala - si noi stim ce inseamna oboseala intr-o campanie electorala - poate sa joace feste frumoase limbii romane", a declarat Vass, potrivit Jurnalul National.

Consiliera premierului a mai apreciat ca Elena Basescu a fost "stigmatizata" pentru greselile gramaticale comise din cauza ca este fiica presedintelui.

"Are o pila: este tanara, frumoasa, dar mai ales este fiica presedintelui. Si pentru asta trebuie sa o pedepsim dur, foarte dur", a adaugat Vass.

D.R.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Ponta guvernare masuri USL, #reorganizare Emil Boc UDMR, #regionalizare , #presedinte PSD