Primul mesaj al noului ambasador SUA in Romania, legat de trimiterea lui Ponta in judecata

Duminica, 20 Septembrie 2015, ora 13:12
8626 citiri
Primul mesaj al noului ambasador SUA in Romania, legat de trimiterea lui Ponta in judecata
Foto: Facebook/U.S. Embassy Bucharest

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti spune ca institutiile judiciare si cele ale statului de drept trebuie sa isi poata desfasura activitatea complet independent, aratand ca atat principiul unui proces echitabil, cat si legislatia romaneasca trebuie respectate intru totul.

"Ambasada SUA recunoaste rolul important pe care il indeplinesc institutiile independente ale statului de drept intr-o democratie sanatoasa. Respectarea si protejarea acestei independente este responsabilitatea tuturor actorilor si institutiilor statului. Asa cum am precizat in trecut, institutiile judiciare si cele ale statului de drept trebuie sa isi poata desfasura activitatea complet independent. Atat principiul unui proces echitabil, cat si legislatia romaneasca trebuie respectate intru totul", arata Ambasada SUA, duminica.

Ponta, prima reactie despre trimiterea in judecata: Un procuror total neprofesionist, inventand si imaginand fapte

Acesta este primul mesaj transmis de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti de la depunerea juramantului de catre noul ambasador american, Hans G. Klemm. Acesta a depus juramantul in calitate de ambasador al Statelor Unite ale Americii in Romania miercuri, in cadrul unei ceremonii desfasurate la sediul Departamentului de Stat, in prezenta secretarului de Stat, John Kerry, si a ambasadorului desemnat al Romaniei in SUA, George Maior.

De asemenea, mesajul Ambasadei SUA la Bucuresti vine la doua zile dupa ce conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspectia Judiciara, solicitand sa verifice daca afirmatiile premierului Victor Ponta, facute dupa trimiterea sa in judecata, au afectat independenta sistemului judiciar.

Sesizarea CSM este urmare a solicitarii Directiei Nationale Anticoruptie. Aceasta a cerut, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca afirmatiile premierului Victor Ponta sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, procurorii anticoruptie considerand ca "afirmatiile denigratoare" facute de primul ministru afecteaza reputatia profesionala a procurorului care a instrumentat dosarul sau si a procurorilor abilitati sa se pronunte cu privire la legalitatea si temeinicia solutiei dispuse in dosarul respectiv - trimitere in judecata.

Lui Ponta i se cere demisia si de la Bruxelles: "Poporul roman merita o carte de vizita mai buna"

"Declaratia respectiva este cu atat mai grava cu cat actele intocmite de procuror sunt supuse verificarii de catre sefii ierarhici, sub aspectul legalitatii si temeiniciei, conform dispozitiilor Codului de Procedura Penala. Astfel, afirmatiile facute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma functiei detinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa submineze si sa aduca atingere institutiei in care isi desfasoara activitatea procurorul, precum si independentei sistemului judiciar", arata DNA.

Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook, joi, dupa anuntul DNA privind trimiterea sa in judecata, ca "singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma zece ani".

Joi, la aproape trei luni si jumatate de la punerea sa sub urmarire penala in dosarul "Turceni-Rovinari" si dupa cinci "vizite" la DNA, Victor Ponta a fost trimis in judecata, pentru fapte pe care le-ar fi comis in calitate de avocat, respectiv fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor. Potrivit procurorilor DNA, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obtinut de la SCA "Sova si Asociatii" suma 181.439,98 de lei, pentru activitati, care insa in realitate nu s-au efectuat.

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis in judecata in timpul mandatului sau.

Ponta implineste 43 de ani: De la aniversare faraonica pe stadion, la trimiterea in judecata

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ambasada SUA institutii Romania, #Ponta judecata ambasada SUA, #Ponta trimis in judecata , #DNA
Comentarii