PSD la rascruce. Va supravietui Victor Ponta? (Opinii)

Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 08:26
7482 citiri
PSD la rascruce. Va supravietui Victor Ponta? (Opinii)
Foto: Arhiva Gov.ro

Actualul lider PSD are doua obiective pe termen scurt: sa ramana premier si sa-si pastreze pozitia de presedinte al partidului. Desi par diferite, prima o conditioneaza pe cea de a doua.

Cred ca pozitia lui in partid e tot mai subreda dupa pierderea alegerilor prezidentiale. Efectiv nu mai are capacitatea sa-i inspire pe cei din PSD. Partidul se vede confruntat cu pierderi importante de efectiv in razboiul dus de DNA cu coruptia politica, iar perspectivele de a castiga alegerile parlamentare in 2016 sunt din ce in ce mai indepartate.

La lipsa de imaginatie si blocajul care se manifesta in gruparea social-democrata, in opinia mea, e aproape fara importanta pentru cei din afara daca Ponta ramane sau nu liderul partidului.

Dar un lucru e clar, daca ramane, PSD va continua sa se afunde in ceata doctrinara de centru-stanga cu programe politice de centru-dreapta.

Victor Ponta nu poate reforma acest partid, zic eu, din cauza faptului ca nimeni nu mai are incredere in el.

Pe de alta parte, cine i-ar putea lua locul? PSD e o formatiune condusa dictatorial de cel care e lider la un moment dat. Din ceea ce am vazut pana acum, nu exista niciun transfer de idei din interior catre publicul larg, nu exista grupuri de dezbateri interne, nu exista oameni care sa ofere o structura de gandire pentru viitor, nu exista o scoala de lideri. Nu e decat o serparie care are legatura doar cu coruptie si parvenitism politic. Dintr-un astfel de mediu toxic cum ar putea sa apara un lider, ba, mai mult, unul care sa modernizeze partidul?

Trebuie sa ne amintim ca Victor Ponta a venit la conducerea PSD, invingandu-l pe Mircea Geoana care pierduse la randul sau alegerile prezidentiale. Dar Ponta nu a fost ales pentru a reforma partidul, ci pentru a nu-l reforma, pentru a-l pastra sub controlul lui Ion Iliescu si Adrian Nastase.

Ponta a castigat alegerile interne pentru ca a promis ca nu se va desprinde de predecesorii sai compromisi in toate felurile posibile.

Degeaba incearca astazi domnul Ponta impreuna cu domnul Dragnea sa se desprinda de trecut. Trecutul, intruchipat de Ion Iliescu, vine dupa ei si anunta ca va face valuri la viitorul congres a carui data nu a fost anuntata.

Inainte de mult asteptatul eveniment, actualul presedinte a convocat un consiliu national ce se va desfasura in data de 20 martie, unde incearca sa impuna un cod etic al partidului. Cu acest document, Victor Ponta vrea sa castige doua batalii: infrangerea mitului Ion Iliescu si improspatarea formatiunii cu politicieni curati.

Dar va fi greu. Liderii organizatiilor locale sunt impotriva actualului presedinte si devotati batranului Iliescu, performerul partidului. Si nu numai atat, acestia il privesc pe Ponta ca pe un presedinte care nu a reusit sa se tina de promisiunea facuta, aceea de a tine procurorii departe de ei si de afacerile lor tulburi. In 2014 s-au adunat multe frustrari. Iar viitorul nu arata prea bine.

Nu cred ca Victor Ponta a luat o decizie in ce priveste orientarea politica a formatiunii. Ar vrea sa conduca un mare partid de stanga, dar realizeaza ca in clasa de mijloc nu are sustinere, iar intelectualii de stanga sunt mai exigenti decat cei de dreapta atunci cand vine vorba de coruptie, de lux sau de profit.

Victor Ponta a fost pana acum un "mare boier al stangii", avand o viata de nabab care tine discursuri in care glorifica modestia. O ruptura mai mare intre doctrina unui partid si stilul de viata al celor care o propaga e greu sa intalnesti la vreo formatiune politica din Europa de astazi.

Pentru a avea vreo sansa, cred ca Ponta va incerca sa seduca o parte din electoratul clasei de mijloc cu promisiuni din zona economica exact cum a fost propunerea noului Cod Fiscal. Nu exista ceva mai de dreapta scris de un partid de stanga.

In orice situatie, singura veste buna pentru PSD e aceea ca ramane a doua forta politica a tarii. Dar pana cand?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Ponta presedinte PSD, #Ponta PSD Cod Fiscal , #presedinte PSD