PSD explica de unde are Ponta date economice si acuza "atacuri murdare"

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 11:50
4639 citiri
PSD explica de unde are Ponta date economice si acuza "atacuri murdare"

PSD a transmis joi ca datele anuntate de premierul Victor Ponta in timpul dezbaterii televizate de miercuri seara despre cresterea economica reprezinta estimari proprii, nu date obtinute de la Institutul National de Statistica (INS), inainte de publicarea lor.

"Presedintele PSD, Victor Ponta, a transmis, miercuri, cu ocazia dezbaterii televizate la care a participat, estimarea proprie cu privire la cresterea economica a Romaniei din trimestrul al III-lea si absenta recesiunii in Romania in baza prognozelor si estimarilor publicate de catre Comisia Europena", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de biroul de presa al PSD.

De altfel, social-democratii amintesc ca prognoza Comisiei Europene de toamna, din data de 4 noiembrie 2014, arata o crestere economica de 1% in trimestrul III si de 1,6% in trimestrul IV, adica cele mai mari cresteri economice trimestriale din Uniunea Europeana.

Totusi, ei nu au mentionat faptul ca CE a redus prognoza de crestere economica pentru intreg anul 2014 la 2%, de la 2,5%.

"Victor Ponta nu are niciun fel de informatii din partea Institutului National de Statistica. Datele INS vor fi facute publice vineri, urmand a se vedea in ce masura acestea confirma sau nu prognozele si previziunile Comisiei Europene.

Dat fiind faptul ca, in aceasta dimineata, s-au declansat atacuri murdare cu evident iz electoral in presa cu privire la acest subiect, solicitam imperativ tuturor reprezentantilor presei sa nu manipuleze date oficiale si sa nu afecteze, in acest fel, credibilitatea institutiilor statului", se mai arata in comunicatul citat.

Ponta: Vineri, INS anunta ca avem crestere economica

In dezbaterea televizata care a avut loc miercuri, la B1 TV, premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la alegerile prezidentiale, a precizat ca, "vineri, INS anunta ca avem crestere economica in trimestrul trei peste 1% si ca in primul trimestru din acest an s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune tehnica".

Ponta anunta crestere economica pentru Romania cu 2 zile inaintea INS. De unde stie?

Declaratia liderului PSD parea sa arate ca ar avea informatii din interiorul INS, inainte ca datele sa fie anuntate oficial, ceea ce ar pune sub semnul intrebarii neutralitatea institutiei.

Legea de functionare a INS interzice difuzarea datelor statistice oficiale inainte de termenul de diseminare stabilit.

In consecinta, seful institutiei, Tudorel Andrei, a negat ca ar fi inmanat date oficiale premierului, cu doua zile inainte de publicarea lor pe site-ul institutiei.

Seful INS il contrazice pe Ponta: Nu a anuntat cifra corecta

"Cifra anuntata de premier nu este cea care va fi comunicata", a declarat acesta, precizand totodata ca "nimeni de la Guvern nu a sunat la Statistica pentru a afla cu prioritate datele".

In luna octombrie, INS a publicat date privind evolutia PIB in primele doua trimestre din 2014. Desi a urcat usor estimarile atat pentru primul trimestru (de la -0,2% la -0,1%), cat si pentru al doilea trimestru (de la -1% la -0,9%), Statistica a statuat intrarea in recesiune tehnica a economiei Romaniei.

Romania a reintrat in recesiune tehnica la finele primului semestru din acest an, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%.

C.P.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#PSD date crestere economica Ponta, #date crestere economica Ponta, #INS date crestere economica Ponta, #Ponta crestere economica , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014