Promisiunile USL: Locuri de munca, impozit diferentiat, majorarea salariului minim

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 21:13
4927 citiri
Promisiunile USL: Locuri de munca, impozit diferentiat, majorarea salariului minim
Foto: Romania TV

USL a lansat, pana acum, sapte programe construind viziunea sa despre economie, educatie, administratie, agricultura, turism, mediu si energie, printre promisiuni numarandu-se crearea unui milion de noi locuri de munca, introducerea impozitului diferentiat si majorarea salariului minim.

In viziunea sa despre economie, USL a avansat promisiunea de a face un milion de noi locuri de munca, astfel incat numarul de angajati sa devina cel putin egal cu numarul de pensionari, promitand, totodata, o crestere economica de 4% anual.

Obiectivul de creare a un milion de noi locuri de munca va fi posibil, in viziunea USL, in principal, prin reducerea costului muncii si prin scaderea fiscalitatii.

USL a promis reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrala a platii CAS datorate de angajatori pentru un an, precum si zero taxe pentru angajarea in regim part-time si cresterea salariului minim pe economie la 800 lei/luna.

USL va pastra plafonul de 16% si va introduce impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale, astfel: cota 8% - pana la 800 lei/luna, cota 12% - de la 800 lei/luna pana la 1.600 lei/ luna si cota 16% - pentru ce depaseste 1.600 lei luna.

Dupa patru ani de mandat, USL promite ca TVA va reveni la 19%. Uniunea promite, totodata, deduceri de impozite la jumatate din plata pentru pensie privata si asigurari private de sanatate, cu plafon stabilit.

De asemenea, USL sustine ca va introduce cota redusa de TVA la productia de cereale, paine, carne proaspata, lapte si legume (TVA 24%, din care 9% catre buget si 15% dedus producatorului) si ca va acorda si un card de credit pentru IMM-uri cu valoare cuprinsa intre 5.000 si 100.000 de euro si ca va capitaliza CEC si Eximbank.

Uniunea vrea sa limiteze imprumuturile guvernamentale pe piata interna, iar contractarea unor imprumuturi externe nu se va mai face decat pentru investitii.

Vor fi restructurate ANAF, Garda Financiara si Vama si desfiintate 6.000 de posturi numite politic in perioada 2009-2010.

De asemenea, USL promite sa plafoneze cheltuielile cu bunurile si serviciile la minus 50% din valoarea actuala, sa adapteze acordul actual cu FMI si sa negocieze in 2013 un nou acord cu FMI.

USL are in vedere, de asemenea, crearea a 50.000 de noi locuri in gradinite si crese pana in 2016.

Pe de alta parte, USL si-a propus sa desfiinteze Ministerul Dezvoltarii, avand in vedere ca din 2012 se realizeaza trecerea de atributii si de competente de la Guvern catre regiuni.

USL isi propune, de asemenea, sa comaseze terenurile agricole si sa realizeze gratuit cadastrul pentru acestea.

Pana in 2020, USL promite ca se vor construi 1.200 de kilometri de autostrada

Un alt punct vizeaza combaterea coruptiei guvernamentale si "stoparea spolierii bugetului de stat" prin modificarea si aplicarea Legii achizitiilor publice si prin exercitarea controlului Curtii de Conturi asupra activitatii ANAF si ANRMAP.

Totodata, documentul USL prevede depolitizarea structurilor deconcentrate si retragerea "Legii Igas" privind dreptul de a candida al functionarilor publici, precum si revenirea la valorile pensiilor si salariilor de dinainte de iulie 2010, asumarea unui deficit de 3% convenit cu FMI si modificarea de urgenta a Legii responsabilitatii fiscale, care nu contine niciun articol care sa prevada raspunderea in fata Parlamentului a celor care incalca legea.

Programul USL vizeaza si reglementarea de urgenta a actelor normative privind Fondul de Rezerva al prim-ministrului, anchetarea si controlul "baietilor destepti din energie", respingerea proiectului Rosia Montana, cu "evaluarea corecta pe trei zone: respectul pentru mediu, protejarea interesului national si combaterea coruptiei politice".

USL mai propune pentru guvernare modificarea legislatiei fiscale, in sensul aplicarii unor taxe diferentiate pe venituri, cu impozitarea pana la 10% a averilor mari.

Acelasi document prevede si cresterea valorii salariului minim la 850 de lei, din asigurari si venituri suplimentare la buget, relansarea companiilor de stat, "nu prin privatizare pe bani putini si comisionane mari, ci prin asigurarea unui management privat, autentic si prin solutia clasica si sanatoasa a retehnologizarii".

USL isi mai propune "descurajarea UDMR in a mai ridica pretentii si a mai pune conditii (inclusiv in ceea ce priveste scindarea pe criterii etnice a UMF Targu Mures)".

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#plan guvernare USL, #USL locuri de munca, #impozit diferentiat USL, #majorare salariu minim USL , #USL