Reuniuni la Bruxelles: Basescu la PPE, Ponta nu mai e pe lista socialistilor

Marti, 22 Mai 2012, ora 20:114347 citiri
Reuniuni la Bruxelles: Basescu la PPE, Ponta nu mai e pe lista socialistilor
Foto: Arhiva

Summit-ul informal de miercuri de la Bruxelles este precedat de reuniuni separate ale premierilor si liderilor politici din principalele curente politice europene. Traian Basescu figureaza pe lista invitatilor PPE, nu si Victor Ponta pe lista socialistilor.

Nu este o premiera ca, inaintea reuniunilor oficiale sau informale ale Consiliului European, sa se reuneasca si principalele grupuri politice europene.

Conform Adevarul, liderul PSD, premierul Victor Ponta, nu figureaza pe lista participantilor la reuniunea premierilor si liderilor socialisti.

Potrivit listei transmise marti de Partidul Socialist European (PES) vor fi prezenti: Sergei Stanishev (Bulgaria), Elio di Rupo (Belgia), Evangelos Venizelos (PASOK, Grecia), Jean-Marc Ayrault (PS, Franta), Werner Faymann (Austria), lideri socialisti din Olanda, Luxemburg, Italia, Portugalia, Ungaria, Croatia, Cipru, Spania la fel ca si lideri de grup din Parlamentul European.

In schimb, presedintele Traian Basescu figureaza pe lista invitatilor la reuniunea Popularilor Europeni, care are loc miercuri, tot in Bruxelles.

Potrivit listei oficiale, la summitul Partidului Popular European vor participa Mariano Rajoy (Spania), Jean-Claude Juncker (Luxemburg), Traian Basescu (Romania), Donald Tusk (Polonia), Jyrki Katainen (Finlanda), Viktor Orban(Ungaria), Enda Kenny(Irlanda), Valdis Dombrovkis (Letonia), Boyko Borisov (Bulgaria), Lawrence Gonzi (Malta), Pedro Passos Coelho (Portugalia) and Janez Jansa (Slovenia) vor participa la summitul PPE.

Luni seara, Victor Ponta a decis sa faca o vizita inopinata militarilor romani aflati in Afganistan.

Inca de la instalarea sa, premierul Ponta a dorit sa se impuna in fata presedintelui cerandu-i acestuia sa renunte sa mai reprezinte Romania la reuniunile oficiale de la Bruxelles. Mai mult, Ponta a decis sa ceara oficial Parlamentului sa se pronunte pe acest subiect. Solicitarea nu a fost inca remisa Birourilor Permanente ale celor doua camere, iar presedintele Traian Basescu a comentat scurt, spunand ca oricine doreste sa gaseasca raspunsul la aceasta problema trebuie sa il caute in Constitutie.