Pro Romania si ALDE il vor sustine pe Mircea Diaconu la prezidentiale? Victor Ponta: Urmatoarele 72 de ore vor fi cruciale

Duminica, 25 August 2019, ora 23:01
9193 citiri
Pro Romania si ALDE il vor sustine pe Mircea Diaconu la prezidentiale? Victor Ponta: Urmatoarele 72 de ore vor fi cruciale
Foto: Captura Romania TV

Victor Ponta, liderul Pro Romania, a transmis, duminica seara, ca are o datorie morala fata de Mircea Diaconu. Prin urmare, va vorbi cu colegii sai din partid pentru a decide daca il sustin pe acesta la alegerile prezidentiale. De asemenea, fostul premier crede ca si ALDE, formatiuea condusa de Calin Popescu Tariceanu, trebuie sa se gandeasca la acest lucru.

"Eu i-am facut o nedreptate lui Mircea Diaconu. El a primul ministru al Culturii din perioada USL si la 2 luni dupa aceea el a avut problema aceea cu ANI. Eu nu l-am dat afara, dar a venit el la mine si mi-a zis ca demisioneaza. Dupa cativa ani a castigat procesul cu ANI. Eu am o datorie morala fata de Mircea Diaconu. In 2014 m-am bucurat pentru el ca a castigat alegerile europarlamentare, chiar daca eu eram PSD, el era independent. PSD a avut grija sa nu i se fure voturile in sectiile de votare. Daca il vom sustine sau nu, nu pot sa decid eu singur, trebuie sa ma consult si cu colegii mei, dar trebuie sa vedem daca si ALDE il vor sustine", a spus Victor Ponta la Romania TV.

Acesta a adaugat ca si partidul sau putea propune un candidat decent, insa dorinta sa este ca PSD, ALDE si Pro Romania sa aiba un candidat unic.

"Mircea Diaconu are marele avantaj ca nu are structurile de partid in spate, nu are vicepresedinti in jurul lui, nu are baroni in spatele lui, ceea ce inseamna ca este un om care nu joaca dupa cum doresc altii. Vor fi patru candidati importanti la alegerile prezidentiale: Iohannis, Dancila, Barna si Mircea Diaconu", a opinat Victor Ponta.

El a mai sustinut ca nu stie ce va decide ALDE referitor la o eventuala coalitie.

"Stiu ca in aceasta saptamana cei de la ALDE trebuie sa decida daca merg cu domnul Tariceanu la prezidentiale sau il vor sustine pe Mircea Diaconu. Cei de la ALDE trebuie sa decida daca mai stau intr-o coalitie cu PSD. Lucrurile astea se vor decide in urmatoarele 72 de ore", a mai punctat Victor Ponta.

Mircea Diaconu: Sa bata ei la usa mea!

Mircea Diaconu - de profesie actor, fost ministru al Culturii si fost europarlamentar - si-a anuntat, duminica dupa-amiaza, candidatura ca independent la alegerile prezidentiale din acest an.

"E vorba de radacini, trebuie sa crestem, sa ne dezvoltam. Trebuie sa refacem radacinile. Poate fi un punct zero al unei forme de redevinire, sa refacem constiinta natiei. (...) Intentia mea este de a incerca sa candidez la prezidentiale. Spun ca as incerca, pentru ca sunt suficient de enervat, de nefericit si simt ca e nevoie de asta.

Dar faptul ca vreau nu inseamna si ca pot; trebuie stranse 200.000 de semnaturi. Pentru un singur om, cu doua maini si doua picioare... nu se poate fara un sprijin din partea oricui: cetateni, asociatii de toate felurile. (...) Sunt singurul independent din tara asta", a transmis Mircea Diaconu, intr-o conferinta de presa tinuta pe treptele Ateneului Roman din Capitala.

De asemenea, el a sustinut ca asteapta ca sustinatorii sa bata la usa lui.

"Eu nu vreau pe nimeni, vreau pe toata lumea. Eu nu inchid nicio usa. Daca ajung presedinte, eu nu trebuie sa am nicio usa inchisa", caci presedintele trebuie sa fie "nepolitic", a completat Mircea Diaconu.

"Eu sunt independent in sensul ca eu vorbesc cu toata lumea. Eu nu bat la nicio usa, la usa mea trebuie sa vina sa bata lumea. (..) Nu ma recomanda nimic pentru functia de presedinte, sunt un om banal, am doar doua nume. Dar nu cumva ma gandesc ca si presedintele nostru trebuie sa semene cu noi toti: sa aiba doua maini, doua picioare si - sper eu - un cap?", a adaugat acesta.

Intrebat daca ar cere ajutorul Pro Romania sau ALDE, Mircea Diaconu a raspuns: "Daca eu cer un sprijin pentru un vis unde e negocierea? Ce sa negociez? Nu exista asa ceva. Cu orice grupare sau persoana sunt deshis si fericit daca ar veni alaturi de mine. Cer sprijin la toata lumea".

Surse: ALDE va renunta la guvernare si se va alia cu Pro Romania

Victor Ponta si-a convins colegii de la Pro Romania, duiminica seara, intr-o intalnire informala, sa mearga la prezidentiale pe mana lui Mircea Diaconu, si sa faca alianta electorala cu partidul lui Tariceanu, dupa ce Mihai Tudose si Daniel Constantin se opusesera vehement unui proiect comun cu ALDE.

Surse din conducerea Pro Romania au declarat pentru Digi24.ro ca luni, in cadrul Delegatiei Permanente a partidului, care va avea loc la ora 14 30, se va lua decizia oficiala in sensul colaborarii cu Tariceanu la alegerile prezidentiale, dupa ce aceasta, dimineata, trebuie sa ii comunice Vioricai Dancila, in sedinta Coalitiei care va avea loc la Palatul Victoria, ca isi va retrage ministrii din Guvern.

Ponta ii pune lui Tariceanu mai multe conditii pentru alianta electorala: sa renunte la candidatura la prezidentiale si sa il sustina pe Mircea Diaconu, sa iasa de la guvernare, alianta electorala sa nu il aiba pe Tariceanu la conducere si acesta sa isi dea demisia de la presedintia Senatului.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Pro Romania prezidentiale Mircea Diaconu, #Pro Romania ALDE prezidentiale Mircea Diaconu , #Pro Romania