Ponta: Nu vom redesena colegiile electorale

Joi, 17 Mai 2012, ora 18:26
2208 citiri
Ponta: Nu vom redesena colegiile electorale
Foto: B1TV

Victor Ponta a anuntat joi ca la alegerile parlamentare din noiembrie se va vota intr-un singur tur, pragul electoral va fi eliminat, iar actualele colegii electorale, trasate in 2008, vor fi mentinute. Asta inseamna ca numarul parlamentarilor nu se va reduce.

Precizarile au fost facute in cadrul unei dezbateri organizate de Coalitia 2012 pentru Alegeri Corecte.

Liderul PSD a declarat ca legea Ponta-Antonescu, votata recent de Senat si aflata la Camera Deputatilor, decizionala, nu va reforma sistemul electoral, fiind doar o "solutie de avarie" adoptata "in conditii speciale si tinand cont de contextul actual".

"Optiunea noastra, a USL, este de a nu ne atinge de colegiile actuale(...)Cel care este pe primul loc in colegiul respectiv merge in parlament. Exista varianta sa mergem pe sistemul si pe legea actuala, cea in care poti sa fii pe locul 1 si sa nu ajungi in parlament(...)sau sa mergem pe noua lege, care e singura varianta trecuta de Senat. Alta varianta nu mai exista!", a sustinut Ponta, adaugand ca se apropie deja sfarsitul sesiunii parlamentare si "sa facem modificari la legea Electorala in septembrie, cred ca nimeni nu se gandeste ca e posibil".

Presa a scris in 2008 ca actualele colegii au fost trasate la finalul guvernarii Tariceanu de Viorel Hrebenciuc (PSD) si Bogdan Olteanu (PNL), ele avantajand PNL.

"Cel care castiga merge in Parlament. Legea presupune desfiintarea pragului electoral", a mai declarat Ponta, precizand si ca cele 18 locuri ale minoritatilor nu se modifica, "raman pe acelasi sistem din ultimii 20 de ani".

In schimb, se va introduce o modificare a legii la Camera Deputatilor, mai exact o prevedere speciala pentru judetele in care exista o minoritate semnificativa, de peste 6%, referitoare la accesul in parlament a unui reprezentant al minoritatii chiar si in cazul in care acesta nu castiga in colegiul sau.

Victor Ponta a criticat PDL pentru faptul ca nu mai sustine scrutinul majoritar intr-un tur, acum cand vad ca nu se mai bucura de increderea electoratului. In ceea ce ii priveste pe cei de la UDMR, acestia au sustinut, "foarte onest" ca doresc votul proportional pe liste, a punctat Ponta.

"Nu impartasim acest punct de vedere, reintoarcerea la liste nu e un proiect fezabil. De asemenea, sistemele mixte (cum e cel german) presupun o redesenare a tuturor colegiilor din tara, lucru pe care il consideram impracticabil in acest moment. Ne apucam si reimpartim Romania din nou? Nu am inteles care ar fi o alta cale", a mai declarat Ponta.

Intrebat de un participant la dezbatere ce parere are despre scrutinul majoritar in doua tururi, Ponta a fost evaziv: "Daca e fezabila, nu e o problema", precizant insa ca se refera strict la sistemul electoral francez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta colegii uninominale, #Ponta lege electorala, #Ponta vot uninominal, #Ponta prag electoral , #premier