Ponta spune ca nu vom avea primari alesi din doua tururi si nici presedinti de CJ desemnati de consilieri

Luni, 16 Decembrie 2019, ora 10:47
6697 citiri
Ponta spune ca nu vom avea primari alesi din doua tururi si nici presedinti de CJ desemnati de consilieri
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Pro Romania, fostul premier Victor Ponta, sustine ca nu vor fi alegeri locale pentru primari in doua tururi de scrutin si nici presedintii de consilii judetene nu vor fi alesi de consilieri, pentru ca PNL "detine acum puterea", iar sistemul actual ii avantajeaza pe liberali.

"Nu vom avea primari alesi din doua tururi/ si nici presedinti de consilii judetene alesi de consilieri. (...) PNL detine acum 'puterea' si prefera acest sistem electoral care ii avantajeaza (primarii lor au prima sansa si vor 'transfera' multi primari de la PSD/ ministrii, prefectii, toti ceilalti reprezentanti ai statului vor actiona pentru ei);

nu mai au niciun interes sa aplice alt sistem (cum spuneau cand erau in Opozitie)/ povestea cu modificarea legii prin Parlament este doar o pacaleala cu pretextul clasic 'noi vrem, dar nu se poate' - toti stim ca nu mai este timp pentru modificarea sistemului de vot de la locale prin votul parlamentarilor, ca PSD, UDMR si minoritati au suficiente metode pentru a bloca si ca sesizarea la CCR are toate sansele fiind mai putin de sase luni pana in ziua votului", scrie Ponta, luni, pe Facebook.

De asemenea, el argumenteaza ca "legea privind alegerea primarilor intr-un singur tur a fost adoptata in 2011 de majoritatea parlamentara de atunci a PDL - UDMR", iar "azi fostii PDL-isti sunt toti in PNL si PMP si si-au schimbat doar declarativ pozitia".

"USR, PMP, ALDE si toti ceilalti care au votat Guvernul Orban PNL stiau de la inceput ca acesta a incheiat un acord cu UDMR prin care se obliga sa nu schimbe sistemul de la alegerile locale - si totusi au votat 'pentru'/ acum se fac ca au uitat acel moment (inca un element pentru care sunt convins ca Pro Romania a procedat corect neacceptand sa voteze Guvernul doar pentru niste functii si sinecuri) - amenintarile USR cu 'retragerea sprijinului pentru Guvernul PNL' sunt vorbe la fel de goale ca si declaratiile lui Ludovic Orban ca vrea primari in doua tururi = vorbe!

PNL si PSD prefera alegeri dintr-un singur tur pentru ca au 'masinariile electorale' mult mai puternice indiferent de candidat (s-a vazut la turul 1 de la prezidentiale)/ in acest fel au sanse mai mari in competitia pe Dreapta (PNL contra USR) si pe Stanga (PSD contra Pro Romania).

Tot ce au criticat PNL la guvernarea PSD in ultimii 3 ani acum fac si ei la fel - asa ca nu e nimic de mirare ca doar au schimbat oamenii si nu metodele", sustine Ponta in postarea de pe pagina de socializare.

El conchide ca, indiferent de sistemul de alegeri, la Pro Romania vor fi "peste 90% candidati noi, profesionisti, aflati la prima lor competitie electorala, capabili sa sustina un proiect important si modern pentru comunitatea pe care vor sa o reprezinte".

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Ponta alegeri primari doua tururi, #Ponta alegeri presedinte CJ consilieri , #Pro Romania