Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Ponta si Antonescu, dupa marea mahmureala a ruperii USL

Autor:
Duminica, 16 Martie 2014, ora 12:04
3909 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Ponta si Antonescu, dupa marea mahmureala a ruperii USL

Au trecut trei saptamani de cand USL si-a dat duhul, dar fantoma uniunii inca ii mai bantuie pe politicieni. Odata cu trecerea timpului, va parasi sufletele haituite ale alesilor liberali sau socialisti. Dar pana atunci...

Probabil nici macar Crin Antonescu nu mai crede ca a facut bine iesind de la guvernare. Presiunea in partid creste, amenintarea lui Ponta pe linia Tariceanu ca va rupe partidul e vie si il tine in sah pe seful PNL. Cred ca presedintele liberal are nevoie de o vraja ca sa-si recastige dominatia. Aceasta vraja poate fi un procent de 20 sau peste obtinut in scrutinul pentru alegerile europarlamentare, o alta ar fi castigarea alegerilor prezidentiale. Dar mai are timp?

Chiar daca ramanea in USL, PSD nu l-ar fi sustinut pe Crin Antonescu in lupta pentru Cotroceni, asa cum liderul liberal ne-a tot repetat. Probabil pentru ca Victor Ponta are nevoie de un candidat pe care-l poate controla. In viziunea premierului, Tariceanu pare mult mai bun.

Vestea proasta e ca primul sondaj de opinie realizat de INSCOP dupa destramarea USL si publicat la inceputul saptamanii arata un PNL slabit, ajuns la 17 puncte si un USD plasat la 40 de puncte. Ambele forte politice, atat socialistii lui Ponta cat si liberalii lui Antonescu, au pierdut dupa despartire, dar ultimii sunt mult mai afectati.

Dar asta doar la prima vedere, la o a doua, se observa ca ambele blocuri politice se afla pe un trend descendent. Cele 40 de puncte ale PSD, PC, PUNR sunt amenintate de erodarea la guvernare, iar punctele PNL sunt amenintate, zic eu, de lipsa de imaginatie a lui Crin Antonescu.

Acesta ar trebui sa decida pe ce drum merge. Ori incepe discutiile pentru unificarea dreptei si pune umarul la crearea unei noi aliante, ori il impinge pe Iohannis spre Cotroceni. Altfel, sunt sigur ca va fi devorat de PSD. In politica nu poti bate pasul pe loc. Ca sa existi trebuie sa te misti.

Tendintele acestui ultim sondaj de opinie arata puternice miscari tectonice in politica romaneasca. PDL s-a prabusit la 13 procente, iar PMP (Partidul Miscarea Populara) a ajuns la 9.

Doar ultimul partid se afla pe un trend ascendent, celelalte scad in preferintele electoratului.

Ce se va intampla cu Victor Ponta daca el si aliatii sai vor obtine la alegeri mai putin de 40 de procente?

In mod sigur, va fi deranj. Partidele aflate in Opozitie vor avea mai mult decat USD, iar presiunile probabil din Parlament pentru realizarea unei noi majoritati vor creste. In opinia mea, Victor Ponta va reusi sa-si mentina functia de prim-ministru doar daca va strange peste 40 de puncte in alegerile europarlamentare. Sub acest scor, pozitia sa se clatina.

In aceeasi situatie dificila se afla si Crin Antonescu daca nu reuseste sa stranga 20 la suta dintre voturile alegatorilor. Si iata cum s-ar putea ca lansarea bataliei pentru Cotroceni sa fie lipsita de prezenta celor doi mai lideri ai USL, Victor Ponta si Crin Antonescu. Dar aceasta e numai o posibilitate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Victor Ponta Crin Antonescu, #Ponta rupere USL, #Antonescu criza politica , #Crin Antonescu