Ponta: Ungureanu nu a prevazut bani pentru reintregirea salariilor, a prevazut vorbe

Joi, 03 Mai 2012, ora 14:54
4170 citiri
Ponta: Ungureanu nu a prevazut bani pentru reintregirea salariilor, a prevazut vorbe
Foto: Digi24

Premierul desemnat, Victor Ponta, si-a acuzat joi predecesorii ca nu au prevazut banii necesari pentru reintregirea salariilor bugetarilor si pentru inapoierea banilor retinuti neconstitutional de la pensionari, in ciuda faptului ca au dat declaratii in acest sens.

"Negocierile cu FMI au isi inceput sub coordonarea vicepremierului Florin Georgescu si situatia e mult mai rea decat se afirma premierul Ungureanu si decat credeam(...) Astazi, cand profesionisti ca Florin Georgescu au inceput sa se uite pe acte(...), rezulta ca domnul Ungureanu in niciun loc nu a prevazut bani pentru reintregirea salariilor, au prevazut vorbe", a acuzat Victor Ponta.

Mai mult, acesta a sustinut ca actualul guvern, demis prin motiune de cenzura, "nu a alocat niciun leu pentru restituirea sumelor pentru pensionari".

Totodata, Victor Ponta si-a exprimat regretul ca "nici guvernul Ungureanu, nici guvernul Boc nu s-au abtinut de la aloca politic sume si bani din fondurile de rezerva catre clientela politica.

"Regret ca si in aceste zile, si ieri si astazi, premierul demis continua sa rezolve probleme clientelare, numind in functii nu stiu de ce pentru 3 zile, acordand avantaje", a mai comentat Victor Ponta.

El si-a exprimat convingerea ca programul de guvernare va fi finalizat joi seara de ministrii din viitorul sau Cabinet, urmand sa fie trimis vineri dimineata la Parlament, conform programului, si, de asemenea, a spus ca "sunt toate sansele" ca pana luni dimineata sa se finalizeze noua scrisoare de intentie adresata FMI, astfel incat marti aceasta sa fie aprobata in prima sedinta a noului guvern.

Ungureanu: Am lasat buffer de 5 miliarde, interzis pentru salarii

Suciu: Declaratia este politica, tine de noul Guvern sa-si faca planuri

Florin Georgescu nu a dorit sa comenteze declaratiile lui Ponta. "Nu ne-am intalnit inca cu reprezentantii FMI. Membrii misiunii s-au intalnit cu specialisti din minister. Eu lucrez la alta institutie acum (BNR - n.red), cifrele pe care le doriti se gasesc la alte institutii, ministere", a comentat evaziv Florin Georgescu, la intrarea in sediul USL.

La fel de evaziv s-a aratat si viitorul ministru al Muncii, Mariana Campeanu. Aceasta a declarat ca "suntem aproape in posibilitatea de a fi suspendate platile", dar ca reintregirea salariilor se va face pana la sfarsitul anului. "O s-o facem, curand sau cand o sa va spuna domnul Georgescu", a afirmat ministrul Muncii.

In shimb, purtatorul de cuvant al guvernului Ungureanu, Dan Suciu, a prezentat punctul de vedere al fostului Executiv.

"Declaratia domnului Ponta este politica. Ceea ce pot sa va spun este ca, in privinta pensiilor, n-ati vazut nicio delaratie din partea Guvernului Ungureanu ca ar fi bani pusi deoparte. Toate declaratiile erau prudente si cu semne de intrebare.

In privinta salariilor, in toata aceasta perioada, niciun membru al Guvernului nu a facut declaratii transante, era doar o concluzie ca economia romaneasca poate sustine aceasta crestere de salarii. Nu era vorba de bani pusi deoparte nicidecum. Tine de noul Guvern sa-si faca planuri in functie de o economie care functioneaza rezonabil pentru a sustine o majorare si sa vada care e proportia de majorare pe care noul Guvern sa si-o permita", a declarat Dan Suciu la Romania TV.

In plus, acesta a precizat ca nu se poate vorbi despre "bani pusi deoparte pentru o majorare salariala", ci fiecare Executiv trebuie sa isi faca propriul plan de gestionare a bugetului.

"Tine de partea unei economii sa genereze, luna de luna, bani pentru salarii. Bufferul acela nu este pentru a fi dat pentru salarii, este un tampon financiar pentru zile mai grele. Este o practica de prudenta fiscala pe care FMI ne-a recomandat-o si Guvernul Ungureanu a respectat-o. Banii respectivi pot fi folositi si trebuie folositi in momentul in care capacitatea Romaniei de a se imprumuta la costuri rezonabile este alterata", a explicat inca o data Dan Suciu.

De asemenea, intr-o interventie ulterioara la acelasi post de televiziune, acesta a tinut sa sublinieze ca nu exista "un sac de bani" pus deoparte pentru salarii, asa cum ar dori viitorul premier.

"Este treaba noului Guvern ca aceasta majorare sa se produca intr-un anumit cuantum, fie cel de 15%, fie unul mai mic. Majorarea salariilor a fost luata in calcul inca de la inceput de Guvernul Ungureanu.

Cand vorbim ca sunt bani sau nu sunt bani este absolut gresit sa ne referim la faptul ca exista, pe undeva, un sac de bani pus deoparte, intr-o trezorerie. Daca nu stie domnul Ponta, si ar trebui sa invete, este ca bugetul nu este un sac de bani. Chestiunea este sa existe un flux dinamic rezonabil la nivelul bugetului, astfel incat salariile majorate sa poata fi platite de la o luna la alta", i-a transmis economistul Dan Suciu viitorului premier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta bani reintregire salarii, #Ponta pensii CASS, #Ponta Ungureanu bani salarii , #premier