Punctul cel mai slab al lui Ponta. Disperarea (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 07:51
12671 citiri
Punctul cel mai slab al lui Ponta. Disperarea (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Victor Ponta se afla in situatia in care ar trebui sa stea linistit si sa nu faca vreo gafa in genul lui Geoana in vizita la SOV si sa nu-l lase pe Klaus Iohannis sa adune prea mult din electoratul ramas liber de candidat sau care nu are de gand sa voteze cu niciunul dintre cei doi prezidentiabili ramasi in cursa.

Fiind candidatul celui mai mare partid politic din Romania, aflat si la guvernare intr-o majoritate lejera, Victor Ponta ar trebui, cred eu, sa fie securizat in fata unei surprize de proportii in turul doi.

Relaxat, indatorat, vag multumit si increzator in victorie - asta ar fi fost imaginea potrivita pe care Victor Ponta ar fi trebuit sa o afiseze in virtutea voturilor si avansului de 10 procente pe care le-a obtinut in primul tur al alegerilor.

Dupa parerea mea, ar fi fost o poza potrivita si care, la randul ei, ar fi transmis incredere si liniste electoratului, atat celui care l-a votat in primul tur, cat si celui pe care il vizeaza pentru runda finala a alegerilor.

Doar ca Victor Ponta si partidul au pendulat incontinuu intre a poza in invingatori deja in alegeri (fragmente din stenogramele dintre Viorel Hrebenciuc si Dan Sova sunt dovada pentru sentimentul de castigatori care predomina la varful partidului) si poza disperarii care ii impinge sa faca mult mai multe prostii decat in mod normal.

In prezent, in opinia mea, imaginea pe care o transmite Victor Ponta e a unui candidat disperat sa adune aliati bizari precum C.V. Tudor, sa se inconjoare de premieri virtuali si sa umble dupa voturi pana prin platoul de televiziune al lui Dan Diaconescu in direct.

In oglinda, Klaus Iohannis ar fi trebuit sa fie mult mai agitat, mai ingrijorat si disperat in cautarea recupararii diferentei din primul tur. Singurul semn bun pana acum pentru tabara ACL e ca al lor candidat nu pare deloc afectat de infrangerea din primul tur si/sau de spectrul pierderii finalei.

Rigid si incapatanat, Iohannis isi continua vorba lent si prezinta o cu totul alta imagine. Nu negociaza voturile cu politicieni sau partide, nu vantura premieri in avans, nu arunca in aer promisiuni marete de unire sau razbunari fata de oameni ai trecutului.

Or, asta e pericolul de care trebuie sa se teama un candidat care sustine ca a castigat primul tur al alegerilor si e pe cale sa ia si finala - sa nu para atat de disperat sa obtina victoria incat e capabil sa faca absolut orice, inclusiv sa bage mana in tomberoanele lui Dan Diaconescu sau la demult apusul Corneliu Vadim Tudor. Oricat de lax ar fi privita politica de catre cetateni, cred ca exista o limita a suportabilitatii.

Tind sa cred ca nu sunt foarte multi cei care ar vota pe cineva care arata ca e dispus sa faca absolut orice pentru un vot, dar pe care il banuiesti usor ca dupa ce il obtine abia asteapta sa isi dezlantuie trufia si aroganta pe care le-a afisat de atatea alte ori pana acum.

Dupa parerea mea, Victor Ponta ar trebui sa se gandeasca de doua ori la procentul ridicat al celor educati si cu studii superioare care s-au prezentat la vot duminica trecuta. Poate ca multi dintre ei se vor simti ingretosati sa vada un viitor presedinte cum se caciuleste in fata oricui, fara limite, pentru un pumn de voturi.

Dincolo de discutiile despre motivele si ratiunile politice pentru care cetatenii isi aleg un presedinte, cred ca un rol important il joaca si imaginea pe care majoritatea alegatorilor si-o proiecteaza peste profilul celui pe care il trimit sa-i reprezinte la cel mai inalt nivel. In disperarea sa de a culege voturi de la toti, de a uni si razbuna in acelasi timp, Victor Ponta risca sa isi puna piedica singur.

E greu de spus daca Ponta va intra pe panta predecesorilor sai, Mircea Geoana si Adrian Nastase, care au pierdut alegerile in mare masura pe propriile greseli. Oricum ar fi, nici Klaus Iohannis nu pare ca se grabeste sa speculeze greselile adversarului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Victor Ponta turul doi prezidentiale, #Klaus Iohannis turul doi prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014