Ponta: Basescu s-a opus restituirii CASS. Vezi cine merge la Bruxelles

Joi, 17 Mai 2012, ora 21:43
7478 citiri
Ponta: Basescu s-a opus restituirii CASS. Vezi cine merge la Bruxelles
Foto: Romania Tv

Premierul Victor Ponta sustine ca presedintele Traian Basescu s-a opus restituirii catre pensionari a cotei din contributia de asigurari sociale de sanatate perceputa ilegal incepand cu 2011.

Ponta a declarat, joi seara, la Romania Tv, ca presedintele nu a fost de acord cu restituirea CASS, pe motiv ca aceasta rambursare ar majora deficitul Fondului de sanatate.

"Am avut discutii pe aceasta tema, in care opinia domniei sale era diferita de a noastra. Era impotriva ideii de a da inapoi banii pensionarilor, argumentand ca CCR a emis mai multe decizii si nu era obligatoriu sa dam inapoi banii", a precizat premierul. In plus, presedintele considera ca, prin returnarea CASS, se va mari deficitul la fondul de sanatate, a completat Ponta.

"Noi am purces la restituirea banilor pe care Guvernul Romaniei i-a incasat pe nedrept. Pana la urma, decizia politica apartine Guvernului si am transpus-o printr-o ordonanta de urgenta. Sper ca PDL-ul sa nu voteze contra, ca ar fi culmea, insa majoritatea care sustine acest guvern va vota pentru restituirea banilor", a declarat seful Guvernului.

"Ne-ar fi placut sa le dam banii pensionarilor inapoi mai repede, dar din pacate nu era sustenabil. Un membru al Cabinetului si-a cerut scuze pentru situatia pensionarilor, Mariana Campeanu - si bine a facut. Si eu mi-am cerut scuze", a continuat Ponta, comentand pe marginea imaginilor care o infatisau pe Mariana Campeanu plangand, in discutia cu o pensionara.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a plans in direct

"Apreciez si partea sentimentala la doamna Campeanu, nu doar latura profesionala. Si pot sa bag mana in foc ca nu o face pentru voturi", a mentionat co-presedintele USL.

"Eu si ministrul Finantelor i-am explicat presedintelui Basescu ca aceasta este totusi optiunea noastra politica. Presedintele era impotriva ideii de a inapoia acesti bani, spunea ca judecatorii Curtii Constitutionale au dat mai multe decizii pe aceasta tema, iar ultima decizie nu impunea restituirea. Noi am spus ca este un angajament pentru care am si dat jos Guvernul Ungureanu si ca nu renuntam", a incheiat premierul subiectul CASS-ului.

Taxa de solidaritate pe venituri excesive

In alta ordine de idei, premierul a mentionat ca Guvernul pe care il conduce se gandeste sa introduca, incepand de anul viitor, o taxa de solidaritate pentru bugetarii "cu venituri excesive".

"Trebuie sa vedem care sunt veniturile excesive din zona bugetara. Vreau sa am intai toate datele, iar pentru bugetul din 2013 poate fi introdusa o taxa de solidaritate pentru bugetarii si pensionarii cu venituri excesive", a explicat Victor Ponta.

Seful PSD a marturisit ca, in momentul de fata, nu stie ce inseamna "venit excesiv", insa a oferit ca exemplu salariile sau pensiile care s-ar ridica la 100 de milioane de lei vechi.

Totodata, Ponta a asigurat ca anvelopa salariala se va mentine, "salariile normale" se pastreaza, iar taxa de solidaritate face parte din viitoarea proiectie bugetara.

Ponta-tatal vrea taxa pe fast-food

De asemenea, premierul a vorbit despre anuntul facut joi de ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, care propune o taxa pe fast-food si pe berea cu alcool.

"Am vorbit cu domnul ministru si i-am zis 'ce aveti cu taxele astea, iar taxe?'. In ceea ce ma priveste pe mine, taxele pe fast-food si pe berea cu alcool nu sunt un mod de a aduce bani la buget", a declarat seful Guvernului.

Totusi, a marturisit acesta, "Ponta tatal, nu Ponta premierul, sustine o taxa pe alimentatia nesanatoasa".

"Nu vreau sa anunt acum ca va exista o taxa pe fast food, dar daca m-ati intreba pe mine Victor Ponta, tata de doi copii si nu prim-ministru, sa descurajez produsele nesanatoase pe care le consuma copiii mei, da. As face-o cu inima deschisa".

"Eu nu vad taxa pe fast-food sau pe anumite bauturi alcoolice ca un mod de a aduce venituri la buget, ci ca pe unul de a sanctiona un tip de alimentatie nesanatoasa care afecteaza viata copiilor nostri", a adaugat Ponta, accentuand ca "aici se vede influenta sotiei mele".

