Limba romana, limba oficiala in R. Moldova: Reactia politicienilor romani

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 19:51
2579 citiri
Limba romana, limba oficiala in R. Moldova: Reactia politicienilor romani
Foto: Facebook/ Victor Ponta

Politicienii romani au salutat in unanimitate decizia de joi a Curtii Constitutionale din Republica Moldova, conform careia limba romana a devenit limba oficiala in aceasta tara.

"Decizia Curtii Constitutionale din Republica Moldova este una istorica! O veste foarte buna pentru toti romanii si un semnal pozitiv pentru viitor!", a scris prim-ministrul Victor Ponta, pe contul sau de Facebook.

Acesta a adaugat, apoi, ca a primit cu bucurie decizia CC din R.Moldova: "Sunt extrem de fericit sa vad ca, alaturi de multe decizii si proiecte oficiale, concretizate intre Romania si Republica Moldova in ultima perioada, de astazi ne uneste, la nivelul unei decizii oficiale, si limba pe care o vorbim de veacuri".

"Este o decizie simbolica, ce vine sa completeze vestile bune pe care cetatenii Republicii Moldova le-au primit in ultima perioada. Vorbim aceeasi limba, simtim cu acelasi suflet, asa ca destinele noastre trebuie sa fie comune, in interiorul UE", a mai spus premierul.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat la randul sau ca si el a primit "cu bucurie" vestea privind decizia CC a Republicii Moldova.

"Printr-o coincidenta fericita am aflat aceasta informatie la o reuniune cu academicienii din Republica Moldova la Academia de Stiinte a Moldovei, in plenul careia am sustinut o alocutiune", a scris Crin Antonescu, pe contul sau de Facebook.

Liderul Senatului a revenit, joi seara, din vizita oficiala pe care a efectuat-o la Chisinau.

Si presedintele PC, Daniel Constantin, si-a manifestat bucuria, pe Facebook, pentru decizia de joi a Curtii Constitutionale moldovene.

"Este o decizie istorica pentru viitorul relatiilor dintre Romania si Republica Moldova si este, in acelasi timp, o reparatie istorica si morala pentru toti cei care simt romaneste indiferent de malul Prutului pe care se afla!", a notat si Daniel Constantin.

Reactia liderilor Opozitiei: Limba moldoveneasca, o creatie stalinista, nu mai exista

In ce priveste liderii Opozitiei, presedintele PDL, Vasile Blaga, a notat ca, in urma deciziei de joi, "asistam la o reparatie istorica": "Este o victorie a unei institutii care sta la temelia statului de drept asupra comunistilor care au refuzat cu obstinatie sa rosteasca adevarul pe care il stiam cu totii - ca peste Prut se vorbeste limba romana. A vorbi despre limba moldoveneasca este ca atunci cand vorbeam, in plin comunism, despre Mos Gerila in loc de Mos Craciun".

Prim-vicepresedintele PDL Anca Boagiu a spus ca se bucura "nespus de mult de faptul ca in Republica Moldova Curtea Constitutionala a decis ca limba romana si cea moldoveneasca sunt identice".

"Incet, incet, nedreptatile la adresa fratilor nostri de peste Prut sunt eliminate", a scris Anca Boagiu, pe contul sau de Facebook.

La randul sau, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a notat, pe reteaua sociala, ca il bucura decizia CC din Republica Moldova.

"E importanta in sectiune geopolitica si istorica", a scris Baconschi, pe Facebook.

Totodata, presedintele Miscarii Populare, deputatul Eugen Tomac, a scris pe reteaua sociala ca "Republica Moldova este tot mai aproape de Uniunea Europeana, pentru ca limba romana este limba oficiala a Uniunii Europene. Limba moldoveneasca, o creatie stalinista, nu mai exista".

Basescu: Decizia CC din R.Moldova, un act de dreptate. La UE vom fi 2 state cu romana limba oficiala

Nu in ultimul rand, presedintele Traian Basescu a laudat, joi seara, decizia Curtii Constitutionale din Republica Moldova, in cadrul unei declaratii sustinute la Palatul Cotroceni.

"Prin decizia de azi a CC a R.Moldova, s-a stabilit ca limba oficiala a R.Moldova este limba romana. Este un act de dreptate fata de actul de independenta a R.Moldova, un act de dreptate fata de istoria cetatenilor din R.Moldova si un act de dreptate fata de cei din R.Moldova care se simt romani.

Implicatiile sunt extraordinar de profunde si de ele trebuie sa ia nota in cel mai scurt timp toate statele lumii, inclusiv UE. La UE vom fi doua state care vor avea limba oficiala limba romana. Se pune capat incercarii de mistificare a unor adevaruri culturale si istorice din R.Moldova", a spus seful statului roman.

Decizie istorica: Limba romana, limba oficiala in Republica Moldova

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis ca limba romana va deveni limba oficiala.

Potrivit deciziei CC a Republicii Moldova limba romana este limba de stat a R. Moldova, deoarece acesta este termenul precizat in Declaratia de Independenta a tarii. Decizia a fost anuntata in jurul orei 16.00, de catre presedintele CC, Alexandru Tanase. Decizia va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

F.N.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#reactii politicieni limba romana Moldova, #limba romana oficiala Moldova, #CC Moldova limba romana oficiala , #premier