Ponta nu s-a inteles cu Antonescu: Vrea pentru Iohannis o functie care nu exista

Luni, 17 Februarie 2014, ora 14:08
4528 citiri
Ponta nu s-a inteles cu Antonescu: Vrea pentru Iohannis o functie care nu exista
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, in urma unei noi runde de negocieri USL referitoare la schimbarile din Guvern, ca liderul liberal Crin Antonescu vrea pentru Klaus Iohannis o functie care nu exista.

PNL a cerut ca Iohannis sa ocupe functiile de ministru de Interne si vicepremier, in timp ce Ponta a lamurit ca acest post nu exista, singura varianta fiind ca primarul Sibiului sa fie ministru de Finante si vicepremier pe partea economica.

Astfel, prim-ministrul a explicat ca liderii USL nu au ajuns inca la un acord in ceea ce priveste schimbarile ministeriale, afirmand ca, in acest moment, exista doua variante: fie Guvernul ramane in formula din 2012, fiind acceptata orice propunere a PNL pentru postul de ministru de Finante si vicepremier, fie Executivul este restructurat, insa fara un consens, propunerile nu ajung in Parlament.

"Din punctul nostru de vedere, al USD, sunt doua variante: ramanem cu Guvernul asa cum a fost votat in 2012 (...) sau mergem la o restructurare masiva. Dar nu exista inca un consens, iar fara consens nu mergem in Parlament", a precizat Ponta, mentionand ca "daca liberalii ii propun azi pe Iohannis, Anastasiu si Nicolaescu", tot astazi premierul va trimite propunerile la Cotroceni.

Iohannis la Interne si vicepremier inseamna restructurare

El a lamurit ca Iohannis pe post de ministru de Interne si vicepremier pe Interne este o propunere de restructurare a Executivului, aceasta avand nevoie de vot in Parlament. Ponta a spus ca singura varianta posibila este ca primarul Sibiului sa fie ministru de Finante si Vicepremier pe zona economica.

"Cum poate cineva sa fie numit intr-o functie care nu exista? Functia de 'ministru de Finante-vicepremier pe Finante' este a PNL, orice om cu pregatire imi propun, imediat o trimit", a spus prim-ministrul. El a lamurit ca liberalii nu pot avea functia de ministru de Interne si pe cea de vicepremier cu atributii in domeniu ordinii interne, acestea apartinandu-i lui Gabriel Oprea.

Situatia juridica a ministerelor, clara si pentru Basescu

De asemenea, liderul PSD a precizat ca situatia juridica a ministerele este foarte clara si ca ministrii aflati in prezent in functie se ocupa de getsionarea institutiile pe care le conduc. Ponta a mentionat ca demisiile ale doi ministri liberali, respectiv Daniel Chitoiu si Andrei Gerea, se afla la el, dar ca acestea vor fi trimise la Cotroceni odata cu noile propuneri.

"Situatia juridica este foarte clara chiar si pentru Basescu, care minte. Poate sa faca 70 de plangeri penale, sa fie sanatos", a declarat Ponta, in contextul in care seful statului a spus ca ar putea face o plangere penala pe numele premierului pentru coruptie si abuz in serviciu.

Basescu ameninta: Ziua in care ii fac plangere penala lui Ponta nu e departe

"Demisiile sunt la mine. E o vointa personala care se va concretiza cand voi trimite propunerile la Cotroceni. Nu exista sa las ministere in aer. De exemplu, tot ce e de semnat la Interne semneaza Oprea si asa mai departe", a explicat Victor Ponta.

Intrebat ce se intampla in USD, premierul a raspuns: "Castigam alegerile europarlamentare". Totodata, seful PSD a anuntat ca negoeriel pe tema schimbarilor din Guvern vor continua.

Liderii USL s-au intrunit, luni, pentru a relua negocierile referitoare la schimbarile din Guvern. Daca Victor Ponta a precizat ca PSD si PNL nu au ajuns la un consens, Crin Antonescu a mentionat ca liberalii nu vor face alte propuneri si ca premierul trebuie sa ia o decizie.

Antonescu ramane pe pozitii: Ponta nu are calitatea in care sa fie sau nu de acord cu propunerile PNL

Negocierile de saptamana trecuta au esuat, dupa ce PNL a propus inlocuirea a trei ministri, la Sanatate, Economie si Finante, iar Klaus Iohannis a fost desemnat pentru functiile de ministru de Interne si vicepremier.

Atunci, Ponta a anuntat ca este de acord cu o astfel de restructurare a Guvernului, dar cu infiintarea unei noi functii de vicepremier, a patra, care sa fie ocupata de presedintele PC Daniel Constantin. Ulterior, prim-ministrul a renuntat la aceasta initiativa, pentru ca Antonescu nu a acceptat-o.

Primul semn de pace in USL: Ponta renunta la Constantin, Iohannis vicepremier pe Finante

In functie de acordul la care vor ajunge PNL si PSD va fi sau nu necesar ca Guvernul sa fie votat in Parlament. Guvernul Ponta nu mai are nevoie de reconfirmarea parlamentarilor in cazul in care nu se face decat inlocuirea ministrilor liberali, insa daca se decide restructurarea, atunci Executivul este supus votului.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Victor Ponta Klaus Iohannis, #Victor Ponta Antonescu, #Victor Ponta Antonescu Iohannis, #negocieri USL esuate , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
e bine sa ramana ponta premier inca vreo 350.000 de miliarde de ani
R
razek
rank 1
Pronunta in engleza Gheata ,Ceai si Picior s’ai sa vezi ......