Ponta: Nu sustin o paralela intre Crimeea si Kosovo

Marti, 18 Martie 2014, ora 21:16
1705 citiri
Ponta: Nu sustin o paralela intre Crimeea si Kosovo
Foto: Facebook / Victor Ponta

Premierul Victor Ponta, aflat la Tirana, a declarat ca el nu sustine o parelela intre Crimeea si Kosovo, precum presedintele rus Vladimir Putin, deoarece exista diferente fundamentale intre aceste doua situatii, si a aratat din nou ca este important ca tarile UE sa aiba o pozitie clara.

"Nu sustin o paralela intre Crimeea si Kosovo, exista diferente fundamentale si cred ca este extrem de important ca toate tarile UE sa aiba o pozitie foarte clara fata de ce reprezinta, in mod indiscutabil, o criza pe plan european si ceea ce poate duce din nou la un razboi rece", a spus Ponta, intr-o conferinta de presa cu omologul sau albanez, Edi Rama.

El a aratat ca Ucraina si Republica Moldova, ca si Georgia, trebuie sprijinite in drumul lor democratic spre integrare europeana.

La randul sau, premierul Albaniei a apreciat ca o astfel de comparatie este nefondata si ca interventia rusa "merge impotriva cursului istoriei".

Totodata, prim-ministrul albanez Edi Rama i-a transmis premierului Victor Ponta un mesaj de recunostinta din partea tuturor albanezilor pentru pozitia pe care acesta a avut-o fata de Kosovo si si-a exprimat speranta ca Romania se va alatura in scurt timp "marii familii" care a recunoscut independenta regiunii.

"Vreau sa exprim recunostinta tuturor albanezilor in ceea ce priveste pozitia fata de Kosovo, pozitia domnului prim-ministru este o pozitie care ne da o mare si completa incredere ca, intr-un timp nu foarte indelungat, chiar si Romania se va alatura acelei mari familii care a recunoscut independenta Kosovo", a spus Rama.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca problemele din regiune se vor rezolva atunci cand Serbia si Kosovo vor deveni state membre UE.

"Dupa cum prim-ministrul Rama stie, este un subiect care in Romania inca starneste controverse. Pozitia finala a Romaniei va trebuie stabilita printr-o conlucrare intre presedinte, Parlament si Guvern. Eu pot sa vorbesc in numele Guvernului, sa spun ca in toate ocaziile Guvernul a sprijinit dezvoltarea institutiilor din Kosovo si ca, din punct de vedere al Guvernului Romaniei, o Serbie si un Kosovo membre ale UE vor reprezenta de fapt solutia cea mai buna, si acesta este un viitor pentru intreaga regiune", a spus Ponta.

Situatia din Kosovo este similara celei din Crimeea, a declarat, marti, presedintele rus, Vladimir Putin, citat de Russia Today, in pagina electronica.

Putin a respins criticile privind referendumul din Crimeea, citand declaratia unilaterala de independenta a Kosovo, ca exemplu de autodeterminare laudat de Occident.

Votul a fost considerat legitim din punctul de vedere al dreptului international, de catre Curtea Internationala de Justitie si aceleasi reguli se aplica in Crimeea, a declarat el.

Putin a respins afirmatia potrivit careia Kosovo a fost un caz unic din cauza varsarii de sange si a conflictelor etnice din Iugoslavia, pozitie sustinuta de Washington. CIJ nu spune nimic despre numarul victimelor in justificarea separarii Kosovo de Serbia, a declarat Putin.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Ponta Crimeea Kosovo, #Ponta vizita Albania , #premier