Ponta: "Nu votam Guvernul, nici vorba de asa ceva". Ce oferta face PSD

Joi, 17 Octombrie 2019, ora 14:14
13923 citiri
Ponta: "Nu votam Guvernul, nici vorba de asa ceva". Ce oferta face PSD
Foto: captura video Facebook / Epoch Times Romania

Presedintele Pro Romania, Victor Ponta, a declarat joi, dupa discutiile purtate cu premierul desemnat Ludovic Orban (PNL), ca cei 35 de parlamentari ai partidului sau sunt uniti si nu vor vota viitorul guvern, invitand partidele de dreapta sa se inteleaga si sa isi asigure majoritatea necesara in Parlament pentru investirea noului Executiv.

Victor Ponta si Adrian Tutuianu au fost cei doi reprezentanti ai Pro Romania care au participat la negocierile cu delegatia PNL, negocieri care au circa o jumatate de ora. La final, Victor Ponta a declarat ca aceasta a fost doar "doar o prima intalnire, mai discutam si saptamana viitoare".

Citeste mai multe despre: Orban continua negocierile pentru Guvern: Pe lista de azi, Pro Romania, UDMR si ALDE. Maine, USR.

"A fost foarte scurta discutia, ca nu era cazul de mai mult. Noi suntem un partid nou, mic, de centru-stanga, care avem un obiectiv mare: Vrem sa reprezentam noi si sa aparam interesele electoratului de stanga, care, din pacate, a fost tradat de conducerea PSD.

Asa incat discutiile nu puteau sa avanseze, sa spunem ca votam Guvernul, nici vorba de asa ceva. Suntem 35 de parlamentari la Pro Romania, destul de uniti, si repet: avem un obiectiv pe termen mediu si lung - de a reconstrui stanga in Romania", a precizat Victor Ponta.

Acesta a relatat ca la discutii a fost prezent si senatorul PNL Florin Citu, caruia i-a spus ca partidul sau asteapta de la viitorul guvern "sa ne spuna in primul rand cum arata bugetul pe 2020", pentru ca "vorbele sunt vorbe, cand te uiti pe cifre iti dai seama ce va fi la anul", cum vom sta cu taxele, salariile, impozitele etc.

Pro Romania vrea anticipate, dar odata cu alegerile locale

Pe plan politic, Victor Ponta a spus ca "noi sustinem si vrem sa avem alegeri parlamentare anticipate odata cu alegerile locale, sau la o saptamana diferenta", acuzand USR ca ori nu stie procedurile constitutionale, ori incearca sa ne pacaleasca atunci cand spun ca se pot organiza anticipate mai devreme

"Ar fi si bine, sa nu stam tot anul 2020 in alegeri, sa fie clar, sa stim cine are majoritate, cine e in opozitie 4 ani (...) E prima data cand se poate si e logic: se face bugetul, altfel intram cu totul in criza, in ianuarie parlamentarii sunt in vacanta, de la 1 februarie incepe procedura constitutionala, se termina pe 31 martie si se intra in cele 90 de zile de alegeri. Are sens. Din iunie stim si noi ca 4 ani nu mai facem alegeri", a argumentat Ponta.

In context, el a sustinut ca partidul sau ar fi de acord cu alegerea primarilor in doua tururi, daca se organizeaza alegerile locale odata cu parlamentarele, dar a tinut sa precizeze: "E mai logic, dar nu credem ca se va realiza in 2020".

Liderul Pro Romania a mai spus ca s-a discutat la negocierile cu PNL despre reducerea subventiilor de la buget pentru partide, declarandu-se revoltat de faptul ca "PSD primeste de la buget 3 milioane de lei", bani cu care s-ar putea face spitale sau altele.

PNL nu a oferit "nimic"

Intrebat de jurnalisti daca a pus conditii, Victor Ponta a raspuns: "Niciuna, nici vorba!".

"Nu am cerut niciun minister, nu mi s-a oferit. Daca voiam ministere, mi le dadea Dancila", a sustinut el, dezvaluind ca sefa PSD i-ar fi propus "in august - 3, in septembrie - 4 si inainte de motiune imi dadea 6 ministere".

Intrebat insistent ce a pus PNL pe masa, Ponta a raspuns: "Nimic", precizand ca liberalii au precizat ca vor un "guvern monocolor PNL".

"Daca sunt in stare cei de la PNL? Sunt 5 partide de dreapta: PNL, USR, PMP, ALDE si UDMR. Le-am spus de ce nu faceti ce ati facut la motiune? Dati drumul la lista sa o semneze parlamentarii si, daca mai aveti nevoie de Pro Romania, discutam", a declarat Ponta, subliniind ca mai intai ii asteapta "pe cei 5 de dreapta sa se inteleaga intre ei".

De asemenea, intrebat de jurnalisti, Victor Ponta a confirmat ca Ludovic Orban nu a prezentat nicio schita de guvern. "Nu am intrebat de nume, banuiesc ca dl Orban le va anunta cand va fi cazul", a punctat el.

Oferta pentru PSD: "Ne dam demisia si Dancila, si eu"

In ceea ce priveste relatia Pro Romania cu PSD, Victor Ponta a declarat ca "subiectul Dancila nu mai exista", ci "subiectul important e daca dupa ce pleaca Dancila PSD se va transforma intr-un PRM, ceea ce e pacat, sau daca PSD intelege sa se reformeze si, alaturi de noi, sa construiasca in timp o alianta de stanga moderna".

Victor Ponta a mai sustinut ca in PSD exista la ora actuala "o aripa peremisto-isterica, cu care nu am ce sa vorbesc", si mai e o aripa de oameni "normali, cu mintea la ei", insa "in ultima perioada nu a castigat ratiunea".

Mai mult, intrebat despre faptul ca Viorica Dancila e gata sa apropie PSD de Pro Romania, dar fara el, Victor Ponta a replicat ca si partidul sau ar vrea, dar "fara Dancila".

"Si atunci am propus un lucru care mi se pare eficient: ne dam amandoi demisia si se reface iubirea intre toate familiile social-democrate. Imediat ce imi prezentati demisia doamnei Dancila, mi-o dau si eu, si am rezolvat problema", a fost mesajul transmis de Victor Ponta fostilor colegi social-democrati.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Ponta negocieri guvern Orban, #Ponta demisie Dancila , #Pro Romania