Ponta, interviu pentru France 24, despre carnea de cal, Basescu, rromi si independenta justitiei

Luni, 25 Februarie 2013, ora 18:50
5349 citiri
Ponta, interviu pentru France 24, despre carnea de cal, Basescu, rromi si independenta justitiei
Foto: France 24

Prim-ministrul Victor Ponta vorbeste, intr-un interviu acordat postului de televiziune France 24, despre scandalul carnii de cal, dar si despre relatia in care a ramas cu presedintele Traian Basescu, dupa tentativa nereusita de suspendare, din vara anului 2012.

Premierul roman revine asupra scandalului legat de carnea de cal, exprimandu-si satisfactia in legatura cu faptul ca "Franta a recunoscut ca inselatoria nu venea din Romania, ci de la firmele franceze".

Totodata, in interviul pentru France 24, Victor Ponta a spus ca are "relatii calme" cu presedintele Traian Basescu, care preocupa mai putin Uniunea Europeana dupa tentativa de suspendare a acestuia, din vara trecuta.

Ponta a laudat cooperarea celor doua tari, in scandalul carnii de cal: "Problema a fost in Franta, nu in Romania"

In interviul acordat in timpul vizitei in Franta, la ambasada Romaniei la Paris, premierul Ponta a spus ca spera ca intre Franta si Romania au disparut toate neintelegerile privind carnea de cal.

"Nu este un scandal, este o problema la fel de importanta pentru toti europenii, pentru ca toti consumatorii europeni au dreptul legitim sa stie unde este produsa carnea, daca sunt respectate toate standardele europene. Din fericire, autoritatile romane au cooperat bine cu cele franceze, cu autoritatile europene. A fost foarte clar ca problema nu a fost in Romania", a explicat prim-ministrul.

Ponta, in vizita oficiala la Paris: Suntem o tara francofona si francofila

In prima sa vizita oficiala de la preluarea celui de-al doilea mandat de premier, presedintele PSD a tinut sa precizeze ca mesajul foarte clar dus la Paris a fost acela ca Romania ramane cel mai fidel aliat al Frantei si cel mai bun prieten al acestei tari.

El a amintit ca Romania este o tara francofona si francofila, in acelasi timp.

Victor Ponta a recunoscut imaginea proasta pe care o are Romania in Europa: "Este o realitate".

"Nu sunt la Paris sau la Bruxelles sau la Londra pentru a spune ca nu este adevarata imaginea proasta a Romaniei. Din contra, sunt aici si lucrez pentru ameliorarea acestei imagini, pentru ca informatiile despre Romania sunt mai mult sau mai putin despre problemele minoritatii rrome, despre coruptie, despre criza politica.

Cred ca este momentul sa muncim pentru a explica, pentru a da unele raspunsuri, pentru a dovedi progresul pe care l-am facut, reformele. De data aceasta, eu trebuie sa spun ca Guvernul francez a fost foarte, foarte, foarte onest cu Romania. Au comunicat imediat, au verificat, am cooperat foarte bine, asa ca problema (carnii de cal - n.red.) este aici. Firmele vinovate sunt aici, nu in Romania", a subliniat premierul.

Ponta, paralelea cu situatia din Bulgaria: "In Romania s-a intamplat deja, in 2012"

Vorbind despre posibilitatea ca situatia din Bulgaria, unde Guvernul si-a prezentat demisia in urma unor proteste de strada, sa se repete si in Romania, premierul a precizat: "Ceea ce se intampla in Bulgaria, s-a intamplat deja in Romania, anul trecut".

"Au fost demonstratii publice, Guvernul de dreapta al presedintelui Basescu a cazut. Din fericire, am avut alegerile, decizia populara a fost foarte clara pentru noul Guvern. Avem stabilitatea politica, ceea ce este foarte important, si de asemenea am facut un acord de coabitare intre presedintele de dreapta, care isi va incheia mandatul anul viitor, si Guvernul care are acum majoritatea absoluta in Parlament", a afirmat prim-ministrul.

Ponta: "Nu pot sa zic ca sunt prieten cu presedintele"

Acesta a subliniat ca este increzator in faptul ca relatia dintre el si Traian Basescu s-a calmat.

"Anul trecut a fost o vara foarte calda. Au fost vremuri foarte grele pentru tara, pentru ca erau incertitudinea, instabilitatea, Comisia Europeana care intreba 'Ce se intampla, de ce razboiul politic anterior?'.

