Putem asista la o sincopa in relatia serviciilor romanesti cu cele partenere. Nu putem sa calcam in picioare tot! Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 12:40
10271 citiri
Putem asista la o sincopa in relatia serviciilor romanesti cu cele partenere. Nu putem sa calcam in picioare tot! Interviu

Daca Victor Ponta a fost ofiter acoperit, chestiunea de maxima gravitate ar fi trebuit tratata institutional, la nivel de CSAT, Parchet sau CSM, nu in campanie electorala si cu consecinta afectarii grave a imaginii Romaniei si a structurilor de informatii ale tarii, afirma presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senat, Corneliu Dobritoiu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul ministru al Apararii atrage atentia ca implicarea SIE in acest scandal poate avea ca efect o sincopa in colaborarea serviciilor din Romania cu cele partenere.

"Este jenant, sub nivelul minim de decenta si maturitate politica, angajarea unor subiecte care pot aduce atingere reputatiei structurilor de forta ale statului roman intr-un context de securitate destul de volatil", a aratat Corneliu Dobritoiu.

Presupusa deconspirare a lui Victor Ponta ca fost ofiter SIE este un real scandal de securitate sau doar unul electoral?

Este un scandal electoral sau asta se doreste, pentru ca totul putea fi solutionat intr-o maniera institutionala si nu in campanie. Subiectul este de o gravitate exceptionala si poate aduce atingere imaginii Romaniei in afara.

Un magistrat care nu avea dreptul sa fie agent acoperit este acuzat ca a incalcat astfel Constituia, desi ar fi trebuit sa o apere, la fel ca pe restul legilor statului. Se arunca anatema si asupra structurii respective, care ar fi incalcat la randul sau Constitutia in momentul recrutarii.

Concret, care ar putea fi efectul extern?

In momentul in care asupra unui serviciu de informatii al unui stat NATO planeaza asemenea acuzatii se creeaza in jurul lui o perceptie nefavorabila in raporturile de colaborare institutionala internationala pe care le are cu celelalte servicii aliate.

S-a procedat scandalos, pentru ca exista institutii in stat care pot delibera si se pot pronunta pe acest subiect, astfel incat sa nu fie tarat in scandal numele tarii, sa nu fie generate perceptii negative asupra structurilor de informatii ale statului intr-un context de securitate in regiune foarte volatil.

Presedintele spune lumii intregi: la mine in tara candideaza un om care a incalcat Constitutia. Ce garantii avem ca el va fi garantul Constitutiei in noua calitate? Subiectul trebuie tratat cu multa grija. Institutiile abilitate ar trebui sa se sesizeze, pentru ca fapta este de o gravitate exceptionala.

Vedeti vreo chestiune penala la vreuna dintre parti, la Victor Ponta sau la Traian Basescu?

Daca se va ajunge la concluzia ca dl Ponta a fost magistrat si ofiter acoperit, atunci are o problema. Dar asupra ei nu se poate pronunta decat Justitia.

In ceea ce-l priveste pe presedinte, Traian Basescu nu a prezentat probe in sustinerea afirmatiilor sale. A venit cu niste documente publice, incercand sa deduca faptul ca Ponta ar fi semnat hotararea din 2013, ca sa se acopere pe sine. Este o atitudine care iese din uzantele democratice.

Cum trebuia tratata institutional chestiunea si va intreb inclusiv in calitatea dvs de fost ministru CSAT?

Presedintele avea posibilitatea sa discute aceste aspecte in CSAT, sa discute cu procurorul general sau cu CSM, daca nu avea incredere in procurorul general. In plus, problema nu trebuia abordata in mijlocul campaniei electorale.

SIE este al doilea serviciu care intra in colimator dupa DGIA. Este un atac de decredibilizare a serviciilor?

Robert Turcescu nu a probat ca ar fi fost ofiter acoperit, dupa cum afirma. A prezentat doar livretul militar care atesta calitatea de militar in rezerva, care nu e similara cu aceea de ofiter sub acoperire. A fost un subiect care a avut darul sa sensibilizeze opinia publica pentru ceea ce a prezentat presedintele in privinta lui Victor Ponta.

Categoric ca aceste subiecte nu pot contribui la cresterea relevantei institutiilor de informatii care sunt atrase intr-un joc politic, lucru detestabil, care ar trebui sa faca obiectul unei analize serioase a Parchetului. Nu se poate sa ne jucam si sa calcam in picioare tot!

Este jenant, sub nivelul minim de decenta si maturitate politica, angajarea unor subiecte care pot aduce atingere reputatiei structurilor de forta ale statului roman intr-un context de securitate, cum spuneam, destul de volatil.

Care sunt riscurile pe securitatea nationala?

N-ar fi exclus sa asistam la o sincopa in planul relatiilor de colaboare multilaterala a structurilor informative ale statului pana la rezolvarea acestor atacuri.

Colaborare cu structuri externe?

Sigur. Cand aduci in spatiul public discutia despre X sau Y ca ar fi fost ofiter acoperit, partenerii externi care nu cunosc agentii acoperiti si de influenta ai statului partener se pot intreba: respectivul nu o fi fost prin niste raporturi de colaborare cu noi pe niste teme, sa fi avut acces la infomatii clasificate cu care noi operam?

E un balci de proasta calitate si contraproductiv care va genera o perceptie negativa inclusiv asupra principalilor reprezentanti ai clasei politice. Nu te poti juca cu orice si cu oricine, cu interesele acestui stat, cu structurile ale caror roluri rezida tocmai in apararea acestor interese nationale.

Se spala niste rufe in geam, in vazul tuturor, mai ales in vazul aliatilor nostri..

Au existat asemenea cazuri si in strainatate. Daca va aduceti aminte, si in SUA un director adjunct al CIA a fost descoperit agent dublu, dar lucrurile au fost rezolvate rapid, institutional si nu intr-un teatru ieftin.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Victor Ponta ofiter acoperit, #servicii de informatii ofiteri acoperiti , #ofiter acoperit