Ponta, pentru DW: Relatia Romania-Germania sa depaseasca perioada de inghet

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 20:14
996 citiri
Ponta, pentru DW: Relatia Romania-Germania sa depaseasca perioada de inghet
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a acordat un interviu postului Deutsche Welle in care isi afirma dorinta ca relatiile cu Germania sa depaseasca "perioada de inghet" inregistrata dupa "criza polittica de anul trecut". Ponta va efectua o vizita oficiala in Germania in zilele de 10 si 11 iunie.

"In mod sigur, vizita din Germania are ca scop o revenire a relatiilor bilaterale la un nivel care a existat in anii trecuti si care anul trecut in 2012 in urma crizei politice din Romania a suferit o perioada de inghet, ca sa spun asa. Acesta este scopul principal. (...)

Da, vreau sa avem din nou un parteneriat strategic cu Germania. Este evident ca Germania si Franta sunt motoarele Europei - si Romania are nevoie de ambele tari, nu poate fi doar intr-o parte sau in alta.

Vreau sa asigur la Berlin, asa cum am facut-o si la Bruxelles, de faptul ca, dincolo de bataliile politice interne, convingerea mea absoluta si reala este ca drumul Romaniei - cu mine prim-ministru sau fara mine prim-ministru - este drumul european si drumul transatlantic, vreau sa incurajez continuarea investitiilor germane in Romania si sa spun ca Romania, avand acum stabilitate politica, e din nou un partener esential pentru Germania in regiune", a declarat premierul pentru Deutsche Welle.

Deputat PSD: De cand este Germania etalonul democratiei in Europa?

Ponta a explicat si ce vrea sa faca pentru a intari parteneriatul strategic cu Germania.

"Romania ar trebui sa se coordoneze cu Germania in ceea ce priveste politicile economice si sociale la nivel european", a punctat Ponta.

Ponta o ataca din nou pe Merkel, la Bruxelles: Asa a facut si cu Sarkozy (Video)

In perioada campaniei pentru demiterea lui Traian Basescu, premierul Victor Ponta a lansat numeroase atacuri dure la adresa guvernului german, acuzat il sustine pe presedintele roman. De asemenea, Ponta a criticat vehement si politicile de austeritate sustinute de Germania.

"Doamna Merkel si crestin democratii germani, pentru ca doar ei tin partea domnului Basescu, sunt cei care au crezut totdeauna in austeritate, in taieri. E adevarat, mai multa austeritate in Romania si Grecia si in Italia si Spania, mai putin la dansii. Pana la urma, nimeni nu poate dupa 29 iulie sa conteste dreptul poporului roman de a se pronunta asupra presedintelui Romaniei.

(...) Sunt convins pe 30 iulie ca niciun crestin-democrat german n-o sa-si mai permita sa mai jigneasca poporul roman si sa mai spuna ca suntem vreo dictatura. Eu stiu ca si in Germania oamenii decid la vot. Sau la ei e democratie sa decida oamenii la vot si la noi nu e democratic. Ce, suntem colonie? Evident ca ceea ce decid oamenii pe 29 trebuie respectat inclusiv de crestini-democratii germani, chiar daca sigur ei tin atat de mult la Traian Basescu si la PDL-isti", declara Ponta in iulie 2012.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Victor Ponta vizita Germania, #Victor Ponta Merkel, #Victor Ponta relatii Germania , #premier