Din fericire, alegerile au decis foarte clar si tot din fericire, eu si presedintele am inteles ca lupta politica dintre presedinte si prim-ministru este un razboi care este contra interesului national, contra interesului tarii. Chiar daca nu pot sa zic ca suntem prieteni, eu si presedintele, am decis sa lucram impreuna pentru tara", a sustinut premierul.

Criza economica a trecut pentru Romania. Ponta: "Am convins electoratul ca avem nevoie de acordul cu FMI"

Victor Ponta considera ca criza economica a trecut, cel putin pentru Romania, exprimandu-si speranta ca acelasi lucru sa se intample si pentru restul Europei.

"Romania depinde mult de situatia din Europa", a afirmat seful Executivului, amintind ca 70 la suta dintre exporturile si legaturile Romaniei sunt cu tari din Uniunea Europeana.

"Cred ca raul a trecut, fara a spune ca 2013 va fi un an excelent", a spus prim-ministrul in interviul acordat lui Caroline de Camaret, de la France 24 si lui Frederique Lebel, de la Radio France International.

"Anul trecut, an cu alegeri, cu criza politica, am reusit sa coboram deficitul bugetar sub 3 la suta", a continuat Ponta, una dintre jurnaliste replicand "Francezii va invidiaza".

"Nu este prea usor. Costurile sociale sunt importante, dar sunt mult mai optimist pentru 2013", a raspuns premierul, care a recunoscut ca regimul FMI este "necesar" pentru Romania.

"Am decis sa continuam acordul, pentru ca Romania nu este in situatia de a avea nevoie de banii FMI, dar credibilitatea noastra pe pietele internationale a fost mult ameliorata. (...) Este un acord in program cu FMI, care nu este foarte popular dar care era necesar, asa ca am reusit sa conving publicul roman, electoratul roman, ca este ceva de care avem nevoie", a sustinut Victor Ponta.

Ponta si mentalitatea independentei justitiei

Situatia justitiei din Romania nu a ramas neatinsa in interviul France 24. Seful Executivului si-a exprimat pozitia ca Romania si Guvernul sau pot asigura "nu doar Bruxelles-ul, ci toti ceilalti parteneri europeni, ca statul de drept si o justitie independenta sunt obiectivele" Romaniei.

Ponta a amintit ca, inainte de a fi premier a fost magistrat: "Am in mentalitate independenta justitiei, am imbunatatit mult situatia din vara razboiului politic", subliniind ca daca un judecator il va declara pe vreun ministru vinovat de vreo fapta, in aceeasi zi ministrul respectiv va fi demis.

Solutia problemei rromilor: Integrarea lor in Romania

Nu in ultimul rand, premierul a abordat si un subiect care a creat multa tensiune in relatiile cu Franta, cel al rromilor.

"Romania n-a considerat ca este doar o problema a Frantei sau a altor tari europene, noi am spus ca solutia pentru comunitatea de rromi este reintegrarea rromilor in Romania. Am facut multe proiecte impreuna cu Franta si cu Uniunea Europena, vom face unele proiecte cu autoritatile locale.

Sunt mult mai optimist ca, nu in cateva luni, poate nici in cativa ani, dar cu un proiect foarte clar, cu disponibilitatea cooperarii, putem avea succes de reintegrare a reprezentantilor minoritatii rrome in Romania", a explicat Victor Ponta.

In legatura cu problema aderarii la spatiul Schengen, prim-ministrul considera ca aceasta a devenit una de "dedesubturi politice in tarile in care au loc alegeri".

"Prima problema este Olanda, apoi este Germania, in care vor avea loc alegeri. Cerem doar sa fim tratati la acelasi standard la care sunt tratate toate celelalte tari europene. Pentru ca frontierele Romaniei sunt frontiere foarte sigure pentru Europa, asa ca in final va fi o decizie politica. Avem rabdare, este important pentru noi", a spus Victor Ponta.

Acesta a mai spus ca Romania are nevoie de un presedinte francez care sa vina cu "o noua viziune asupra Europei", nominalizandu-l in acest sens pe socialistul Francois Hollande.

"Daca muncim impreuna, putem construi o alta viziune asupra Europei, pentru ca este clar ca avem nevoie de asa ceva", a incheiat premierul Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Victor Ponta interviu France 24, #Ponta scandal carne cal, #Ponta relatie Basescu, #Ponta acord FMI, #Ponta independenta justitie, #Ponta problema rromi Franta , #premier