Ponta: Iohannis a fost de acord cu TVA de 20%

Joi, 20 August 2015, ora 06:56
1769 citiri
Ponta: Iohannis a fost de acord cu TVA de 20%
Foto: Facebook/Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat ca, in cadrul discutiilor avute la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, insa ar vrea ca eliminarea taxei pe constructii speciale si a accizei sa fie efectuata "la o data ulterioara".

"Presedintele a zis da, cu 20% sunt in regula, cu celelalte chestiuni, haideti sa intre in vigoare, de exemplu cu taxa speciala (taxa pe constructii speciale - n.red.) sau cu acciza, de la o data ulterioara. Eu nu le consider pe acelea esentiale, ci TVA de 20% si restul prevederilor. La fel si guvernatorul, dar decizia apartine Parlamentului", a spus premierul, miercuri seara, intr-o interventie telefonica la Romania TV, fara a face alte precizari cu privire la discutiile de dimineata de la Palatul Cotroceni, explicand ca nu vrea sa vorbesca in numele presedintelui Iohannis si al guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

Intrebat insa insistent daca se poate spune ca, in urma discutiilor cu sefului statului, s-a ajuns la un consens, Victor Ponta e evitat sa precizeze acest lucru.

Prim-ministrul a mai spus ca la discutiile de miercuri de la Palatul Cotroceni s-a discutat "telefonic" cu guvernatorul BNR si a confirmat ca vicepremierul Gabriel Oprea a avut o intalnire separata cu presedintele Klaus Iohannis.

Iohannis i-a chemat pe Ponta si Oprea la Cotroceni (Video)

Victor Ponta nu a dorit, totusi, sa comenteze, de ce liderul UNPR a discutat cu presedintele separat. "Eu stiu aceste lucruri, dar nu vreau sa le comentez eu, pentru ca tin de partea politica", a adaugat Ponta, la Romania TV.

Seful Executivului a reiterat faptul ca reducerea TVA este sustenabila din punct de vedere economic.

"Eu i-am explicat presedintelui si guvernatorului BNR ca sustin in continuare ca tot ce prevede Codul Fiscal referitor la TVA (...) cu 20% este un impact pe care putem fara probleme sa-l acoperim din crestere economica, colectare mai buna si administrare a cheltuielilor", a subliniat Ponta.

Premierul a adaugat ca impactul bugetar de 7 miliarde de lei din reducerea TVA ar putea fi acoperit doar din nivelul colectarilor, care este estimat la 10 miliarde de lei.

S-a schimbat schimbarea: Ponta anunta TVA de 20%. S-a inteles cu Iohannis si Isarescu (Video)

Premierul a adaugat ca Guvernul va putea sa acopere masurile anuntate si in cazul in care Parlamentul va decide ca TVA sa scada la 19%, cum cereau in iunie liberalii. "O sa aplicam 19% si o sa acoperim din alta parte acei 1,8 miliarde, e foarte bine", a spus Ponta.

"Odata cu scaderea la 9% a TVA pentru alimente, in turism si alte servicii, de fapt media noastra a TVA e undeva la 16,3%, deci eu cred ca ar fi bine sa fie adoptat intr-un consens politic", a adaugat premierul, cu privire la negocierile tehnice de joi, care vor avea loc in Parlament.

Medicii si TVA

Premierul a atras din nou atentia ca exista o legatura intre adoptarea Codului Fiscal si noua lege a salarizarii.

In privinta salariilor medicilor, Ponta a facut noi precizari cu privire la motivul pentru care a ales ca aceasta categorie sa beneficieze de majorari inaintea profesorilor sau a politistilor, spunand ca au existat fonduri suplimentare din economiile efectuate de Ministerul Sanatatii.

In privina majorarilor pentru restul personalului platit din fonduri publice, Victor Ponta a spus ca va continua negocierile cu sindicatele, insa cresteri vor fi facute doar cand vor exista si bani.

Guvernul Ponta creste salariile medicilor: Cand va fi gata ordonanta de urgenta

"Negocieri am avut cu profesorii, cu administratia publica, cu politistii, inainte de discutia cu medicii. (...) Aceste categorii cer legitim sa aiba salarii mai mari. (...) Am discutat un pic, o sa ma vad din nou si cu liderii sindicali, am zis ca nu e corect sa zicem de ce le dam la medici, haideti sa stim foarte bine ca, atunci cand avem bani, in conditiile pe care le negociem, in trei ani si jumatate, spre deosebire de cei dinainte care doar v-au taiat salariile, noi ce am negociat am respectat. Daca cere toata lumea odata, nu, nu se poate", a spus Ponta.

Reactia premierului Ponta, dupa ce si profesorii au cerut salarii mai mari

Premierul a vorbit si despre propunerea Guvernului de a legaliza si impozita cadourile facute medicilor, precizand ca este o masura atat in beneficiul cadrelor medicale, cat si a pacientilor.

Guvernul legalizeaza "atentiile" pentru medici. Cu anumite conditii, insa

"Decat sa avem toti medicii urmariti penal, mai bine le spunem ce se sanctioneaza si ce nu se sanctioneaza", a spus Victor Ponta, la Romania TV.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Ponta Iohannis scadere TVA, #Ponta Iohannis Isarescu Codul Fiscal , #Klaus Iohannis