Ponta - Iohannis, o relatie deosebita

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 29 August 2015, ora 09:59
5804 citiri
Ponta - Iohannis, o relatie deosebita

Dupa toata agitatia din vara, cu toate plecarile in concediu si la tratament ale premierului si presedintelui, cred ca toamna sta sa inceapa sub auspicii mai proaste decat erau previziunile in primavara.

Pe atunci se credea inca in faptul ca Victor Ponta e istorie deja in vara, iar din septembrie-octombrie se estima ca un guvern liberal ii va lua locul.

Supravietuind si peste vara, Ponta i-a aratat lui Iohannis ca nu se lasa dus chiar atat de usor cum i-a sugerat presedintele la cinci minute dupa ce a fost chemat prima oara la DNA in calitate de acuzat.

Intre timp, a ajuns inculpat si nimic din semnalele politice nu imi pare ca lasa sa vedem o iminenta cadere a Guvernului Ponta, cu exceptia cazului in care premierul insusi nu isi depune mandatul.

Scenariu de la inceput improbabil, dar si mai putin credibil odata cu trecerea timpului si apropierea de alegerile din 2016. In opinia mea, Ponta si Iohannis par cumva sa se fi anihilat reciproc, fiecare reducandu-l pe celalalt la un minim de rest politic. Dupa ce s-a expus in problema cu majorarile salariilor demnitarilor singur si nefortat de nimeni, Klaus Iohannis pare timorat si temator sa mai iasa sa vorbeasca in public.

E ca si cum si-a furat-o prea urat dupa ultimele doua iesiri - demisia Ponta si ce bune sunt salariile demnitarilor dublate si triplate - ca sa mai aiba resurse sa iasa ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Cred ca Traian Basescu nu ar fi avut nicio problema sa o faca si la doua ceasuri, dar Iohannis are alt metabolism si, vedem acum, alt simt al penibilului.

Sau poate pur si simplu nu mai vrea sa se oboseasca nici cat a facut-o in primele luni de mandat, cat a testat frecventa pe care sa comunice de acum incolo. Odata aceasta reglata si acordata mediului social pe care il vizeaza, nu ar fi cu totul imposibil ca Iohannis sa ia distanta si mai mare in ceea ce priveste frecventa si modul prin care isi va transmite mesajele.

Cat despre Victor Ponta, dupa parerea mea, el este singurul dintre toti care nu mai are ce pierde, ci doar isi continua recapitalizarea imaginii afectata de acuzatiile aduse de procurorii DNA. Scos din jocul puterii aproape total, dupa iesirile repetate ale lui Dragnea din functia de presedinte PSD care pune ministrii la punct, Ponta a ramas ca tabloul prins in geam pentru a induce privitorii in eroare.

Eu cred ca Victor Ponta este necesar intregii clase politice in pozitia de premier pentru ca altfel falimentul ei ar deveni si mai vizibil decat in forma in care poate fi perceput cu Ponta ramas suspendat in fruntea Guvernului. Esecul consta in renuntarea la abordarea politica a subiectelor in care au ramas prinse in acest moment principalele partide politice, asa cum au fost tratate pana la urma noul Cod Fiscal si majorarile salariale pentru restul bugetarilor.

Din acest punct de vedere, oricat de paradoxal ar suna, Ponta poate fi socotit singurul politician, in sensul in care doar de la el te mai poti astepta sa creeze un dezacord, o opozitie fata de restul puterii in stat, care a inceput sa se concentreze tot mai mult in jurul lui Klaus Iohannis.

Si oricat de izolat politic ar fi Ponta si cat de linistit Iohannis, exista cel putin un motiv care inca mai da batai de cap celor din jurul presedintelui: sondajele de opinie si trendul descendent in care pare ca a intrat Klaus Iohannis, mai ales dupa confruntarile si rezistenta partizana a lui Victor Ponta.

Semnalul e si mai ingrijorator pentru Iohannis, intrucat pe Ponta nu mai are de ce sa-l intereseze procentele. Dar Ponta a ramas singurul in pozitia de unde poate eroda luna de luna procentele si increderea lui Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Victor Ponta demisie premier, #Victor Ponta Klaus Iohannis, #Victor Ponta concediu, #Klaus Iohannis concediu , #Klaus Iohannis