Parul si suprataxarea companiilor petroliere

Executivul nu va impune "cu parul" suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, dar se bazeaza pe exemplul altor tari vecine, care au initiat negocieri pentru ca majorarea pretului la combustibil sa fie "putin temperata", a mai declarat social-democratul.

Seful Executivului a spus ca a avut deja o prima discutie informala cu reprezentantii companiilor petroliere, iar principalul obiectiv al Cabinetului sau a fost, in aceste discutii, "ieftinirea benzinei".

"Nu vreau sa impun suprataxarea cu parul, nu sunt populist si stiu ca aceste companii sunt mari contributori la buget, dar in tarile din jur au fost negocieri intre Guvern si companii pentru ca pretul la combustibil sa fie putin temperat. Cred ca aceste companii petroliere pot reduce profitul investind in viitorul Romaniei", a completat prim-ministrul.

Ponta sau Basescu, cine merge la Consiliul European?

Totodata, el a vorbit si despre disputa cu presedintele Basescu, dupa ce atat seful de la Cotroceni, cat si cel de la Palatul Victoria si-au anuntat intentia de a reprezenta Romania la intrunirea Consiliului European.

Comentand pe marginea declaratiilor facute joi de presedintele CCR, care sustine ca presedintele tarii este cel care trebuie sa mearga la Bruxelles, Ponta crede ca "Zegrean a pierdut o ocazie minunata sa taca, judecatorii Curtii nu sunt comentatori politici sau jurnalisti".

Presedintele CCR: Basescu ne reprezinta la Bruxelles - Ponta spune ca e subiectiv

"Nu ne-am inteles. N-am avut o problema de orgoliu sau de cariera politica cu cine merge la Consiliul European. Cred ca voi ajunge la Consiliul European, daca nu acum, tot o sa merg. Din punct de vedere constitutional nu exista nicio prevedere care sa spuna ca presedintele reprezinta Romania in institutiile europene", a continuat premierul.

"Consultandu-ma atat cu Guvernul, cu cei care ne sustin, cat si cu Parlamentul, o sa-mi spun punctul de vedere dupa care, prin niste mecanisme constitutionale - nu vreau sa le anticipez in acest moment - sau legale, cred ca trebuie sa stabilim. Dar, deocamdata, pentru domnul Basescu este o problema de orgoliu, el vrea sa arate domne', am pierdut guvernul, am pierdut parlamentul, dar lasati-mi si mie chestia asta, sa ma duc la Bruxelles, iar pentru mine este o problema de functionare", a adaugat Ponta.

Totusi, a mai spus acesta, relatia dintre el si seful statului s-a ameliorat, in sensul in care "limbajul dintre noi e mai institutional".

Datorii cat New York-ul si jaful din institutii

Pe de alta parte, seful Guvernului sustine ca, atunci cand si-a preluat mandatul, a gasit "un jaf" in toate institutiile. Vorbind despre regulile noi de la Palatul Victoria, prim-ministrul a amintit de regula "2 plus 1".

"Tocmai venisera la mine pentru aprobare 12 persoane care trebuiau sa mearga in delegatii la Rio de Janeiro si 24 care plecau la Geneva. De aceasta am introdus regula "2+1" - pleaca doar demnitarul, cu doar doi insotitori", a afirmat seful Executivului.

In ceea ce priveste banii acordati primariilor, Ponta spune ca atunci "cand ceri bani de la Guvern trebuie sa explici ce ai facut cu banii aia. Cand spui ca ai facut parcuri la tara sau telegondola, pe aia nu ii decontez".

"Toate primariile trebuie sa aiba din 2013 doua bugete - un buget de functionare, care va fi asigurat tot, si bugetul de dezvoltare, unde se dau de la bugetul de stat doar sumele de cofinantare. De ce sa iei de la buget cand poti sa iei de la UE 80% din bani? Nu vor mai exista criterii de genul: iti dau daca esti de la mine, de la PSD, iti dau, si daca esti de la PDL nu iti dau", a mai spus premierul.

Acesta a dat exemplul Sectorului 3 din Capitala care, potrivit lui Ponta, are datorii "cat New York-ul". "Sectorul 3 cred ca are datorii cat New York-ul. Unii primari s-au indatorat pe zeci de ani, o sa plateasca cine o sa vina dupa domnul Liviu Negoita", a adaugat premierul.

In finalul emisiunii, premierul - grabit sa afle scorul la meciul dintre Steaua si Dinamo - a abordat scurt si subiectul legii electorale.

"Nu schimbam colegiile electorale. Colegiile raman cele din 2008. Se schimba un singur lucru. Castigi colegiul, mergi in Parlament", a conchis Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ponta Basescu pensionari CASS, #Basescu restituire pensionari CASS , #premier