Resetarea jocului politic (Opinii)

Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 09:49
5106 citiri
Resetarea jocului politic (Opinii)
Foto: Ziarelive

Ca la o comanda misterioasa, odata cu clopoteii colindatorilor si cu glasurile lor fermecate, zgomotele asurzitoare ale bataliei politice au incetat.

E atata liniste in jur, incat "auzi cum iarba creste", vorba poetului. Si iarba chiar creste la cele 8-10 grade de "gerurile Craciunului", probabil si ale Bobotezei.

Au mai fost perioade linistite in politica romaneasca, in general, de Sarbatori sau in vacantele de vara, dar ca in acest sfarsit de decembrie, niciuna. Aidoma faurarilor obisnuiti cu scanteile forjei, cativa jurnalisti si mai cu seama politicieni au si intrat la idee, iar cand intra ei la idee, fandaxia e gata, vorba Conului Iancu: e musai ca se pune ceva la cale.

Verbatorul guvernamentat

Ba chiar s-a avansat nastrusnica idee ca era nevoie de aceasta perioada de ragaz, de detensionare a climatului politic. Idee la care nu poti sa nu pufnesti in ras, insa un fel de rasu'-plansu': va fi o detensionare, de ne va urla capul pana la viitorul Craciun. Se stie cine ne-a adus la cunostinta ideea creata, nascocitorul unor verbe ca a matrafoxa si a antiguvernamenta, dar mai putin se cunosc autorii.

E clar ca va urma o resetare a jocului politic, una pregatita pe indelete. Cu cat mai pe indelete, cu atat mai usturatoare pentru noi. Singurii fericiti par a fi Traian Basescu si Victor Ponta: pentru ei vor gandi strategii, recte consilierii presedintelui de la Cotroceni si din alte locuri de taina. Pentru Ponta vor face planuri tata socru si celelalte eminente cenusii ale PSD in frunte cu patronul Ghita de la TV. Devenit el insusi mare jucator.

x+y+z=?

Ca sa vorbim in cunostinta de cauza de resetarea jocului politic, trebuie sa rezolvam mai intai ecuatia cu doua necunoscute: ce itemi vor intra in malaxorul jucatorilor x, y, z si cui vor servi "produsele". A se observa ca deocamdata se stie mai bine cui servesc astfel de obiective si mai putin desfasurarea de forte, strategii si modele de lucru.

Cui vor servi? Putem afla ghidandu-ne dupa cateva scapari si fapte aparent banale: un sondaj de opinie de care a facut mare caz televiziunea dlui Ghita ni-l prezinta pe Victor Ponta in pole position, indiferent de fapte, conjuncturi si intentiile competitorilor. Asadar, aut Ponta, aut nihil, (ori cu Ponta, ori deloc!) vom spune noi parafrazand un vechi dicton referitor la trecerea Rubiconului de catre Cezar.

USL degeaba

Si atunci pentru ce vor mai fi facut alianta? Boala mai veche, sa recunoastem, care dinamiteaza din interior USL. Nu faci astfel de calcule fara ca lumea sa te banuiasca de neseriozitate: atat congresele PSD, PNL si PC cat si USL in ansamblu si-au desemnat demult candidatul, iar acum toate eforturile ar trebui canalizate spre scopul comun. Scop pe care, se vede treaba, PSD nu si-l mai asuma.

Cum s-ar fi asteptat sa reactioneze colegii de alianta la asemenea miscari subterane, cu cat mai subterane, cu atat mai stravezii? Cu loialitate si cavalerism? Motiv pentru care liberalii nu vor mai juca, probabil, totul pe aceeasi carte.

Traian Basescu si doua necunoscute

Alte doua obiective par a se indrepta spre Traian Basescu: are nevoie de pastrarea intacta a puterii pana la alegerile prezidentiale din 2014, de aceea va trebui sa se mentina la carma jocului politic. Cu siguranta o va face asa cum ne-a obisnuit pana acum. Numai ca s-a mai ivit o necunoscuta: care va evolutia sa in perioada consecutiva incheierii celor doua mandate prezidentiale? Apropiatii sai deja vorbesc despre o situatie negociata, caci presedintele ar putea oferi la schimb sustinerea sa candidatului prezidential cu sanse, asa explicandu-se anumite priviri galese aruncate spre Crin Antonescu.

-x-y+z=tacere

Deocamdata cealalta parte tace. Dar nu este exclus ca, asa cum s-a mai intamplat in politica romaneasca, sa nu iasa fum pana nu se face focul. Cu toate ca focul nu este la vedere. Oricum, deocamdata, stapanul inelelor se afla la Cotroceni, unde "face si desface... rabda, dar pandeste/ Si asteapta cu credinta ceasul tainic ce soseste" (Davila). Cand si cum nu se poate sti.

Pentru ca in aceasta varianta nu mai e valabila zicerea tertium non datur, ei bine, rolul cheie ii va reveni lui Crin Antonescu. Doar de el depinde daca-l pastreaza pe actualul prim ministru, fie in caz ca va castiga, fie ca va pierde alegerile. Iar cine a inteles lucrul acesta va intelege cu siguranta si de ce liderul liberal a ajuns principala tinta a sagetilor venite si dintr-o parte, si din cealalta.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#PNL PSD cearta politica, #Antonescu Ponta rupere USL, #alegeri prezidentiale candidati , #Crin Antonescu