Ponta scrie in Washington Post: Romania, un exemplu de politica fiscala (Video)

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 11:28
5117 citiri
Ponta scrie in Washington Post: Romania, un exemplu de politica fiscala (Video)
Foto: Ziare.com

La 6 noiembrie, votantii americani le-au transmis liderilor lor un mesaj legat de directia viitorului economic al Statelor Unite. Europa trece, la ora actuala, printr-un proces similar, aplicat de fiecare tara in parte.

Intr-un articol publicat vineri, de The Washington Post, premierul Victor Ponta sustine, cu o zi inainte de alegeri, ca actualul Guvern a luat cele mai bune masuri economice si fiscale pentru romani, dandu-se drept exemplu pentru politica fiscala europeana.

In Romania, duminica vor avea loc alegeri legislatice. Realegerea lui Barack Obama, luna trecuta, a fost o victorie pentru principiile consolidarii fiscale si a cresterii economice inteligente. Din ce in ce mai multi europeni isi exprima dorinta de a urma aceeasi politica.

Romania a fost una dintre statele europene lovite de criza economica. "Programul de austeritate a fost judecat gresit la acea vreme si a avut un impact devastator, din punct de vedere social si economic, asupra tarii noastre. Profesorii si medicii au avut salarii mai mici decat muncitorii necalificati, iar Romania s-a confruntat cu o emigrare masiva a clasei mijlocii", scrie premierul Romaniei in cotidianul american.

"Uniunea noastra social-liberala - o coalitie de forte de centru-stanga si centru-dreapta - a venit la putere in luna mai si imediat a pus la punct un plan de crestere bazat pe un echilibru intre disciplina bugetara si refacerea economica, intre crestere si dezvoltare sociala", sustine seful Guvernului.

"Echipa guvernamentala din Romania ramane adepta echilibrului bugetar dar si a consolidarii bugetare. Datoria publica a tarii a scazut, din luna mai, si am redus deficitul public de la 4,1 la suta din PIB, in 2011, la 2,2 la suta din PIB, in 2012. Ambii indicatori au primit feedback pozitiv din partea Fondului Monetar International", mai scrie premierul.

Crestere economica, noi locuri de munca

Continuand cu laudele aduse propriei echipe guvernamentale, Ponta mai scrie ca, in acelasi timp, guvernul de la Bucuresti a luat masuri pro-active pentru ca sprijini cresterea economica si pentru a crea noi locuri de munca.

"Am reformat sistemul returnarii taxelor, pentru a sprijini micile afaceri, am redus evaziunea fiscala, nivelul taxelor a ramas scazut si, parte a pachetului de reforma economica, planuim sa oferim reduceri de taxe corporatiilor care investesc si creeaza noi locuri de munca. Toate acestea au fost infaptuite intr-un climat economic inrautatit, in Europa", mai scrie Ponta.

Europa a fost martora cresterii frustrarilor populare din cauza masurilor de austeritate care nu au reusit sa echilibreze taierile bugetare. Votantii din Danemarca, Franta, Olanda, Lituania si Romania si-au pus increderea in Uniunea Europeana, guverne progresive cu programe economice asemanatoare celui din Romania au alunecat spre populism.

"Asa cum directorul FMI Christine Lagarde a comentat recent, mergem pe drumul foarte ingust situat intre riscurile datoriilor si recesiunii, dar fara crestere economica, viitorul economiei globale este in pericol", adauga seful Guvernului.

O alta lectie importanta pe care o invata SUA si Europa este aceea ca, in fata provocarilor economice, este necesar ca oamenii sa fie o prioritate. In Washington, democratii si republicanii se intrec in a gasi cea mai buna cale pentru a evita "varful fiscal".

In Romania, centrul-dreapta si centrul-stanga au format o coalitie politica, lasand deoparte diferentele ideologice pentru a construi un proiect comun pentru o Romanie mai puternica.

Statele de pe ambele maluri ale Atlanticului au suferit de pe urma efectelor devastatoare ale recesiunii globale.

"Partenerii mei de coalitie asteapta cu nerabdare rezultatele votului de duminica si suntem optimisti ca poporul va sustine reformele incepute de guvernul condus de mine. Dupa alegeri, prioritatea noastra va fi sa contribuim la o Europa prospera si integrata si sa intarim parteneriatul strategic cu Statele Unite", conchide Ponta, in articolul publicat de The Washingtion Times.

Hillary Clinton: Provocari la adresa proceselor constitutionale din Romania

Articolul semnat de premier a aparut la numai o zi dupa ce Hillary Clinton, secretarul american de stat, a vorbit, la reuniunea OSCE de la Dublin, despre "provocari la adresa proceselor constitutionale" din Romania, intr-un context privind atacurile la adresa democratiei.

"La peste 20 de ani de la incheierea Razboiului Rece, munca pentru a construi o Europa a libertatii si pacii trebuie sa continue", a declarat Hillary Clinton la Dublin.

Hillary Clinton, ingrijorata de democratia din Romania

"Exista, din pacate, semne ale regresului democratiei in Ungaria si provocari la adresa proceselor constitutionale in Romania si persista spectrul urat al antisemitismului, xenofobiei, discriminarilor impotriva imigrantilor, rromilor, minoritatilor sexuale, precum si a altor categorii vulnerabile ale populatiei", a spus secretarul de stat american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Ponta articol Washington Post, #Ponta presa straina articol, #Ponta masuri fiscale Romania , #premier